Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Namngivningsfest eller dopkalas?
Namngivningsfest eller dopkalas?
Namngivningsfest eller dopkalas?
Namngivningsfest eller dopkalas? Foto: Getty Images

Dop, namngivning eller namnfest – tips och idéer

Dop i kyrkan eller namngivning? Många gäster eller bara de närmaste? Fira bebisen på det sätt som känns finast för just er familj – här är några idéer!

Angelica Lagergren

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Många föräldrar väljer att välkomna sina nya familjemedlemmar genom en ceremoni. Vissa väljer dop i kyrkan, ibland för att de är troende, ibland för att det är en tradition. Andra väljer att ha en namngivningsfest.

Agneta Lilja, lektor i etnologi på Södertörns högskola, säger att trenderna kring dop förändrats en del de senaste åren.

– Under 1970-talet var det ganska strikta dop, de var högtidliga och märkvärdiga. Går man längre tillbaka i tiden var det viktigt med dopet eftersom man annars inte var en fullvärdig samhällsmedlem. Nu för tiden är det viktigare med själva ritualen för att bekräfta och befästa bebisen till livet och världen. Nu går trenderna mot att dopen i kyrkan är mer lättsamma och personliga. Föräldrarna får bland annat vara med och välja texter som ska läsas upp, säger hon.

Barnvälsignelse: En välsignelse av barnet sker i kyrkan, och fungerar som ett alternativ till dop. I vuxen ålder kan sedan barnet självt ta beslutet om hen vill döpas eller inte.

Dop: Ett dop är en kyrklig ceremoni där bebisen blir medlem i Svenska kyrkan och välkomnas till församlingen.

Namngivning: En ceremoni utan religiös inblandning där man presenterar barnets namn och välkomnar det till världen.

Välkomstfest: En fest där man plockat bort det ceremoniella och bjuder in familj och vänner för att välkomna barnet till världen.

LÄS OCKSÅ: Vad innebär det att vara gudförälder?

Stort kyrkligt dop

Simona Abraham, 30, valde att ordna ett stort kyrkligt dop i St Maria kyrka i Stockholm för sin son Jacob, 2.

– Både jag och min man har kristna värderingar och vi vill att våra barn ska vara en del av det. Jag är eritreansk-ortodox och min man är protestant. Vi bjöd in våra familjer till kyrkan och kompisarna fick komma på firandet efteråt. Anledningen till att vännerna inte var med i kyrkan var att det var ett ortodoxt dop på tigrinja (officiellt språk i Eritrea, reds anm).

– Mitt bästa tips till dig som ska ha dop är att beställa mat via catering. Det är klart att det kostar pengar, men du kan njuta av den fina dagen med familj och vänner.

Dop i kyrkan har blivit mindre vanligt de senaste åren. 46 procent av alla bebisar som föddes 2015 döptes i Svenska kyrkan. Tio år tidigare, 2005, var den siffran 68 procent. Många föräldrar väljer istället att ha en namngivningsfest, ofta med en släkting eller vän som håller i ceremonin (men vill du ha en utomstående kan du till exempel kontakta Humanisterna.se där du kan få kontakt med en officiant som håller i namngivningen).

– Det behöver inte alls vara vatten inblandat i en namngivning, som det är på dop. Man kan läsa några ord och sedan kan barnet få en symbol, som till exempel en blomsterkrans eller liknande. Det viktiga för många är att det just är en ritual och att barnet får sitt namn. Sedan kan man ha fest med vänner, släkt och bekanta. Det här med valfriheten och det icke religiösa anslaget är typiskt för vår tid, säger Agneta Lilja.

Namngivning utomhus

En som valde en ickereligiös ceremoni är Alexander Wetterström, 29, pappa till Moa, 1. Han ville ha ett namngivningskalas utomhus för sin dotter.

– Jag och min flickvän arrangerade lekar efter ceremonin. Jag tycker att lekar är ett roligt och avslappnat sätt för bådas familjer och släkt att socialisera på.

Johanna Kajson, eventmakare och bröllopskoordinator, säger att det är allt mer populärt att göra mycket själv när det kommer till både dop och namngivning. Många hittar inspiration från sociala medier som Pinterest och Instagram.

– Förutom att det är trendigt att hålla någon form av ceremoni för sitt barn, är det just nu mycket DIY (do it yourself) i form av vimplar, pom-poms och honey combs. Många gör egna burkar och vaser med ljus och blommor i.

– Nu för tiden är det enklare att pyssla själv eftersom det finns mycket inspiration och smarta verktyg för en schyst peng. Är du inte kreativ själv finns många gör-det-själv-kit att köpa där det följer med en instruktionsguide.

Läs också (på mama.nu): Bloggaren Johanna Kajson om kejsarsnittet: ”Det var som i Lejonkungen”

Göra egna dekorationer till dopet

Josefin Knave, 26, mamma till Bo, snart 2, valde att göra egna dekorationer till sonens dop.

– Jag gjorde bokstäver till hans namn som jag målade i turkost. Sedan köpte jag servetter i vitt som jag tryckte hans namn på i samma turkosa färg. Som dekorationer på borden hade jag små glasvaser med kvistar av murgröna i.

Något som Johanna Kajson märker av när hon jobbar med namngivningar är att många vill skräddarsy ceremonierna mer och mer.

– Jag var namngivningsförättare på en tillställning där föräldrarna hade skrivit både texter om namnen och löften till sina barn. Sådana löften kan läsas upp under ceremonin eller efteråt till kaffet. Även i musikval och andra texter önskar föräldrarna ha något att säga till om, varenda detalj handplockas på ett nytt sätt. Dessertborden har växt enormt de senaste åren och tårtorna är gärna amerikansk-inspirerade, säger Johanna Kajson.

Litet dop i kyrkan

Men ett dop i kyrkan eller ett namngivningskalas måste inte planeras månader i förväg och kosta flera tusen kronor. Det går att hålla nere budgeten och slippa stressen kring att ha ett stort kalas med många gäster. August Kling, 29, pappa till Ebbot, 1, hade ett litet dop för sin son.

– Ebbot var 4 månader när han döptes ute i Ljusterö kyrka i Stockholms skärgård. Vi valde att bara bjuda den närmsta familjen på dopet, inga vänner alls var bjudna. När det kom till maten ville vi ha nåt som var riktigt gott, billigt och enkelt. Vi valde att servera korv med bröd. Vi hade inget speciellt tema förutom sommar och skärgård. Efter själva dopet satt vi utomhus och firade i strålande solsken.

Fixa fina festen – checklista 11 punkter

1. Sätt en budget

Bestäm i förväg hur mycket du kan spendera annars rinner det lätt iväg. Lokal, mat och fotograf kostar på. Kanske måste du välja bort något.

2. Gör ceremonin personlig

Oavsett inramningen av ceremonin går den att skräddarsy med tal, dikter och musik. Och du bestämmer själv om du vill gå på ett modernt eller traditionellt spår.

3. Skapa ett konstverk istället för en gästbok

Istället för en gästbok kan gästerna få vara med och tillverka ett konstverk som ett minne för dagen. Köp canvasduk och färger och be gästerna måla det de känner för, eller bestäm själv ett tema för konstverket.

4. Be släkt och vänner om hjälp

Varken att göra allt själv eller köpa in hjälp är möjligt för alla, så be dina närstående om hjälp. Kanske har du en vän som kan fotografera, ett syskon som kan göra enkla tårtor och dina föräldrar duka?

5. Fundera på gästlistan

Tänk så här: Den här dagen handlar om att fira ditt barns födelse, så bjud in dem som kommer att ha betydelse i ditt barns liv.

6. Gör en tidskapsel

Ett kul minne för både dig och bebisen. Låt gästerna skriva brev eller korta meddelanden och lägg ner i en låda tillsammans med till exempel dagens tidning och roliga fakta, som vilken låt som låg etta på listorna eller vad som var det största samtalsämnet bland gästerna den dagen.

7. Inspireras av ­vänner

Är det ditt första dop eller namngivning? Kolla runt bland vänner, kollegor eller släktingar som har erfarenhet och fråga hur de gjort.

8. Inbjudningar kan se ut hur som helst

Att skicka en inbjudan med post är inget måste. Det går lika bra att ringa runt, skicka ett sms eller ett mejl för att bjuda in. Gör det som passar dig och ekonomin bäst.

9. Välj gudföräldrar, faddrar eller mentorer

Om du har valt ut släktingar eller ­vänner som du vill ska ha en extra stor plats i ditt barns liv, så ta dig gärna några minuter och berätta varför just dessa personer valts ut och vilken typ av roll du vill att de ska spela i framtiden.

10. Utse en guide

Vid ett dop faller den rollen på prästen men vid en ceremoni utanför kyrkan är rollen inte lika självklar. Ska du och din eventuella partner hålla i trådarna, en av era föräldrar eller en nära vän?

11. Skicka med en önskelista

Alla gäster kommer att undra vad ni önskar er till bebisen! Skicka med en önskelista ihop med inbjudningen om det känns bra.

LÄS OCKSÅ: Bebisnamnen vi älskar mest just nu

Artikeln publicerades i maj 2016.