Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
När ett positivt graviditetstest upplevs som negativt kan tankarna på abort komma. Foto: Istock

Emelie gjorde en abort när sonen var 1,5 år: ”Jag har aldrig ångrat mig”

Hur går en abort till? Är det farligt och vad är skillnaden mellan kirurgisk och medicinsk abort? Är jag ensam om att vilja göra abort trots att jag redan har barn? mama reder ut frågetecknen och nej, du är inte ensam! Vi har intervjuat två kvinnor som gjorde abort efter att de blivit mammor.

mamaredaktionen

Fakta abort

Abort innebär att man avbryter en graviditet före fullgången vecka 22.

Man kan göra kirurgisk eller medicinsk abort. Medicinsk är vanligast.

I Sverige genomförs 35 000–38 000 aborter varje år.

Trodde du att abort är vanligast bland tonårstjejer som struntar i att skydda sig? Det stämmer inte. I själva verket görs de flesta aborter av 20–24-åringar, följda av 25–29-åringar. Och för några år sedan gick även 30–34-åringarna om tonåringarna. Det är heller inte ovanligt att kvinnor som redan har barn gör abort, exempelvis för att deras livssituation inte klarar ett till barn eller för att de känner sig färdiga med barnafödandet.

I Sverige har vi fri abort och alla kvinnor, oavsett ålder får göra abort till och med vecka 18. Det är kvinnans val och pappan till barnet har ingen bestämmanderätt.

Emelie gjorde abort när sonen var liten: ”Vi kände oss inte redo för ett till barn”

Oavsett hur gammal man är när man väljer att göra en abort är det många tankar som snurrar i huvudet; gör jag rätt, hur går aborten till, vilket sätt ska jag välja och är det farligt? Utöver detta känner många kvinnor skam och skuld – men kom ihåg: du är inte ensam. Varje år genomgår mellan 35 000 och 38 000 kvinnor en abort och många av dem är mammor. En av dem är Emelie, 33, mamma till Neo, 4. Hon genomgick en abort i maj 2016.

– Jag och min man valde att göra abort för att vi inte kände oss redo för ett till barn just då. Vi var fortfarande uppe i hela omställningen att bli föräldrar och skaffa familj. Neo var bara 1 år och 9 månader när jag fick reda på att jag var gravid. Vi fick reda på det tidigt så jag gjorde en medicinsk abort.

Det är inte ovanligt att kvinnor som redan är mammor väljer att göra abort. Foto: Istock

– Jag vet många som skaffar syskon snabbt efter varandra och jag ser inget fel i det, men det kändes inte rätt för oss. Vi ville ge Neo sin egen småbarnstid och tyckte inte att han skulle behöva bli storebror för snabbt. Vi ville att han skulle vara mer medveten och förstå mer när ett syskon kom, även om det säkert skulle bli en del svartsjuka.

Emelie medger att att det inte var lätt att genomgå en abort, men har aldrig ångrat beslutet.

– Jag kände mig lite nedstämd efter men det var inte för att jag ångrade mig, jag tror bara att det är en naturlig känsla att ha.

1,5 år efter aborten kändes det rätt att försöka igen och efter några månader var Emelie gravid igen. Den 15 augusti föddes lillasyster Billie.

Vad är en abort?

Abort innebär att man avbryter en graviditet före fullgången vecka 22.

När kan man göra abort?

Den svenska abortlagen ger kvinnor rätt att göra abort utan att uppge skäl till och med vecka 18 (en fullgången graviditet är ungefär 40 veckor). Mellan vecka 18 och 22 tillåts abort endast om det finns särskilda skäl eller om barnet är sjukt. Då görs en utredning och man måste ha Socialstyrelsens godkännande. Endast 1% av aborterna utförs efter vecka 18. Efter vecka 22 bedöms barnet kunna leva utanför magen, så då är abort inte längre tillåten. Ju tidigare man gör en abort, desto mindre risk för komplikationer.

Hur går en abort till?

Det finns två olika sorters aborter; medicinsk och kirurgisk (läs mer om dem nedan). När man har upptäckt graviditeten kontaktar man en abortmottagning eller gynekologmottagning för att tidsbestämma graviditeten, samt för att få hjälp och stöd. Googla var din närmaste ligger. I anslutning till abortmottagningarna finns kuratorer som man får prata med både före och efter aborten. Detta är frivilligt.

På abortmottagningen fastställs graviditetens längd. Foto: Istock

Medicinsk abort

I Sverige görs de flesta aborter före vecka nio, och det vanligaste tillvägagångssättet är medicinsk abort (används vid 83% av alla aborter). Då får kvinnan först ett läkemedel på abortmottagningen som gör att graviditeten avstannar. Efter det får hon gå hem för att sedan komma tillbaka efter två dagar. En del kvinnor har börjat blöda redan hemma. Tillbaka på mottagningen får hon ytterligare ett läkemedel som sätter igång sammandragningar. Efter detta tar det ungefär 4-6 timmar innan en blödning med klumpar stöts ut. De flesta kvinnor kan gå hem efter. Kvinnor över 18 år kan även välja att gå igenom utstötandet hemma om de inte har gått längre än nio veckor, samt har någon närstående hos sig. Några veckor senare görs ett återbesök för att se att det inte finns några rester kvar av graviditeten.

Kirurgisk abort

Kirurgisk abort, eller skrapning, är en operation och görs endast om graviditeten är minst sju veckor gången. Tre timmar före operationen får kvinnan tabletter som mjukar upp livmoderhalsen så att ingreppet ska bli enklare. Det vanligaste är att aborten sker under narkos (alltså att man sover) men ibland används endast lokalbedövning. Vid en kirurgisk abort förs en vakuumsug in i livmodern och fostret sugs ut tillsammans med moderkakan. Ingreppet tar knappt 20 minuter. Efter en kirurgisk abort behövs ibland ett återbesök.

Skillnader mellan medicinsk och kirurgisk abort

De stora skillnaderna mellan de två tillvägagångssätten är att medicinsk abort är lindrigare mot kroppen och medför mindre risk för infektion, även om många upplever smärta och blödningar under lång tid efteråt. En kirurgisk abort går snabbare, och innebär något lindrigare smärta och mindre blödningar, men är trots allt en operation, vilket alltid kan innebära risker.

Efter aborten kan man uppleva mensvärksliknande smärta samt få blödningar. Foto: Istock

Maria, 29: ”Jag åkte hem direkt när aborten var över och hatade mig själv lite grann”

Maria, 29, och hennes man har varsitt barn sedan tidigare och fick en gemensam son för 2,5 år sedan. Kort efter förlossningen blev Maria gravid igen.

– Eftersom vi ville ha mer än ett gemensamt barn sa vi att vi skulle behålla det, och att det kunde vara kul med så kallade ”pseudotvillingar” eftersom det skulle vara mindre än ett år mellan dem, berättar hon för mama.

Maria ringde sin barnmorska för att boka om sin efterkontroll till en inskrivning istället, men så plötsligt blev hennes man av med jobbet.

– Han hade inte jobbat tillräckligt länge för att få börja stämpla hos a-kassan. Vi diskuterade beslutet om att behålla barnet i två veckor samtidigt som min man sökte jobb efter jobb. Till slut bestämde vi oss för att boka en tid för abort eftersom min man inte fått återkoppling på något av alla jobb han sökt. Vi kände att det redan skulle bli tufft att försörja oss fem i familjen.

Maria fick återigen ringa barnmorskan för att boka om tiden.

– Det gjorde så ont i mig och min man eftersom vi egentligen ville behålla den lilla krabaten som hade bosatt sig inuti min mage.

Maria bad om att få göra en kirurgisk abort då hon inte visste om hon skulle klara av att stöta ut fostret själv, som vid en medicinsk.

– När tiden för aborten kom var jag arg och ledsen. Jag visste att jag skulle ångra mig i samma sekund som det var gjort, men det kändes verkligen som det bästa valet med tanke på situationen. Jag åkte hem direkt när aborten var över och kände att jag hatade mig själv lite grann.

Kvinnan på bilden har inget med texten att göra. Foto: Istock

Cirka två veckor efter aborten blev Marias man erbjuden ett jobb.

– All sorg och ilska blev tusen gånger värre, för då om något kändes det verkligen som att vi hade gjort aborten i onödan.

För några månader sedan utökades dock familjen med en bebis.

– Vi är enormt glada över det! Dock går det inte en enda dag utan att jag tänker på aborten och fortfarande tycker att den var helt onödig. Min man har haft jobb sedan dess och är idag fast anställd.

Efter aborten

De flesta kvinnor blöder efter aborten men hur länge blödningarna pågår är individuellt. Det är viktigt att inte bada badkar, ha vaginalt samlag eller använda tampong eller menskopp så länge blödningarna pågår. Bortsett från de fysiska bieffekterna av aborten är det många som känner sig nedstämda efteråt. Kom ihåg att du alltid kan få hjälp av en kurator på abortmottagningen.

Risker med abort

Efter en medicinsk abort kan det finnas rester kvar av moderkakan. I dessa fall (endast 3–4% av alla återbesök) behöver kvinnan genomgå en skrapning. Man kan få en infektion i livmodern, vilket är vanligare för dem som gjort kirurgisk abort, men undviker du samlag, bad och tampong/menskopp minimerar du riskerna. En kvinna som har gjort en abort har i regel inte svårare att bli gravid.

Källa: Vårdguiden 1177, RFSU