Foto: E+ / Getty Images / M_a_y_a

Digitala besök hos barnmorskan – nu verklighet i Stockholm

Sedan maj i år erbjuder barnmorskemottagningen, Vasamamma, i Stockholm sina blivande mammor att träffa sin barnmorska via säkra videosamtal (digitala vårdmöten). Något de är först i världen med.
Haleh Amirfaryar är barnmorska och grundare av Vasamamma. Foto: Jonas Dahlberg Foto: jkc.dahlberg@gmail.com

Haleh Amirfaryar, barnmorska och grundare av Vasamamma, berättar att idén till det digitala vårdrummet kom redan för några år sedan. Hon märkte att många blivande mammor hade svårt att komma ifrån jobbet för de många regelbundna kontrollerna man behöver göra som gravid.

Morgon-, lunch- och kvällstider gick alltid åt först och många gånger bläddrades det fram och tillbaka i kalendrarna efter tider som kunde passa.

Men det är först nu, några år senare, som lösningen med digitala vårdrum kunde göras verklig.

Färre personliga besök men fler besök totalt

Ett digitalt vårdrum fungerar på samma sätt som ett vanligt barnmorskebesök. Skillnaden är att man träffar sin barnmorska via ett videosamtal i stället för på plats.

– Vi gillar utveckling och vill vara i framkant när det gäller forskning och ny teknologi. Vi tror att man kommer arbeta ännu mer på det här sättet i framtiden, säger Haleh Amirfaryar.

Ersätter det digitala vårdrummet alla besök?

– Inte helt utan det ersätter vissa informationsdelar. Man tar fortfarande prover, mäter magen och lyssnar på hjärtljuden hos oss. Men nu kan patienten till exempel komma och ta sina prover på morgonen och sedan boka in ett videosamtal med sin barnmorska lite senare under dagen.

Haleh Amirfaryar betonar att det nya arbetssättet inte innebär färre besök för patienterna. Snarare fler men på tider som anpassas efter den gravida mamman. Däremot finns det vissa besök som man fortfarande vill hålla på plats. Som inskrivningssamtalet och de besök som är kopplade till den senare delen av graviditeten.

Måste det vara videosamtal, räcker det inte med ett vanligt telefonsamtal?

– Som vårdgivare får jag mycket mer information genom att se patienterna. Det är också trevligare att ha ett ansikte på den man pratar med och lättare att bedöma hur en person mår och känner sig via ett videosamtal. Kommunikation är inte bara ord.

Hur har responsen varit?

– De flesta som kommer till oss tycker det här är roligt. Jag märker en större entusiasm från yngre kvinnor än äldre. I dagsläget har vi erbjudit det till alla som skrivits in och ett tiotal personer har gått över till digitala vårdrum.

"Ibland kanske man inte behöver vara så effektiv"

Just nu genererar det digitala vårdrummet ingen större tidsvinst för barnmorskorna. På sikt tror Haleh Amirfaryar att arbetssättet kommer förändras till att bli mer hektiskt på morgonen då alla vill komma och ta prover för att bli lugnare under resten av dagen.

– Jag tror vi kommer ha mer tid för längre besök och samtal men att det blir mer behovsanpassat.

Finns det några nackdelar med videosamtal i stället för personliga besök?

– Vi försöker hela tiden serva våra blivande föräldrar och patienter. Många av dem är väldigt stressade och det kan bli en konflikt i signalen vi ger. Vår uppgift är att ta ner dem i tempo och inte få dem att känna att de behöver springa fortare.

– Ibland kanske man inte behöver vara så effektiv. Du kanske behöver komma och sätta dig i min soffa och ta det lugnt. Så vi behöver vara extra måna om att digitala vårdrum kanske inte är för alla.

Hur tror du att framtiden ser ut?

– Många kanske tror att allt blir helt annorlunda men jag tror att digitaliseringen kan vara ett bra komplement till det vi använder oss av i dag.

Så funkar digitalt vårdrum

Inloggningen sker via en app och bank-id.

När man är inloggad registrerar man sitt besök och väntar på sin barnmorska (precis som vid ett vanligt besök).

Allt sker via mobilen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!