Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Do's and dont's när du matar ditt barn
2 AV 2
Foto: Anna Ejemo / PRIVAT

Emma Halldén om att sluta amma: ”Stor sorg”

Tvåbarnsmamman och mama-bloggaren Emma Halldén berättar i ett nytt inlägg om den stora sorgen i att sluta amma:

– Känns som att klippa navelsträngen på riktigt.

Emma Halldén är tvåbarnsmamma och bloggare här hos mama. Emma drabbades av D-MER redan när hon ammade sitt första barn, sonen Elliot. Först förstod hon inte varför hon mådde dåligt när hon ammade, men när en vän berättade att vissa får ångest precis när mjölken rinner till, började hon läsa på. I en rad inlägg berättade hon sedan om sin D-MER, amningsångest, för att sprida kunskap om tillståndet.

”För mig blir det ett enormt tryck på bröstet och när det är som värst känns det som om någon håller ett strypgrepp runt min hals. Jag kan inte svälja och får svårt att andas. Detta tillstånd håller i sig i ca 3-5 minuter. Sen släpper det” beskrev Emma sin D-MER.

”Det är faktiskt med en stor sorg som jag skriver det; Adele har slutat amma. Och det är verkligen HON som bestämt det. Jag hade gärna velat amma längre. Jo jag förstår att hon liksom inte blir proppmätt på min mjölk längre, men jag trodde kanske hon ville fortsätta lite – bara för att det är mysigt.” skriver Emma Halldén på sin blogg. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Sedan i julas har dock amningen fungerat bra för Emma Halldén. Sen hennes D-MER släppte har hon verkligen älskat att amma bebisen Adele.

Men nu är det slut. 

”Det är faktiskt med en stor sorg som jag skriver det; Adele har slutat amma. Och det är verkligen HON som bestämt det. Jag hade gärna velat amma längre. Jo jag förstår att hon liksom inte blir proppmätt på min mjölk längre, men jag trodde kanske hon ville fortsätta lite – bara för att det är mysigt. Snutta lite. Kanske på kvällen, eller när hon vaknar på natten. Eller direkt på morgonen. Men nej. Hon vill inte. Hon är klar. Och det är jätte-, jättejobbigt tycker jag” förklarar hon på bloggen. Hon fortsätter:

”Jag vet att det kanske låter konstigt. Men jag känner mig inte lika ‘behövd’ längre. Jag vet såklart att hon behöver mig.. men, det känns annorlunda nu och väldigt tungt. Sen tror jag också, att eftersom hela min amningsresa varit så himla turbulent och emotionell så känns det lite extra jobbigt. Känns som att klippa navelsträngen på riktigt.”

Emma Halldén med lilla Adele. Foto: @fotografmalinlindell

Bebisen ville själv sluta amma – Emma kände sig inte redo

Emma skriver att det här troligtvis var sista gången i sitt liv hon ammar, och att hon blir ledsen varje gång hon tänker på det. Att sluta amma var dotterns eget beslut. Hon blev allt oftare frustrerad vid bröstet, och det kändes som hon blev mätt snabbare med flaska, gröt och barnmat. Emma visste så klart att hon skulle sluta amma så småningom, men kände sig inte redo. Det bara blev så – helt på dottern Adeles villkor.

Hör kan du läsa Emma Halldéns blogg på mama 

Alla inlägg som Emma skrivit om D-MER:
AMNINGEN

Vad D-MER inte är 

Min D-MER

D-MER och att hitta hjälp