Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fi Lindfors.
Fi Lindfors.
Fi Lindfors.
Fi Lindfors. Foto: Privat

Tvåbarnsmamman Fi: Efter en separation måste båda kunna bo lika bra

Fjärilar i magen, promenader hand i hand och myskvällar i soffan. Sedan flyttar man ihop och skaffar barn. Inte många tänker i det läget på vad som händer ifall man någon gång gör slut. Åtta av tio har ingen plan alls – och var femte kvinna har stannat kvar i en relation på grund av sin bostadssituation, enligt en ny undersökning.

– Att båda ska kunna bo okej och likvärdigt efter separation borde vara en no brainer. Vi måste börja ställa krav och förändra attityder, säger tvåbarnsmamman Fi Lindfors som själv gått ur relationer som en ekonomisk förlorare.

Många lever i dag i en relation där man inte vågar prata om pengar, eller planera för vad som händer om man gör slut. En ny rapport som tagits fram av Nordax Bank och Novus visar att åtta av tio saknar plan för boendet vid en separation, och mer än var tredje kvinna får det svårt att hitta nytt boende om det händer. 

En som blev ekonomisk förlorare när hon separerat är tvåbarnsmamman och influencerprofilen Fi Lindfors. Hon är exmodellen som varje dag inspirerar tusentals följare på Instagram och hon vill lyfta strukturella problem och jämställdhet. 

”Livsviktigt att prata om ekonomi”

– Jag har inte sett om mitt hus två gånger, trots att jag ju är en framgångsrik affärs- och karriärs kvinna. Det här med att bara se om sitt när det kommer till det materiella, känns som något män bara kommer undan med, berättar Fi Lindfors.

Hon menar att det är lätt att hamna i en tråkig sits när man separerar, eftersom det ofta är så laddat att prata om pengar. Det kan låta bra i teorin att ens partner tar allt ekonomiskt ansvar, men det kan också skapa obalans i förhållandet. Speciellt om man även saknar insyn och inte får en överblick.

Du har lämnat två relationer som ekonomisk förlorare. Vad hände?
– Det handlar ju egentligen i båda fallen om att vi inte diskuterat ekonomi och våra tankar kring det på riktigt förrän det blev dags att separera. Jag förutsatte att den andre skulle ha samma inställning som jag själv. Sen hjälper det inte att jag har någon sorts djupt rotad aversion mot att bråka om materiella saker och pengar. Jag tror inte att det är bra för själen. Pengar kan man alltid tjäna nya. Tid går aldrig att få tillbaka.

– Just ekonomi är någonting livsviktigt att prata om så att man inte bara antar att ens partner känner och resonerar likadant kring rättvisa, sparande och gemensamma investeringar. Jag förlorade till exempel tio år på bostadsmarknaden genom att betala av någon annans lån, berättar hon. 

Fi Lindfors. Foto: Privat/Fi Lindfors

Fi Lindfors

Ålder: 42.
Familj: Barnen Marielle, 9 och Corinne, 5. 

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är egenföretagare och konsult.

Instagram: @filindfors

Hur tänker du om din ekonomi i dag?
– Jag har fått skaffa mig nytt självförtroende gällande min privatekonomi. I arbetet har jag jonglerat mångmiljonbudgetar utan problem i många år, men har inte alls samma självklara känsla när det kommer till den privata ekonomin. Jag driver eget och tog hjälp av en fantastisk revisor för att sätta en ekonomisk plan för framtiden. Hon har varit med och hållit mig i handen genom allt och det känns väldigt tryggt.

Vad är ditt bästa råd till andra kvinnor och mammor när det gäller ekonomi och bostad? 
– Se till att prata ekonomi med din partner - helst innan ni flyttar ihop, väljer att dela ekonomi eller skaffar barn. Det är oerhört viktigt att man har en samsyn kring ekonomi och hur man tänker sig att man delar upp tillgångar vid en eventuell separation. Gå aldrig med på att betala av någon annans lån och amorteringar - du hjälper någon annans framtid, men missar utvecklingen på bostadsmarknaden och får börja på noll om ni flyttar isär.

Experten: Tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad

Bolåneexperten Linda Werdi tycker inte att vi har en jämnställd bostadsmarknad. Foto: Shutterstock

Fi är inte ensam om att drabbas vid en separation. Enligt Relationsrapporten 2022 så har hela 37 procent av kvinnorna som flyttat ut från ett gemensamt boende haft svårt att hitta ett nytt boende. Siffrorna visar också att var femte kvinna har stannat kvar i en relation på grund av sin bostadssituation, och att kvinnor upplever det svårare att hitta en ny bostad än män. Känslan av att det nästan inte går att lämna en relation stämmer alltså ofta.

Linda Werdi, som är bolåneexpert på Nordax Bank, tycker att det är skrämmande att just unga kvinnor sticker ut så mycket i resultatet av undersökningen.

– Det är tydligt att vi inte har en jämställd bostadsmarknad, och att var femte kvinna känt att hon inte kunnat lämna en relation på grund av boendet är djupt problematiskt. Grunden för en jämställd bostadsmarknad sätts i själva relationen och att man pratar om sin ekonomi. Det här blir dessutom extra viktigt med dagens räntesituation där många kommer behöva se över sin privatekonomi och kanske till och med flytta till ett billigare boende, säger Linda. 

Fi Lindfors: ”Det ligger inte för mig att bli bitter”

För Fi Lindfors blev lösningen efter separationen att hon fick hyra en dyr lägenhet i andra hand till sig själv och barnen.

– Jag hade bara enorm tur att genom kontakter få tag i en lägenhet så pass nära barnens skola och förskola, förklarar hon.

Sju av tio unga kvinnor är oroliga för utvecklingen på bostadsmarknaden just nu, vad tänker du om det?
– Det förstår jag. Med en hyresmarknad som inte svarar upp till ett skriande och ökande behov, marknadshyror som är på tapeten och priserna och insatserna för en bostadsrätt ofta är helt omöjliga att hantera på en vanlig lön, säger Fi.

Om du ska bo med en ny partner i framtiden, vad kommer du tänka på då?
– Det är förmodligen smart att komma med råd om att ”skriva papper”, men jag vill hellre uppmana till att prata om värderingar, tankar kring tvåsamhet, drömmar, mål och moral och att välja en partner som resonerar som du i livets alla viktiga frågor. Jag kanske skulle gynnas av att odla min misstänksamhet, men jag vill inte leva mitt liv så. Det ligger inte för mig att bli bitter.

Fem tips för en mer jämställd ekonomi

1. Anpassa er ekonomi efter era förutsättningar 

Utgå från hur era förutsättningar ser ut och inte från vad ni tror är rätt. Det viktigaste är att ni tycker att ert ekonomiska upplägg känns rättvist. Lever man tillsammans så bör man också ha full insyn på vad ens partner har för inkomst. En riktlinje som många väljer att utgå från är att man helt enkelt bidrar till den gemensamma ekonomin baserat på vad man tjänar.

2. Betala inte av din partners bolån 

När man bor tillsammans är det naturligtvis viktigt att båda betalar för bostadskostnaden. Hur man delar upp detta är helt beroende av vilken ekonomisk uppdelning man har i sin relation, och hur boendesituationen ser ut. 

Har du flyttat in i en bostadsrätt som ägs av din partner så ska du bidra till kostnaden för avgifter/hyra. Ränta och amortering på bolånet bör däremot betalas av personen som står på lånet och äger bostaden. Om du betalar av din partners bolån och ni separerar så har du betalat av stora delar av hens lån för en bostad som du inte har äganderätt till. 

3. Ha ett eget sparande

Det är flera faktorer som påverkar din pension, vilket är lätt att glömma bort när det ligger långt fram i tiden. Men om du och din partner har barn så är det viktigt att tänka på att föräldrapenningdagar och vab påverkar både den nuvarande inkomsten och pensionsspar. 

4. Glöm inte bort pensionen

Det är flera faktorer som påverkar din pension, vilket är lätt att glömma bort när det ligger långt fram i tiden. Men om du och din partner har barn så är det viktigt att tänka på att föräldrapenningdagar och vab påverkar både den nuvarande inkomsten och pensionsspar. Vanligtvis är det dessutom den person i förhållandet som har lägst inkomst som både går ner i arbetstid och tar ut mer föräldraledighet. Då är det viktigt att partnern kompenserar detta genom att bidra till den andras pensionsspar, och tar en större del av de gemensamma kostnaderna.

5. Våga prata om pengar även om ni separerat

Prata med varandra om er ekonomi genom hela er relation, men också vad som händer om ni väljer att separera. Det är viktigt att veta var ni står i en sådan situation, exempelvis om någon av er vill bo kvar i ert nu gemensamma hem. Det är alltid lättare att ha en dialog innan ni eventuellt blir osams, och ha en tydlig bild av var ni står. Det är extra viktigt om ni även har barn. Om ni har barn tillsammans och relationen tar slut så är det bra om ni kan vara transparenta med varandra kring ekonomin kopplat till barnen även efter. Hur ser det ut med kostnader för barnens aktiviteter? Delar ni på barnbidraget rakt av? Ska ni fortsätta spara till barnen tillsammans?

Källa: Linda Werdi, Bolåneexpert Nordax Bank

Relationsrapporten 2022

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka den svenska allmänhetens syn på jämställdheten på den svenska bostadsmarknaden och bättre förstå hur par tänker kring sitt gemensamma boende. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 1045 intervjuer mellan 21 och 26 januari 2022 vilket innebar en deltagarfrekvens på 54 procent.

LÄS OCKSÅ: Fi Lindfors: ”Jag kämpar för att kroppspeppa mina medsystrar”

LÄS OCKSÅ: Gemensam eller delad ekonomi – så tycker experterna