Dottern blev retad för att hon inte hade märkeskläder - nu rasar föräldrar över hela landet

Den 9-åriga dottern kom hem från skolan och grät för att hon inte hade märkeskläder. Det fick mamma Elin Pettersson att skriva en lång status på Facebook (se nedan) om att barn borde få vara barn och slippa utseendefixering. Nu har föräldrar över hela landet lyft diskussionen.

 

 

Nä, Nu är jag förbannad! Nu sätter vi STOPP! Min dotter (nyligen fyllda 9 år) kommer hem från skolan, gråter vid lä...Posted by Elin Pettersson on Tuesday, April 14, 2015

 

Tankarna om barn och deras relation till märkeskläder var tänkt att gå ut till föräldrar i Vingåker, där Elin Petterssons familj bor. Men på bara några dagar har Facebook-statusen delats närmare 20 000 gånger.

– Jag vet ju av kommentarerna jag fått att fler har upplevt samma sak, så det märks att det är viktigt. Men det är inte odelat positivt. En del har sagt att "Det är klart att barn ska få ha märkeskläder", men det är inte det jag säger emot. Det är självklart att man ska få ha det om man har den ekonomin, säger Elin Pettersson.

Det hon tycker blir ett problem är när vuxna "gör barn speciella" utifrån vad de har på sig.

– Det behöver inte vara att föräldrar säger "Nu har du märkeskläder och nu är du jätteviktig" utan kanske mer att det finns i familjen. Eller uppmaningar som "Var rädd om jackan, det är en märkesjacka". Men det är klart att det är ett delikat problem och det är svårt att säga nej till sina barn när de säger att alla andra har något.

Vad kan man göra åt hetsen kring märkeskläder hos barn, tror du?

– Jag har funderat på att samla alla föräldrar i min kommun och kanske bjuda in några sakkunniga, som barnpsykologer och Bris till exempel, som kan berätta hur barn påverkas av det här. Man kanske också kan hitta ambassadörer i kommunen som kan gå ut och prata med föräldrar och barn.

Elin Pettersson har också planer på att skapa en hemsida med tips om hur man som förälder kan prata med sitt barn och andra vuxna om till exempel märkeskläder.

– Jag känner ändå något slags ansvar nu, men det måste göras så att andra vuxna inte blir kränkta eller känner sig som dåliga föräldrar.

Fotnot: Barnet i bilden är inte Elin Petterssons dotter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!