Drömhus på Gotland

En gotländsk sommardröm kryddad med vintage från Marocko – häng med hem till familjen Bogh-Lind! ”Vi lever nomadliv, fast i ett hus”, säger mamma Ulrica, 37. Bläddra i bildspelet ovan för fler bilder!

Att man ibland inte ens kommer ur pyjamasen i Valleviken finns det faktiskt bildbevis på. Familje­porträttet i svartvitt är taget ute i ett majsfält (till majsbondens stora förvåning). David hann visserligen få på sig gårdagskostymen från en bröllopsfest innan fotografen knäppte av bilden, men Ulrica är fortfarande klädd i sitt nattlinne och sönerna John och Ian har inte heller kommit ur bomullsstretchen.

– Jag älskar den där bilden. Vi har den som jättestor print på väggen hemma i stan också, berättar Ulrica Bogh-Lind.

Hennes Gotlandshistoria har inga släktband i sig men det har alltid funnits kärlek. Hon och maken David Bogh-Lind köpte sin första sommarstuga här för sju år sedan, redan innan de hade flyttat ihop, våghalsigt nog. Sommaren därpå gifte de sig på ön.

– Det är något speciellt med öar. Eftersom de är isolerade så åker man dit och checkar ut från allting annat och det gör att man inte blir så styrd av hur saker och ting ”ska” vara. Jag gillar det socialt kravlösa också. Någon sitter på trappan och väntar på oss när vi kommer hem till huset, någon annan släntrar över på en kopp kaffe. Och ska vi ha middag för fem personer så kan det lika gärna sluta med att vi i stället blir tio och det blir liksom aldrig några problem med det. Men vi har ju lärt oss att vi behöver ha ganska många stolar...

Till det närmaste sommarhänget med andra exilstockholmare hör systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman med familjer. En del 

av de marockanska möbler som finns i huset kommer från deras pappa, Bengan Widell, som under en period sålde just den sortens inredning. 

Mellanösternvintage skulle man kanske kunna kalla stilen för. 

Eller ”in transit”, som Ulrica säger, eftersom hemmet ständigt förändras. På en lugn bas av vita väggar och ömsom såpat, ömsom målat trägolv så roterar inredningsdetaljerna som visarna i ett klockverk.

– Vi sitter hela vintern och gör listor på allt vi vill flytta runt när vi kommer tillbaka till huset på våren. Därför är det bra att saker och ting inte är väggfasta här. Vi lever liksom ett nomadliv, fast i ett hus, säger hon.

Som en konsekvens av nomadlivet så finns till exempel inte det där inbyggda skafferiet i köket eller den nästan lika obligatoriska lådhurtsen med plats för bestick och plast­folie. I stället är det en förzinkad förvaringshylla med trådkorgar från Ikea som används för torra livsmedel. Knivar och gafflar står lika lättillgängliga i öppna byttor och mikrovågsugnen har sin plats på en rullvagn, även den från Ikea. 

Väggarna i köket är helkaklade, och kaklet klättrar även runt en liten nisch i väggen så att den bildar en låg sittbänk framför ett lika lågt slaktarbord som en snickrande granne, Pjotr, tyckte att de behövde.

– Där brukar alltid någon sitta och dricka vin när vi lagar mat, eller så sitter barnen där. Det är en lite konstig hörna men folk brukar trivas i den, säger Ulrica.

Utomhus växer ramslök och mynta vilt i trädgården, och här finns också flera olika sorters äppelträd som ger frukt till egentillverkad must på hösten. Lutad mot husväggen står en gammal, vacker dörr som David räddade från återvinningen i Fårösund, och just den dörren spelar en särskild roll i sommartraditionerna.

– Varje år bjuder vi en massa människor på paella. Det började med att vi var tio personer och nu är vi väl cirka femtio. Vi behöver någonstans där vi står och gör den här jättepaellan, så vi lägger dörren på ett par bockar och har som extrabord, förklarar Ulrica.

Regniga svenska sommardagar tillbringar hon gärna inomhus med något inredningspyssel. Sommarens projekt blir kanske att måla om innertrappan i turkost. Och så ska hon tråckla ihop tolv stycken små trasmattor till en enda jättestor.

– Man får ha en stor nål och lite polyesteraktigt garn som inte går i sönder så lätt. Det är inte svårt, men det tar lite tid.

En annan trasmatteinnovation syns i den vita vardagsrumssoffan. Den är en Klippan från Ikea, vars ursprungliga klädsel krympte i tvätten och aldrig kom på igen. I stället ligger där några murriga trasmattor som klädsel, också de från Ikea.

Huset är i två plan och under sin tid som lanthandel så var ovanvåningen bostad till handlaren och hans familj. I dag är nedervåningen utrymme för det sociala och plan två fungerar som en stor sovrumsavdelning med flera rum för familjen och gäster. Här uppe finns också betydligt mindre av de kryddiga, nordafrikanska influenserna.

– Det är mer romantik här uppe, med tunna vita gardiner, ljusa väggar, blommigt, rutigt och andra blandade mönster. När barnen vaknar på morgonen så vill jag att de ska känna, ”åh jag är på landet!”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!