Efter hoten om BB-nedläggningarna – nu startas stödjourer för föräldrar och gravida

Många känner sig oroliga inför sin förlossning och det blir inte bättre när larmen om nedläggningarna av flera BB- och förlossningsavdelningar kommer titt som tätt. Många föräldrar och gravida kvinnor har börjat höra av sig till den ideella organisationen Födelsevrålet, som nu startar två stödjourer.

Den senaste tiden har det rapporterats om att flera förlossnings- och BB-avdelningar ska läggas ned under 2016. Detta innebär att många gravida kvinnor och deras partners nu står inför en ovisshet kring var deras förlossning kommer att äga rum.

Födelsevrålet är en ideell organisation som startades i början av året som en konsekvens av dessa larm. En viktig del av organisationens arbete har varit att ta emot olika kvinnors förlossningsberättelser, som i många fall har inneburit regelrätta trauman.

Foto: iStock

Läs mer: Varannan kvinna drabbas av underlivsproblem efter att ha fött barn vaginalt

I och med hoten om nedläggningarna av flera förlossnings- och BB-avdelningar har Födelsevrålet de senaste veckorna kontaktats av många gravida kvinnor som känner oro inför sin förlossning.

– Vad som varit glasklart redan från Födelsevrålets start är att det finns ett enormt behov hos både gravida och föräldrar att få prata och ventilera sin oro och sina berättelser. Vi har fått in otaliga mail från människor landet över som söker stöd och någon som lyssnar, berättar Joanna Backman, en av organisationens talespersoner.

På kort tid har Födelsevrålet engagerat tusentals personer över hela landet och rörelsen fortsätter växa sig stark. I och med de senaste larmen har organisationen därför valt att starta en stödjour.

– Uppenbarligen är det något som saknas från vårdens håll, och med tanke på situationen som råder nu känns en stödjour otroligt nödvändig, förklarar Joanna Backman.

Foto: iStock Foto: iStock

Läs mer: Annika Leone: ”Det är mycket som ska accepteras för att man har en vagina”

Stödjouren kommer att bestå av en mailjour och en föräldrajour, där mailjouren bemannas av barnmorskor, doulor och en fysioterapeut som är specialiserad på bäckenbotten. Till föräldrajouren kommer det gå att få stöd från andra föräldrar genom deras egna erfarenheter och nu letar Födelsevrålet efter folk som vill hjälpa till på föräldrajouren.

– Ingen medicinsk kunnighet kommer att krävas av dessa föräldrar utan de kommer vara där för att lyssna. De flesta vill bara ha någon att prata av sig med och kanske träffas över en fika för lite stöttning. Då tror vi att andra föräldrar är det absolut bästa alternativet, berättar Emma Pettersson Hernandez, som också är talesperson för Födelsevrålet.

Mailjouren drar igång den 7 april, medan föräldrajouren startar så snart tillräckligt många stödföräldrar har anmält sig.

Vill du bli stödförälder? Gå in på Födelsevrålets hemsida och anmäl dig.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!