Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Expertens bästa tips för finnig och torr mammahud

Det finns en rad hudproblem som kan uppstå under graviditeten (hej hormoner) och under småbarnstiden (hej stress och sömbrist). Hudterapeuten Elin Fagerberg ger sina bästa tips för att få en mamma-hud i balans.

Kroppen, och inte minst huden, går igenom en mängd förändringar under och efter graviditeten. Elin Fagerberg är auktoriserad hudterapeut, makeupartist, skribent och bloggare. Här ger hon 10 fakta om mamma-huden när du är gravid – och tipsar om de fem bästa produkterna som får huden i balans under graviditeten och den första tiden som småbarnsmamma:  

Just nu är tvåbarnsmamman Elin Fagerberg aktuell med boken ”Hudnära – Hudterapeuternas hemligheter”, tillsammans med den auktoriserade hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg. Duon driver även podden Hudvårdsdjungeln.Just nu är tvåbarnsmamman Elin Fagerberg aktuell med boken ”Hudnära – Hudterapeuternas hemligheter”, tillsammans med den auktoriserade hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg. Duon driver även podden Hudvårdsdjungeln.Just nu är tvåbarnsmamman Elin Fagerberg aktuell med boken ”Hudnära – Hudterapeuternas hemligheter”, tillsammans med den auktoriserade hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg. Duon driver även podden Hudvårdsdjungeln.
Just nu är tvåbarnsmamman Elin Fagerberg aktuell med boken ”Hudnära – Hudterapeuternas hemligheter”, tillsammans med den auktoriserade hudterapeuten AnnaKarin Wahlberg. Duon driver även podden Hudvårdsdjungeln. Foto: Sara Arnald

 

1. Du kan få melasma… som sedan försvinner

Ett av de vanligaste problemen under graviditeten är melasma som uppstår på grund av den ökade produktionen av östrogen. Melasma är en typ av pigmenteringar som kommer fläckvis, oftast på panna, kinder och överläpp. Retinol kan hjälpa, men vänta lite med det, eftersom det är ett ämne du behöver undvika så länge du är gravid och ammar. Melasman kan gå tillbaka när östrogenhalten sjunker. 

2. Huden blir ofta torrare och känsligare

Många får en känsligare hud när de är gravida och kan bli mer torra. Speciellt på kroppen. Blir du torr och känslig är det bra att gå över till snäll och återfuktande hudvård som fuktighetsgivande serum och barriärstärkande krämer. Du kan använda en rengöringsolja till kroppen om den känns torr. 

Ofta blir du även torr i huden under tiden du ammar. Se till att använda ett effektivt fuktserum. En fuktmask för natten är också super. Det förenklar hudvårdsrutinen. 

3. Du kan få ökad (eller mindre problem med) akne och knottror

Foto: Boyloso / iStockphoto

Under graviditeten kan du få mer akne eller knottror, på grund av hormoner och/eller stress. Men! Östrogenpåslaget kan också göra att de med akneproblem kan få mindre problem med akne. 

4. Du kan uppleva en mer plumpad hud

Många upplever också att huden bli mer plumpad med en härlig lyster, orsaken är återigen östrogenet. 

5. Hitta knep för att förekomma tröttman – för hudens skull

Under graviditeten blir de flesta mer trötta och då kan det vara bra att korta ner hudvårdsrutinen. Den behöver inte vara yvig och avancerad. Det är viktigare att den blir av. Gör gärna hudvårdsrutinen tidigare på kvällen om du tenderar att bli trött, istället för att vänta till du ”måste” gå och lägga dig. 

6. Röda fläckar? Det kan vara nässelutslag

Hör av dig till MVC om du får problem med nässelutslag.Hör av dig till MVC om du får problem med nässelutslag.Hör av dig till MVC om du får problem med nässelutslag.
Hör av dig till MVC om du får problem med nässelutslag. Foto: alexxx1981 / iStockphoto

Du kan också få problem med nässelutslag under graviditeten, eftersom du är känsligare. Det kan du få hjälp med hos Vårdcentralen eller MVC. 

7. Du bör undvika avancerade behandlingar och aktiv hudvård

Vissa hudvårdsbehandlingar och ingredienser (som A-vitamin) ska du undvika under tiden du är gravid. Är du osäker på vad som är okej och inte? Gå till en auktoriserad hudterapeut för att få professionell hjälp. 

När du sedan har fött ska du undvika att använda parfymerade eller aktiva produkter på kroppen eftersom du säkert ligger hud-mot-hud med din bebis. 

8. …Men unna dig gärna avslappning!

En skön ansiktsmassage för att få njuta och behandlingar där du färgar fransar och bryn är härligt innan bebisen kommer, eller att göra en egen hemma-spa-behandling. 

9. Stress påverkar huden

Stressen och livsomställningen kan påverka huden i ansiktet, kroppen och hårbotten. Se gärna till att du har lugnande och lindrande produkter hemma innan bebisen kommer. Det kommer du förmodligen inte prioritera att gå i väg och köpa sen. 

Stressen kommer inte bara av att du känner att du har mycket att göra utan det är en stress för kroppen att föda barn. Även sömnbrist, den mentala biten som baby blues kan också påverka. Allt hänger ihop. Huden påverkas av hur resten av kroppen mår. 

10. Är huden i rejäl obalans? Ta hjälp!

Om du upplever att du har problem av olika hudproblem som torr hud, känslig hud, melasma, akne eller knottror på grund av östrogenpåslag eller stressrelaterade orsaker – besök en auktoriserad hudterapeut när du har kommit in i mammarollen och använd milda men effektiva produkter. Ps: Var alltid noga med solskydd!

 

Produkterna som får mamma-huden i balans

Här är hudterapeuten Elin Fagerbergs bästa basprodukter för huden, under graviditeten och första tiden efter förlossningen.

Fuktserum som passar många

Circular Hydrating Serum från Dermalogica är ett fuktserum som passar många. Det är en ganska enkel produkt men effektiv för att boosta huden på fukt. Jag gillar att använda den om jag har överbehandlat min hud och behöver gå back to basic, när jag behöver extra mycket fukt eller i kombination med mer aktiva produkter. 

Allt-i-ett för läpparna

Magic Lip Care Kit från I Will Make up är ett hjul med läppbalsam, läppmask och läppskrubb. Perfekt om du vill vårda och fuktboosta läpparna.

Skön ansiktskräm

 

Advanced Day Ultimate Protect spf 50 från Medik8 är en ljuvligt skön ansiktskräm med solskydd som du kan använda över ditt serum dagligen. Dessutom ger den en bra bas för makeup. 

Ögonkräm med lyster

Stress positive eyelift från Dermalogica är en väldigt skön ögonkräm som kan reducera tillfälliga svullnader under ögonen och ger en fin lyster. Jag gillar också den svalkande känslan. 

Effektiv nattmask 

Arctic Berry Hydro-Recovery Nourishing Face Mask från Born For You är en snäll men effektiv ansiktsmask som du även kan använda när du sover. Den innehåller bland annat avokadoolja och squalane, två av mina favoritingredienser när det kommer till näringsrika produkter. 

 

LÄS OCKSÅ: Janna hittade tillbaka till sig själv via glamorös burlesk

LÄS OCKSÅ: Åsa fick två barn på egen hand: ”Fullt upp och jättehärligt!”