Foto: Gordon Andersson

Elaine Eksvärd: "Fyra saker jag skulle vilja säga till mitt barnlösa jag"

Innan man blir förälder har man en rätt glasklar bild av vilken sorts förälder man ska bli. När man väl är där... ja, då ser det ofta lite annorlunda ut. Elaine Eksvärd listar fyra saker hon skulle velat sagt till sig själv innan hon fick barn.

1. Låt inte de små sakerna passera – de blir stora saker sen.Så många kompromisser du kommer att göra som mamma. Du hittar ursäkter varje dag. ”Han är trött.” ”Han är kinkig.” ”Det är en dålig dag.” Och så följer du efter honom med middagen medan han står framför teven och tittar på Dora. Nej, det trodde du aldrig om dig själv ”fröken konsekvent”. Men så kommer du att göra och du gör varken dig själv eller Matheo en tjänst. Du behöver lära dig att se gränser som en kärlekshandling.

2. Ett bra föräldraskap går före din stolthet.Du kommer reagera på de som säger att du är en dålig mamma och det är fullt naturligt. Men du kommer däremot inte reagera på de som ger dig förslag på hur du kan bli en desto bättre mamma åt Matheo. Varför? För att din kärlek till Matheo är större än ditt ego. Du går till och med så långt att du ber vänner och familj att säga till dig om du gör något tveksamt som kan leda Matheo på fel vägar. Som att vara för mycket i telefonen eller kanske skrämma honom till handling. Du kommer göra fel, men du är ingen stolt förälder, du är snabb med att säga ”förlåt” om du gjort fel. En supermamma om du frågar mig!

3. Barn kan visst göra dig vansinnig.Fröken retoriker som har svar på tal till allt och alla. Nu har du träffat din överman – din son Matheo. Du trodde inte att du skulle tappa humöret eller stänga in dig själv och gråta av ilska medan Gustav avlastar dig. Men vet du vad, det kommer att hända och även om det inte känns ok så är det det, så länge Matheo är ok. Mitt tips är att du sätter gränser tidigt så att han inte behöver testa dem vid din yttersta gräns och du fortfarande kan vara retorisk.

4. Du kommer bli en bra mamma för du blir det på ditt sätt.Elaine, jag är rätt stolt över dig för du går din egen väg som mamma. När andra är hemma med sitt barn i ett år så börjar du jobba efter tre månader – bebis får följa med dig. Många kommer döma dig och säga till dig att det kan skada mjölkproduktionen och vara stressigt för barnet. Men vet du vad, du och Matheo klarar det fint. När andra slutar amma efter sex månader så fortsätter du tills fjorton månader har gått. Tyvärr så slutar du på grund av grupptrycket, men var inte rädd för att gå din väg även där. 

Gå din egen väg så länge Matheo och du mår bra av det.

TA MIG TILL ELAINE EKSVÄRDS BLOGG!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!