Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det är lättare att slappna av nu när jag känner bebisen röra sig där inne med jämna mellanrum. Det är ju en bekräftelse på att den lever.” säger ”Egoina” som väntar första barnet i november.”Det är lättare att slappna av nu när jag känner bebisen röra sig där inne med jämna mellanrum. Det är ju en bekräftelse på att den lever.” säger ”Egoina” som väntar första barnet i november.”Det är lättare att slappna av nu när jag känner bebisen röra sig där inne med jämna mellanrum. Det är ju en bekräftelse på att den lever.” säger ”Egoina” som väntar första barnet i november.
”Det är lättare att slappna av nu när jag känner bebisen röra sig där inne med jämna mellanrum. Det är ju en bekräftelse på att den lever.” säger ”Egoina” som väntar första barnet i november. Foto: Privat / Privat

Egoina om kampen för att bli gravid: ”Vi gjorde en fertilitetsutredning”

Efter ett tidigare utomkvedshavandeskap var det oklart om Regina ”Egoina” Katralen ens skulle kunna bli gravid – och plusset dröjde. För mama berättar hon om maktlösheten och varför bebisen kanske får namn efter en brödbit.

Hej Regina och grattis till graviditeten! Hur mår du?
– Just nu mår jag bra! Jag har lite foglossning som kommer och går och är väldigt trött. Men är mycket tacksam att illamåendet gått över och att jag känner mig mer som mig själv igen.

Förstår det! Vilken är din första tanke varje morgon?
– De första veckorna var det ”jag är gravid!!!”, nu är det snarare ”jag måste kissa”. 

Vem var den första du berättade om graviditeten för?
– Min kompis Sofie! Jag skickade en bild till henne på Clearblue-testet där det stod ”gravid”. Frédéric visste att jag fått svagt, svagt streck på stickorna dagen innan, men vi vågade inte tro på det. Han var på jobbet när jag testade med det digitala och jag ville vänta tills han kom hem. Jag skickade bild till Sofie och hon ringde upp direkt. Sedan gick jag med henne i telefonen till havet och bara stod där. Så overklig känsla. Två veckor senare testade Sofie också positivt.

Vad härligt! Du har delat med dig i bloggen om din oro för att inte kunna bli gravid och besattheten kring det. Vad var svårast under tiden ni försökte bli gravida?
– Maktlösheten! Man kan göra allt rätt, men så går det bara inte ändå. Och all väntan. Tiden mellan ett misslyckat försök och nästa chans, att vänta på provsvar och ovissheten om när det kommer gå eller om det kommer gå. 

”Om jag ska vara realistisk borde jag tänka att det med största sannolikhet kommer gå bra. Folk föder bebisar varje dag.””Om jag ska vara realistisk borde jag tänka att det med största sannolikhet kommer gå bra. Folk föder bebisar varje dag.””Om jag ska vara realistisk borde jag tänka att det med största sannolikhet kommer gå bra. Folk föder bebisar varje dag.”
”Om jag ska vara realistisk borde jag tänka att det med största sannolikhet kommer gå bra. Folk föder bebisar varje dag.” Foto: Privat / Privat

Tror du att du gjorde något själv som till sist fick dig att bli gravid?
– Jag har testat många saker under tiden vi försökte bli gravida. Jag har slutat med koffein, tagit en stor dos med D-vitamin innan ägglossning och fokuserat mycket på att inte stressa exempelvis. Vi gjorde en fertilitetsutredning och den sista undersökningen var att spola min äggledare. Jag har bara en äggledare kvar då jag tidigare haft ett utomkvedshavandeskap. En vecka senare blev jag gravid! Jag tror att det var spolningen som hjälpte till. Men det är svårt att veta. Vissa läkare säger att en sådan undersökning är just en undersökning och inte en behandling medan andra säger att det ibland kan hjälpa. Kanske var det spolningen, kanske var de de andra sakerna jag testade, kanske var det en kombination av allt eller kanske var det bara tur. 

Oavsett, så blev det ju en graviditet till slut! Kan du ”slappna av” nu och lita mer på att det kommer en bebis?
–Ja. Jag oroade mig mycket i början och ville vara ”realistisk” och då sa min mamma en sak som jag tagit med mig: ”Oftast går det bra”. Det är så sant. Om jag ska vara realistisk borde jag i stället tänka att det med största sannolikhet kommer gå bra. Folk föder bebisar varje dag. Men det är ännu lättare att slappna av nu när jag känner bebisen röra sig där inne med jämna mellanrum. Det är ju en bekräftelse på att den lever. 

Vad har det betytt för dig att kunna vara öppen med barnlängtan och graviditetsförsöken med din vän Sofie?
– Det har varit otroligt viktigt. Hade jag inte haft Sofie hade jag känt mig väldigt ensam. Även om jag och min kille var två om att vilja ha barn var jag ändå den som fick mens varje månad och febrilt kände efter i varje vrå av min kropp. Hon gick dessutom igenom samma sak, så vi kunde verkligen finnas där för varandra. Men jag är glad att jag inte berättade för någon mer än henne. Det var skönt att bara vara Regina med mina andra kompisar och inte få frågor om ”hur det går”.

Egoina tror att det ligger en liten pojke i magen.Egoina tror att det ligger en liten pojke i magen.Egoina tror att det ligger en liten pojke i magen.
Egoina tror att det ligger en liten pojke i magen. Foto: Privat / Privat

Just det. Vill du veta könet på bebisen?
– Ja! Jag tror att det är en pojke och av den anledningen vill jag veta så att jag kan ställa om i huvudet ifall det är en flicka. Det spelar såklart ingen roll vad det är, men det känns dumt att fantisera om något som inte finns.

Vem vinner namndebatten – du eller din partner?
– Haha, just nu ingen av oss. Den får heta Den som det ser ut just nu. Frédéric är ganska chill och tycker att en av oss kan få bestämma tjejnamn och den andra killnamn, sen ser vi vem som ”vinner”. Men jag är mån om att vi båda ska gilla namnet. Det var så mycket enklare att fundera på namn innan jag blev gravid. Nu när det är på riktigt känns beslutet så definitivt och stort.

”Jag har fokuserat så mycket på att bli gravid att jag inte tänkt på att den faktiskt ska ut också”

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Lingongrova. Bättre än Den ändå kanske?

Ja, Lingongrova känns helt klart mer originellt. Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Nej, inga alls. Jag har fokuserat så mycket på att bli gravid att jag inte tänkt på att den faktiskt ska ut också, haha. Min taktik hittills är att inte tänka på det bara. Jag har inget val, den måste ut. Det blir vad det blir.

Så sant. Du har sagt att du tycker mammabloggar är ”sjukt ointressanta”, betyder det att vi inte kommer få se så mycket av bebisen på din blogg?
– Haha, förlåt alla mammabloggar där ute! Jag tror säkert att jag kommer tycka att det är mer intressant när jag är mamma själv. Men vad gäller att visa bebisen på bloggen – nej, inte i större utsträckning. Det här är en viktig fråga jag och min kille måste ta ställning till och prata igenom. Jag har inget definitivt svar än. För mig handlar det om integritet. Som jag känner nu kan barnet vara med, men som en figur i bakgrunden, inte som en huvudperson. När jag skriver om barnet ska jag hela tiden ha hens integritet i åtanke både vad gäller text och bild. Det kommer alltså inte bli en bebisblogg, men att jag är mamma till en bebis kommer såklart inte undgå bloggen.

Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Den där går jag inte på. Kommer garanterat göra allt som jag säger att jag aldrig kommer göra. 

Japp, det finns stor risk... ;)

Fakta: Egoina

Namn: Regina ”Egoina” Katralen.

Ålder: 32.

Familj: Sambon Frédéric.

Gör: Jobbar som social media manager och bloggar på egoinas.se

Bor: Helsingborg.

BF: 10 november 2021.

Gravidvecka vid intervjun: 18.