Duka fram det du vill att familjen ska äta ofta, tipsar barndietist Sara Ask. Foto: Maria Annas/Shutterstock

Dietisten: Så får du barnen att äta mer grönsaker

Att barnen lämnar grönsakerna orörda är vanligt vid många familjers matbord. Men finns det något sätt att få sitt barn att äta mer grönt? Ja, menar barndietist Sara Ask. Här får du hennes bästa tips.

Vilken förälder har inte suttit där vid mat­bordet och önskat att ens barn skulle vilja äta lite mer grönt. Smaka av salladen och alla härliga grönsaker som serveras.

Sara Ask, dietist, har tillsammans med ­författaren Lisa Bjärbo, kommit med boken ”Kaosvego”, som handlar om att få in lite mer vego i sitt vanliga vardagsliv. Enkla, smarta, goda recept som barnen kan tycka om.

Så vad är knepet att få sitt barn att äta mer grönt?
– Jag skulle säga att inte göra så stor affär av det. Och försöka ha tålamod – det tar ofta tid för barn att lära sig uppskatta ny mat, och så får det vara, säger Sara Ask.

– Ställ fram på bordet det man vill att ­familjen ska äta ofta. Och tänk på att det är lättare för barn att smaka om det är lite ”rent”. Ju mer tid man lägger på att mixa en sallad, desto mindre vill barn i den här åldern ha det.

”Låt barnet få börja med att tugga på lite grönsaker i väntan på att maten ska bli klar”

Morotsstavar, gurkbitar, paprikaringar, majs var för sig är alltså bra tips, enligt Sara Ask. 

– Och utnyttja gärna aptiten i början av måltiden. Låt barnet få börja med att tugga på lite grönsaker i väntan på att maten ska bli klar. Aptiten kan öka motivationen.

Att hålla på och tjata och försöka få barnet att ”snälla prova ... ” är däremot något Sara Ask tycker att man ska ligga lågt med. Hellre tänka på att servera på ett sätt som gör det lättare för barnet att våga prova – och vara en bra förebild genom att själv äta.

Vilka grönsaker är bra att börja med till sin kanske smakskeptiska 1,5-åring, 3-åring eller för den delen 7-åring?
– Det kan vara lite beroende på, men morot återkommer som en favorit för många barn. Vi ser i forskningsstudier att grönsaker som är lite söta; majs, gröna ärtor, morotsstavar, röd och gul paprika är något barn äter hellre än till exempel bladgrönsaker. Men det är ­jättebra att ge en så stor variation som ­möjligt både när det gäller färger, smaker och tillagning. Det är genom att smaka som ­barnet ­successivt lär sig att gilla.

Läs också: 13 vanliga frågor om barn och mat – barndietisten svarar 

Tänk också på att det ska vara lätt att nå grönsakerna för ­barnet. Ställ fram på bordet, gärna något barnet kan ta av själv, menar Sara Ask.

– Det finns mycket forskning som styrker att barn tycker om att styra lite vad de äter. Sedan handlar det också om att se till att något blir en vana. Ofta när man kommer med en helt ny rätt tänker ­barnet att nej, nej. 

I boken Kaosvego, av Sara Ask och Lisa Bjärbo, finns recept som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette/Ordfront

Att se till att maten har en krämig ­konsistens, är ett annat tips. 

– Som en broccolisoppa med kikärtor, där du mixar soppan så den är krämig. Barn gillar känslan av att det är gjort av en enda ingrediens. Och toppa med något välbekant, en ägghalva, pastafjärilar eller ugnsrostad potatis. Servera gärna med bröd eller om du har några överblivna pizzabitar i frysen, säger Sara Ask.

Ett annat tips för att få vardagsmatlivet att fungera bättre är att hitta minsta gemensamma näm­nare, tipsar hon.

– Det kan vara att alla gillar pasta, det är något som alla äter. Sedan kan man ha olika saker till. Barnet kanske äter pasta och ­paprikaringar – medan jag själv som vuxen äter allt på bordet.

Kan det till och med bli så att barnet äter för mycket av något grönt?
– Nja, säger Sara Ask. Ibland kanske det blir mycket av något, men det brukar växla. Barn kan vara periodare när det gäller mat och det viktiga är inte vad de äter vid enstaka måltider utan vad de äter under en längre tid, som veckor, månader och år. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!