Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ellen Fredell: ”Vi har varit överens om namn sedan flera år tillbaka”

Ellen Fredell hade precis slutat med p-piller och väntade på ägglossningen. Men mensen kom aldrig, så tidigt en morgon tog hon ett test – och sprang sedan direkt och väckte blivande pappan Jesper i sängen.

– Jag tog hans hand och la på mitt bröst och sa ”känn på mitt hjärta”.

mamas nya bloggare skriver om graviditetsbeskedet, om namnet som varit bestämt i flera år – och vad hon längtar efter att göra när bebisen snart tittar ut.

Snart kommer bebisen, Ellen. Grattis! Hur mår du? 
– Jag mår jättebra! Psykiskt mår jag bättre än någonsin och fysiskt, ja jag mår otroligt bra även där! Den här veckan har jag dock börjat känna av storleken på magen. Det känns som att mina lungor är upptrycka i halsen på mig och jag tycker att det är jobbigt att andas när jag ligger ner vilket har resulterat i att jag sover ganska kasst… Längtar tills magen sjunker ner och mina lungor kanske får lite mer plats i bröstkorgen igen, haha! 

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Min man Jesper.

Hur berättade du?
– Jesper visste om att jag skulle ta graviditetstestet men ingen av oss trodde att det skulle vara positivt, så jag gjorde det själv klockan 5 på morgonen. Jag hade precis slutat med p-piller och vi väntade på att min mens skulle komma tillbaka igen så att vi sen skulle försöka matcha ägglossning. Men little did we know, jag blev gravid direkt och mensen kom aldrig! Mitt hjärta slog SÅ hårt när jag såg att det var två streck på testet, jag gick in i sovrummet där Jesper fortfarande låg och sov, jag tog hans hand och la på mitt bröst och sa ”känn på mitt hjärta” och han blev direkt orolig för att jag hade sån brutal hjärtklappning. Så tryckte jag upp testet i hans nyvakna ansikte och ba ”JAG ÄR GRAVID” han blev jätteglad. Det var inte särskilt romantiskt hur det gick till, men jag var så överväldigad, lycklig och samtidigt livrädd! Vi hade räknat med att det skulle ta flera månader att bli gravid så jag var minst sagt chockad men också otroligt tacksam så klart.

LÄS ÄVEN: Ellen Fredell: ”Det är inte alltid kul att vara gravid under pandemin”

Wow, jag förstår! Vad i ditt liv kommer du absolut inte ge upp bara för att du blivit mamma?
– Mina power walks. Det kanske låter som en tråkig grej men jag mår så otroligt bra av att få gå mina långa promenader i skogen. Det ger mig energi. Jag hoppas att vår bebis kommer att gilla att åka vagn så att jag kan gå mina promenader med vagnen. 

Vad är du orolig över?
– Det ligger i framtiden, men det är något som jag tänker på redan nu. Jag själv blev sjuk i anorexi redan som 11-åring och var sjuk i många, många år. Jag hade blivit förkrossad om mitt barn en dag skulle komma hem och prata ner sitt utseende och kropp. Vi kommer göra allt för att vårt barn ska få en sund syn på kroppen och maten, men man kan ju inte styra allt och skydda barnet från andra influenser. Jag hoppas innerligt att samhället kommer att ha en sundare syn angående hur vi pratar om kropp, mat och träning när vårt barn är i den åldern. 

Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Jag har nog inget som jag irriterar mig på särskilt. Men jag har däremot blivit bättre på att säga ifrån sen jag blev gravid, så saker som irriterade mig innan jag blev gravid sätter jag ner foten mot nu medan jag innan bara la mig platt i princip. Vet inte om det har med min graviditet att göra eller om mina timmar hos psykologen har gett resultat, kanske en mix av båda. 

”Jag kommer aldrig att prata illa eller nedvärderande om min egen kropp eller någon annans.” Foto: Ellen Fredells blogg på mama

Vill du veta könet på bebisen? 
– Ja, det ville jag! Vi gjorde NIPT test i vecka 10 där vi fick reda på könet, sen har vi fått det bekräftat både på RUL och andra ultraljud att det är en liten flicka som ligger i magen. 

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta? 
– VARM OBOY! Jag dricker aldrig det annars men under graviditeten har jag druckit det princip varenda dag, haha!

Vilken är din första tanke varje morgon?
– Är bebis vaken? Och så ligger jag några minuter och känner på magen. Oftast så är hon vaken vid den tiden och bökar runt. 

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Båda, tro det eller ej men vi har varit överens om namn sen flera år tillbaka. Vi har varit tillsammans i snart 11 år och har haft tid på oss att drömma och längta. Det är tur att det är en flicka i magen för det var ett flicknamn som vi båda var överens om. Om det mot förmodan skulle komma ut en pojke nu så blir det mer problematiskt med namn, tycker att pojknamn är svårare än flicknamn!

Jag har alltid drömt om att bli mamma

Vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Först och främst så längtar jag bara efter att få ligga och titta på henne. Jag har alltid drömt om att bli mamma och jag ser så mycket fram emot mitt nya liv. Jag ser också fram emot att ligga på mage, andas normalt, och kunna krama min man och komma så där superdupernära, nu är magen i vägen. 

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Inte direkt. Allra helst vill jag föda vaginalt, men skulle det visa sig under förlossningen att det måste bli snitt så tror jag inte att jag kommer bli ledsen för det. Jag går in i förlossningen utan specifika förväntningar, jag tar det som det kommer och har inget önskemål på ställningar eller smärtlindring. Jag kommer att lyssna på personalen och lita på att dem kommer att guida mig. Jag ska lita på kroppen och försöka hålla mig lugn. Dock så ska jag se till att skriva ett förlossningsbrev. Jag har ändå lite rädslor som jag vill att vi ska ta hänsyn till under förlossningen. 

Vad är det för rädslor?
– Min största rädsla är definitivt att min man inte ska få vara med vid förlossningen. Så jag hoppas verkligen att han håller sig frisk nu sista veckorna och kan vara där med mig. Jag är även lite av ett kontrollfreak och är medveten om att förlossningen är en sådan stund där jag inte kommer att ha kontroll. Därför är det viktigt för mig att barnmorskorna som är med mig där inne hela tiden talar om för mig vad som händer så att jag känner att jag har koll, då kommer jag känna att jag har mer kontroll än om jag inte hade vetat vad som sker eller ska hända härnäst. Det är något som jag ska se till att gå med i mitt förlossningsbrev

Hur tänker du kring amning eller flaskmatning?
– Jag vill amma! Det känns väldigt viktigt för mig att få göra det så jag hoppas att det kommer att fungera bra för oss. 

När känner du att din partner inte förstår dig?
– Framförallt i början av graviditeten var jag väldigt orolig. Jag var rädd för att jag hade tagit fel medicin innan jag visste att jag var gravid, att jag skulle få missfall, att hon skulle ha livsfarliga sjukdomar, att hon skulle ha hjärtfel, allvarliga kromosomavvikelser, att hon skulle dö i magen… Listan kan göras lång! Min man däremot var cool lugn hela tiden och kände ingen oro, han var mest bara glad. Det var väldigt bra att han var lugn, hade han oroat sig så som jag gjorde så hade vi antagligen hetsat varandra. Men jag kände mig väldigt ensam i mina tankar och det gjorde mig ledsen ibland att känna att jag var den enda som var rädd och att han inte förstod mig. Han har dock alltid varit ett fantastiskt stöd för mig när dessa orostankar väl har kommit. 

När kickade ditt gravidglow in?
– Runt vecka 15! Innan dess så mådde jag otroligt illa och låg mest i sängen och pallade knappt ens duscha för jag kände att jag skulle kräkas vid minsta rörelse. Men när det hade lagt sig så mådde jag toppen och faktiskt bättre både psykiskt och fysiskt än jag gjorde innan graviditeten. Jag har blivit en lyckligare person under den här tiden och jag tror att är man glad så glowar man mer oavsett gravid eller inte! 

Nu är det inte långt kvar! Foto: Ellen Fredells blogg på mama

Vilket är det konstigaste råd du har fått under graviditeten? 
– Att jag ska ha med mig bandage till BB så att jag direkt kan binda brösten för att försäkra att inte få hängbröst… Jag kan säga så här: Jag kommer inte binda mina bröst. Blir de hängiga så får de bli det helt enkelt. 

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– ”Vad snabbt din graviditet gått”. Aaah, blir galen! Sen om jag någon gång har uttryckt missnöje över hur jag mår, till exempel att jag inte kan sova på nätterna eller att jag är svullen i benenså är det alltid några som säger ”vänta du bara, det kommer att bli mycket värre”. Att säga att det ska bli värre är så opeppigt och det är ju inte alls säkert att det är sant heller. Det förminskar bara min känsla i stunden. 

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Jag kommer aldrig att prata illa eller nedvärderande om min egen kropp eller någon annans!

Vad är ett måste i BB-väskan?
– En riktigt mjuk pyjamas!

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Vi har köpt ganska mycket. Bland annat har vi köpt babysitter och babygym utöver spjälsäng, babynest, vagn, babyskydd och sådana mer viktiga saker!

Hur stylar du bebisbulan?
– Jag klär mig gärna i ganska tighta kläder som framhäver magen. Mycket ribbat som fortfarande är mjukt och inte känns som att det sitter åt. 

Vad är det första du ska äta/dricka när bebisen är ute?
– Jag ser verkligen fram emot de berömda mackorna som man får serverat efter förlossningen. Det ska väl vara de godaste mackorna man någonsin ätit? 

ELLEN FREDELL

Ålder: 25.

Bor: I Nacka.

Familj: Min man Jesper och vår hund Daisy.

Gör: Arbetar heltid med mina sociala medier.

Aktuell: Som ny bloggare på mama.

BF: 2/3

Gravidvecka vid intervjun: 35

Läs Ellens blogg i sin helhet här.

LÄS OCKSÅ: mamas nya bloggare Ellen Fredell: ”Momshaming gör mig mörkrädd”