Foto: Gordon Andersson

Elaine Eksvärd: "Jag orkar inte göra om hjärnan så jag gör om vardagsrummet"

mamas bloggare och krönikör Elaine Eksvärd är i full färd med att boa inför sitt andra barns nedkomst. "Varför blir det så viktigt att göra om hemma? Är det motsvarigheten till att samla kottar och pinnar i grottorna vi levde i förut?"

Inför en förlossning så finns det de föräldrar som gör i ordning ett barnrum. Och så finns det vi som är fullt upptagna med att göra i ordning hjärnan. Att vara gravid är verkligen en psykologisk process. Ens barndom, föräldraskap och hem är tre saker som hamnar i mitt fokus. Är det någon som känner igen sig?

Plötsligt blir ens barndom glasklar. Man antingen hyllar eller häpnar över det ens föräldrar gjorde för eller mot en som barn. Känner ett otroligt ansvar för den lilla individ som växer i ens mage. 

Det är inte medvetet, men inför varje graviditet så har min hjärna automatiskt grävt i arkivet. ”Vem är du Elaine, varför blev du så och hur vill du vara för det barn som kommer?”. 

Väldigt bra frågor som knappast har enkla svar. Jag vrider och vänder på mig själv. Ställer hundra frågor till familjen och sen till slut, när jag inte orkar mer, då låter jag boningspaniken ta över istället. 

Jag orkar inte riktigt göra om min hjärna just nu så jag gör en makeover av vardagsrummet istället. Första graviditeten så var det sovrummet som fick sig en makeover i hjärngranskningspausen. Gud så fint det blev!

Varför blir det så viktigt att göra i ordning hemma? Inte nödvändigtvis barnrummet, bara det är något rum. Är det motsvarigheten till att samla kottar och pinnar i grottorna vi levde i förut? Men nu står jag i stället och väljer ny färg och soffa till vardagsrummet. Som ett statement för att nu är det en ny individ som kommer in och då ska de ”gamla kottarna och pinnarna” ut. Gustav skakar på huvudet men låter hans gravida grottkvinna få som hon vill för att inte släppa ut hormonmonstret. Det är en helt annan krönika.

Och till sist, nu till andra barnet så funderar jag på hur jag kan bli en bättre mamma än jag varit till Matheo. Inte för att jag har varit dålig mot Matheo, men visst är det så att småsyskonen får en helt annan förälder än storasyskonen fick? Jag som var storasyster var väl något sorts övningsbarn och sen fick min lillebror all den där lyxen som jag inte fick, vilket inte är något jag lidit av.

Nu känns det snarare tvärtom. Matheo har haft en riktig honeymoon som ensambarn. Vi har varit hans laglydiga betjänter. Det är nog det största misstaget vi har gjort som föräldrar första gången. Vi har varit livrädda för att vår stadiga pöjk inte äter ordentligt och har gett honom mat överallt utom vid matbordet. Sitta och äta framför Dora i soffan? Absolut! 

Att börja sätta gränser och nya regler vid 2.5 är rätt tufft, men bra. Det ska bli bättre till nästa knodd. Min Iphone ska få ett hem i hallen där den ska få ligga när vi som nu ska bli fyra umgås på riktigt. Men först ska jag bara byta tapet i den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!