"Det var viktigt att gå ner i vikt"

"Det var viktigt att gå ner i vikt"

Hon åkte långfärdsskridskor tio dagar efter förlossningen. Tvåbarnsmamman Kristin Kaspersen Fahlén har gjort träningen till en del av livet för maximal mammaenergi.

KRISTIN KASPERSEN FAHLÉN är nysshemkommen från ett lagom kallt Åre (-14) och första åket i skidbacken med lille Leon,10 månader, hängandes på ryggen och slalomvane brorsan Filip, 7, i störtkruka. Hon kommer inflängandes genom kafédörren med träningsbageni högsta hugg. Hon ska strax iväg för att köra ett pass med kompisen och personliga tränaren Sanna Lindholm.Kristin är nästan otäckt snygg och vältränad på ett väldigt hälsosamt sätt, en sån där typ som får lönnfeta morsor som jag, som levt i träningsexil sedan min son föddes för åtta år sedan, att se rött av avund. Men tyvärr går det inte att tycka illa om henne, hon är helt enkelt lika genomtrevlig som hon ser ut. Sedan tio månader är Kristin tvåbarnsmamma och trots sömnlösa nätter pallrar hon sig iväg för att träna tre gånger i veckan.
– Man är trött, det ska gudarna veta, Leon har kommit in i en total sömnrubbning just nu. Men tar jag mig i kragen och tränar så mår jag så mycket bättre. Jag blir piggare och får mer energi av det. Hur var graviditeten med Leon jämfört med din första?
– Den kändes extremt lång. Första gången man är gravid så följer man varje liten grej, den här gången gick jag bara och väntade på ett annat sätt. Däremot så var den mycket enklare eftersom jag vägde tio kilo mindre. Går man i en trappa eller kliver ur bilen så är det tio kilo mindre att bära på och det märks. Med Filip gick jag upp 25 kilo jämt fördelat över kroppen, haha!

Hade du ångest för att gå upp så mycket?
– Nej, jag hade inte ångest. Jag kände att jag var i bättre form den här gången. Förut var jag en periodare, antingen tränade jag sex dagar i veckan eller så tränade jag ingenting alls. I dag är träningen en del av livet, vanligtvis tränar jag tre dagar i veckan, ibland blir det bara en. Men visst var jag lite orolig, eftersom det tar så lång tid efteråt att komma tillbaka. Du föder barnet och sen ligger det fortfarande kvar en stor vattensäng på magen, så det var väl lite sådär i september ”eh, när är jag färdig med den här graviditeten, nyår nästa år kanske?”

Men du tränade under själva graviditeten?
– Ja, jag har haft lite problem med ryggen tidigare, så det var viktigt att hålla koll på den. Det gjorde att det var lättare att komma tillbaka, jag började inte från scratch.

Hur kändes kroppen efter graviditeten?
– Okej. Jag hade problem med foglossningen, men annars var det okej. Jag var ute och åkte långfärdsskridskor efter tio dagar så jag kände mig rätt bra, faktiskt!
Herregud! Imponerande. De rörelserna är inte att leka med efter en förlossning...
– Nej, jag vet, det var en typisk ”Kristinska-klara-grej”. Jag åkte ju definitivt inte långt, men jag tog mig ut en sväng. Främst för att få frisk luft. Men jag åkte väldigt försiktigt och jag hade ju stöd av barnvagnen, och min man, haha.

Har du lagt upp någon strategi för att komma i form efter Leon?
– Jag tränar sedan två år med min kompis, Sanna, som är personlig tränare. Så egentligen har jag inte fokuserat så mycket på att komma i form den här gången. Jag har liksom bara kört på som vanligt. Under graviditeten gav Sanna mig rätt rörelser. Det är verkligen något jag skulle rekommendera alla! Man kanske inte kan gå till en personlig tränare jämt, för det kostar en del, men det var bra att konsultera någon om hur man ska träna under graviditeten. Efter förlossningen började vi lite med överkroppen.Nu tränar vi allt möjligt och varvar för att inte tröttna. Allt från styrketräning, kondition och taikwando-teknik till cirkelträning.

Många mammor önskar att de hade mer tid för träning.
– Det kan jag förstå. Nu har jag haft det ganska bra under hösten för Hans har inte jobbat så mycket, han har varit hemma en del. Första halvåret var Leon med och sov när jag tränade. När jag jobbade med ”Fortet” i somras hade Sanna gjort ett träningsprogram som jag kunde följa på plats när jag jobbade. Man måste inte vara på ett gym! Men det handlar mycket om disciplin, man måste vilja själv och hitta sitt eget sätt. Om man har en partner hemma så finns det i alla fall lördag och söndag då man kan få tid att träna, kanske.

Vad tycker du om Hollywoodmammor som hetsar sig till att få tillbaka sin gamla kropp direkt efter graviditeten?

– Varför säger vi att det är en hets, undrar jag? De kanske har en film att göra om tre månader. De kanske inte har lust att tacka nej till en miljon, för att de inte orkar gå ner i vikt. Jag hoppas mer att tjejer kan känna sig inspirerade, se att det går att komma tillbaka efter graviditeten. Sen kan man tycka att vissa av dem är väldigt, väldigt smala och det är en sak. Men det är ju deras kroppar.

Kan du känna av pressen att snabbt gå ner i vikt i ditt jobb?
– Mm, snarare att jag blev peppad, jag hade inte lust att springa omkring i ”Fortet” med tio kilos övervikt. Ska man stå framför en kamera är det ganska skönt att känna igen sig själv. Jag hade inte gått ner allting när vi spelade in, jag tror att jag hade nästan fem kilo kvar. Så jag var inte hysteriskt tvungen att gå ner allting, men jag hade ju gått ner en bit i alla fall. Och det var nog ganska viktigt.

Är det viktigt att se bra ut för dig?
– Både och. Jag skulle ljuga om jag sa nej. Det är inte roligt att stå i tv om man inte mår bra. De gångerna har man inte känt sig ssnygg. Men för mig är skönhet framför allt välmående. Jag tycker till exempel att tjejer som fått barn blir mycket vackrare – även om de kan vara hur trötta som helst så utstrålar de skönhet.

Hur äter du?

 


– Jag äter nyttigt, men av allt. Jag måste få njuta för att må bra i själen. Käkar jag en kanelbulle så har jag inte dåligt samvete efteråt. För mig är det inte viktigt att vara smal, utan att må bra. När jag var 17 år hade jag problem med anorexi en period. Jag slutade äta. Men min mamma och syrra såg det snabbt och hjälpte mig. Jag hade magkatarr samtidigt och för att få ordning på den tvingades jag lära mig att äta rätt. Men har man haft ätstörningar så finns alltid sådana tankar där någonstans. Man måste bara vara medveten om att de knackar på då och då.

Hur hittar du ett inre välmående?
– Det är den svåraste biten, tycker jag. Under en period hade jag sidor hos mig själv som jag inte tyckte om och som jag jobbade mycket med. Jag blev lätt irriterad och tyckte att det gick ut över människor som jag inte ville att det skulle gå ut över. Jag gick i kognitiv terapi och lärde mig hantera det. Att må bra i sig själv tror jag också handlar om att släppa förväntningar på hur andra ska göra och bete sig.

Hur får man kärleken att må bra, då?
– (Suck, skratt) För att må bra i en relation tror jag att man måste lära sig att se både sina egna och den andres positiva och negativa sidor, och acceptera de negativa. Man måste respektera varandra, vårda kärleken och se varandra. Häromdagen var jag och Hans och bowlade tillsammans utan barn och sen gick vi ut och käkade. Det var så mysigt. Man måste ge varandra tid.

Men det är kanske svårt när man är en trött småbarnsmamma?
– Ja, herregud. Leon skrattar hela dagarna, men på nätterna är det upp och ner, det är som om han hade popcorn i käften, han har redan fått åtta tänder! Så man är konstant trött. Men så tittar man på Filip och kommer på att så här kommer det ju inte alltid att vara. Man kan hantera det bättre nu när man vet att det går över.

Har du något bra vardagstips för att pigga upp kärleken?

 


– Haha, mitt farsdagstips kanske. När jag skulle köpa farsdagspresent till Hans fick jag lite panik. Jag ville komma på något bra för att det var första gången. Jag var på NK med en sprattlande Leon när jag fick syn på damunderklädesavdelningen. Så vips gick jag in och köpte lite vackra underkläder till mig själv i present till Hans, det tror jag att han njuter mer av än ett par farsdagskalsonger.

 


Men han fick även en lite mer traditionell present av Leon...
 

KRISTINS BÄSTA MAMMATRÄNING


➥Anpassa träningen till hur du lever just nu. Tänk att träningen är egentid, då du gör något för dig själv.
 

➥Anlita en konsult som skräddarsyr ett träningsprogram du själv kan köra hemma.
 

➥Försök att hitta ett sätt att bli konsekvent i ditt tränande. Vänta inte till måndag, börja lika gärna en torsdag.
 

➥Sätt upp rimliga mål. Stressar du blirdet inte roligt. Kroppen tar mest stryk under småbarnsåren. Hjälp den att orka. “Jag köpte underkläder till mig själv i farsdagspresent”
 

Publicerad i mama nr 2, 2005.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!