Ekologisk mjölk är en utmärkt källa till den viktiga omega-3-fettsyran, visar en amerikansk studie.
Ekologisk mjölk är en utmärkt källa till den viktiga omega-3-fettsyran, visar en amerikansk studie.

Ekologisk mjölk utmärkt källa till omega-3

För att vi ska få i oss den viktiga omega-3-fettsyran är fet fisk ett viktigt livsmedel. Nu visar en stor amerikansk studie att ekologisk mjölk innehåller 62 procent mer omega 3 än vanlig mjölk. En god nyhet för alla föräldrar till barn som ratar fisk!

Studien från Washington state university har omfattat 378 provtagningar från både konventionella och ekologiska gårdar och visar att den ekologiska mjölken innehåller 62 procent mer omega-3, en viktig fettsyra som är kopplad till bättre hjärthälsa, än vanlig mjölk. Anledningen är att korna på en ekologisk gård går ute och betar, rapporterar SvD. Ekologisk mjölk är alltså ett utmärkt alternativ till fisk, menar studiens huvudförfattare Charles Pembrook.– I vikt räknat får många i sig 20 gånger mer mjölk än fisk under en vanlig dag. Då blir mjölken en både bra och billig källa till omega-3, säger han till SvD.

Samtidigt som den ekologiska mjölken innehåller mer omega-3 än vanlig mjölk så innehåller den dock mindre av fettsyran omega-6, något som är positivt. Omega-6 stimulerar inflammation och är därför viktig för kroppens immunförsvar. För mycket omega-6 kan dock leda tlll ökad inflammation och allergier och kärlsjukdomar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!