Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Experten: "Sluta prata om vad barn har på sig"

”Vad söt du är!” eller ”wow, cool tröja”. Så låter det ofta när en vuxen hälsar på ett barn. David Flato, jämställdhetsexpert, förklarar varför det kan bli ett problem.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Har du tänkt på hur vanligt det är att ditt barn får en komplimang för vad hen har på sig? Det kan vara när ni träffar morfar eller farmor: ”Ååå, vad söt du är”, eller när ni kommer till förskolan: ”Wow, vilken cool tröja”. Och det är ju snällt! Men det kan bli problematiskt.

Foto: Anders J Larsson

David Flato, jämställdhetsexpert på Jämställt, och pappa till en 3,5-åring och en 4-månadersbebis förklarar.

Varför ska man inte berömma barn för vad de har på sig, det är väl snällt att ge en komplimang?

– Självklart är det meningen att vara snäll när man ger en komplimang för kläder eller utseende. Och barnet blir säkert glad! Så glad att hen gärna vill höra hur fin hen är varje dag! Det gör att hen kan börja koppla ihop sitt värde och sin självkänsla med hur fin hen är, och att det blir viktigt att vara fin för att känna att hen duger. Men det viktigaste för barn är att bli bekräftade som personer, inte för utseende.

– Sedan finns det en genusaspekt i det hela, i och med att barn med snippor oftare får höra att de är fina. Det riskerar att skapa en utseendehets för just flickor. Dessutom ger vi ofta olika sorts kommentarer till pojkar och flickor, vilket förstärker idén om att olika egenskaper tillhör olika kön.

Hur kan man svara när ens barn får en komplimang om sitt utseende?

– Det är ofta svårt att säga något i stunden, särskilt om barnet faktiskt har blivit glad. Men du kan styra om fokuset och försöka ta upp det med personen vid ett annat tillfälle och förklara varför du inte vill att ditt barns utseende ska värderas. Det är viktigt att tänka på att den som ger komplimangen bara vill väl, så försök säga till på ett snällt sätt. Jag tror att de flesta har råkat kommentera ett barns utseende.

 Om man märker att man lätt hamnar i fällan att kommentera utseende – har du något tips på vad man kan säga istället?

– Att säga ”Hej, vad kul att se dig!” eller "Hur mår du idag?” räcker bra för att få igång ett samtal med ett barn och få hen att känna sig sedd. Men om man märker att barnet gärna VILL att man ska säga något om hens tröja, så kan du prova att lägga märke till den genom att ställa frågor. Visa att du ser den utan att ge en bedömning: ”Är tröjan varm nu när det är så kallt?”, ”Vad tror du katten på din tröja tycker om att göra?”, ”Jag ser att du har en tröja med en hund på, hur låter den tror du?”.

Vi lever ju i en rätt utseendefixerad värld och som förälder bryr man sig ofta också mycket om sitt utseende. Kan barn verkligen vara bättre?

– Det är för att vi lever i en utseendefixerad värld som barnen också blir det. Jag önskar att mina barn ska slippa känna sig tvungna att se ut på ett särskilt sätt för att känna att de duger. Därför försöker jag skapa en grundtrygghet hos dem som inte handlar om utseende, det hade jag önskat att jag hade fått med mig som liten. Jag försöker exempelvis att inte prata negativt om mitt eget utseende inför barnen.

Artikeln publicerades i augusti 2016.