Elin blev friskare när hon väntade Diego.

Elin, 26, har MS: "Jag var rädd att hamna i rullstol"

När Elin Jonsson, 26, fick MS rasade allt samman. Hon såg ett passivt liv framför sig. Nu bebismyser hon!

Det började med att Elin Jonsson tappade känseln i ena armen  för fem år sedan. En magnetkameraundersökning visade en liten förändring  i ryggraden som tyder på CIS, förs­ta stadiet av MS, en sjukdom som ger  skador på centrala nervsystemet. Sjukdomen kommer i skov, som betyder  att tillståndet blir värre under en tid.– Det kom som en stor chock!  Jag visste ingenting om MS, jag var jätteförvirrad. Jag hade såklart  fördomar om sjukdomen, jag trodde att alla som hade den satt i rullstol  och knappt kunde prata. I dag vet jag bättre. Det finns så många  varianter av sjukdomen, man kan inte dra alla över en kam, men vid den  tiden var det som att världen rasade.– Men jag var givetvis också  orolig, man kan aldrig veta om man kommer att få ett skov eller inte.  Många tankar snurrade såklart, men jag tänkte optimistiskt. Det här  skulle gå vägen.

En MS-graviditet är som en vanlig graviditet,  det enda potentiella problemet är att mamman löper större risk att få  ett skov tre månader efter förlossningen. Men när Elin blev med barn  bestämde sig hennes kropp för att hålla sig i schack, och det gjorde den  också under hela graviditeten – den mådde till och med nästan bättre än  vanligt med alla gravidhormoner.– Många undersökningar säger att  kvinnor med MS upplever att sjukdomen blir bättre under graviditeten och  precis så var det för mig. Jag hade i stort sett inget illamående eller  någon foglossning, jag kände mig pigg och stark under hela  graviditeten.

Förlossningen gick också smidigt, om än inte smärtfritt.–  Jag kom in till förlossningen utan några föreställningar om hur det  skulle bli, jag tog det som det kom. Jag tog epidural och det var ett  bra val. 

Nu är underbare lille Diego fem månader. Han är en sprallig och kramgo bebis som håller på att lära sig krypa.Elin försöker leva ett så normalt mammaliv hon bara kan, även om hon känner att tröttheten påverkar henne.–  Ibland orkar jag inte bära Diego så länge, men jag försöker att anpassa  mig. Eftersom min högra arm är lite svagare använder jag den vänstra  mer och byter ofta. 

Elins MS syns inte utanpå, därför blir  folk ofta förvånade när de hör att hon har sjuk­domen. Många ser en  rullstolsburen person framför sig när de hör ordet MS.

 

– Jag är som  en vanlig mamma som försöker se upp med att stressa. Om jag stressar  blir jag automatiskt trött i kroppen, så jag tar det lugnt och njuter av  bebistiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!