Emma Hamberg: "Jag tjänar mer pengar än Agi"

Emma Hamberg: "Jag tjänar mer pengar än Agi"

I Emma Hambergs nya bok lever kvinnan i skuggan av sin man, men hemma hos Emma är det tvärtom – hon håvar in cashen. ”Det kan vara frustrerande att leva med mig”, säger hon.

EMMA HAMBERG

Ålder: 39.
Familj: Maken Agi, musiker, tvillingarna Ditte och Nåmi, 11, och Saga, 7.
Bor: I villa i Norrviken utanför Stockholm.
Gör: Författare, har skrivit flera böcker och filmmanus.
Aktuell: Med nya boken ”Baddaren” (Piratförlaget).
 

Emmas nya bok.

Bästsäljarförfattarinnan Emma Hamberg kommer inte ensam till intervjun – bredvid henne traskar en söt liten ­blondin, Saga, 7, som verkade ha feber i morse, men det gäller inte längre. Nu är hon pigg som en nötkärna, och beställer en halv biff Rydberg till lunch som hon äter nästan allt av, trots ­konstig garnityr och rå äggula! Imponerande.
– Ja, hon äter det mesta faktiskt, säger Emma.

Det borde hon, som har en kokboksmamma (Emma har gett ut ett köksalmanackan ”Husmorsorna” ihop med Anette Rosvall, och ska ge ut boken ”Kärleksmums”, med efterrätter, till hösten). Men nu är vi inte här för att prata om kokböcker, utan om Emmas senaste roman: ”Baddaren”.

Berätta!
– Boken handlar om ett par, Maja och Pelle, som är ihop. Han är kring 60, och en av Europas mest kända skulptörer, och hon är i 30-årsåldern, och inte lika lyckad som konstnär. Han har barn som flyttat hemifrån, hon har inga egna barn. De bor på en egen ö mitt i Vänern, i ett slott där Maja har en ateljé, men hon kan inte försörja sig på sin konst och känner sig misslyckad och oförlöst. Så hon startar en simskola i poolen, men det kommer bara tre personer till kursen, helt andra människor än hon tänkt sig. Kursen förändrar deras liv för alltid. I stort kan man beskriva boken som en berättelse om att vara ensam och bli stark tillsammans.

Kan man säga att historien speglar ditt liv?
– Jag använder alltid mig själv när jag skriver, mina rädslor och mindre vackra sidor, det gjorde jag här också, fast tvärtom: Hemma är det jag som tjänar mest pengar – jag har haft tur, mina böcker har alltid sålt bra – medan min man Agi inte har gjort ­något stort genombrott med sin musik. Det kan vara frustrerande att leva med mig på det viset, att stå i skuggan av sin partner är jobbigt – precis som det är jobbigt att vara den som alltid är stark, säger Emma.

Det är ganska vanligt i en relation, särskilt när barnen kommer, att det är en som tjänar mer pengar och har mer framgång i jobbet, medan den andra halkar efter. Hur ska man göra för att det inte ska sabba relationen?
– Man får se till att prata om det, bara att prata om att skillnaderna finns där är viktigt, det måste vädras. Sedan gäller det att själv skapa balansen – den som inte tjänar mest, måste få känna sig stark och viktig på andra sätt. Om den inte känner så, barkar det snabbt åt helvete, tror jag. Så är det för Maja i min bok, hon känner sig som en utsmyckning, en galjons­figur, blir inte bekräftad alls.

Varför skriver du så ofta om havererade relationer?
– Alla mina böcker handlar om det, ha ha. Men det är för att det inte är så kul att läsa om folk som bara har det bra. Sedan vill jag att vi människor ska ta ett grepp om våra liv – se oss själva i vitögat, hitta det vi själva vill, våga ta rodret och styra våra liv i hamn.

Det är stor åldersskillnad mellan paret i boken – kan det ha betydelse för den här obalansen?
– Ja, det har det ju. Men om man är ihop länge med en äldre man, så vänder ju vågskålen mot slutet, då är det han som blir svag, med åldern.

Agi och du är lika gamla.
– Ja. Däremot har vi haft den ekonomiska skillnaden, och det är ju så tydligt med pengar – jag tjänar mer än han. Har den ena parten övertaget ekonomiskt, gäller det att inte utnyttja det.

Kan det inte bli frustrerande att jobba hårt och så får man ge bort sina pengar till sin partner, som inte anstränger sig på samma vis?
– Inkomst behöver inte ha med ansträngning att göra. Agi har jobbat lika hårt som jag, fast inte tjänat lika mycket. Men känner man frustration finns det två lägen, tycker jag: Antingen får man acceptera att det är som det är, eller så får man kämpa för att partnern också ser till att tjäna sina pengar.
– Men jag känner så här: Jag har roligt medan jag jobbar, det går lätt för mig att skriva böcker och tjäna mina pengar – då kan jag bjuda på det, ge honom tiden att ­jobba med sin musik, även om det inte ger lika mycket ekonomiskt.

Men tänk om han skulle lämna dig, skulle du inte känna då: Där stack han som jag minsann försörjt i alla dessa år…

– Nej, det tror jag inte. Däremot om han skulle börja tjäna en massa pengar själv, och DÅ lämna mig, då skulle jag bli arg! Sam­tidigt är det ju så att när jag gjort karriär, så har han skött hemarbetet, varit hemma mer med barnen och så.

Visst är det lite tabu att tjäna mer än sin partner, som kvinna?

– Ja, det är det. Det anses skamligt på något vis, att mannen tjänar mindre än kvinnan. Men vi pratar ju alltid om det, och vi är ständigt inne på hur vi ska kompensera varandra. Han renoverade köket nyligen, det är ju som att han plötsligt sparat 100 000 kronor åt oss!

För några år sedan fick Emmas man Agi hjärninflammation, och låg länge på sjukhus. Sedan dess får han epileptiska anfall, i sämsta fall flera gånger om dagen, och är sjukskriven. Antagligen kommer han inte att kunna ta ett vanligt arbete i resten av sitt liv.
– Man måste räkna med att saker och ting kan hända. Nu är det så här, Agi är sjuk och vi kan inte leva jämställt, vare sig ekonomiskt eller på annat vis. Vi får ihop ett bra liv på vårt sätt. Det var en katastrof, men ändå ledde det till något bra. Förut kämpade jag och bråkade för jämställdhet. Men i dag har jag inte de förväntningarna, och då blir det lugnare. Jag blir så tacksam för små­saker, som att han faktiskt diskat! Och han har aldrig tjänat så bra som nu, när får sin sjukpension på 6 000 kronor i månaden.

Jämför vi oss för mycket med andra?
– Ja. Jag tycker att det är för mycket materialistisk hets. Jag tror det handlar om självkänsla. Vi lever ju i en demokrati, alla behöver inte ha det på samma sätt! Många av oss borde leva på ett helt annat vis än vi gör. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!