Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vad ska man ge pedagogerna i present? Foto: iStock/unsplash

Det här önskar sig pedagogerna i present på avslutningen (det är inte det du tror)

Känner du stress inför att köpa presenter till pedagogerna när avslutningen närmar sig? Lugn, vi har listat vad de önskar sig – och inte önskar sig.

Det här med att köpa presenter till pedagoger och lärare har av någon outgrundlig anledning hamnat på oss mammor (rätta oss gärna om vi har fel). Har man tur är det någon tapper själ som samlar in till en gemensam present, men vilka blir då oftast inbjudna till denna insamling – jo mammorna.

Detta är något vi har upptäckt är ett stort stressmoment för många av våra läsare, så vi tänkte att vi skulle hjälpa till att planera avslutningspresenterna redan nu, med hjälp av pedagogerna själva.   

Läs också: Annika Leone: ”Lyxklagomålen på förskolan får mig att skämmas”  

Så, vad förväntar sig pedagogerna egentligen? Ingenting, visade det sig, när vi frågade i vår Facebookgrupp mamapower och fick svar från många lärare, fritidsledare och förskolelärare.
”Visst är det trevligt med en present men ärligt talat så betyder det mycket mer när föräldrar visar vardaglig uppskattning för det jobb man gör!” skriver en medlem och får medhåll av många andra.

Även lugnande ord till stressade föräldrar dök upp i diskussionen:
”Jag förväntar mig inget och tycker inte att varje familj ska känna press att de måste fixa fram presenter. En present i form av att varje förälder ger positiv feedback skulle nog ge läraren en härlig känsla att ta med in i lovet. Står sig längre än alla blommor i världen.”

Skönt att höra, eller hur? Samtidigt säger de flesta att de blir väldigt glada OM de får någonting:
”Jag erkänner att jag älskar att få presenter vid avslutningar – och jag har reflekterat över varför. Det är helt enkelt för att jag har upplevt att cheferna inom barnomsorgen inte är så bra på att visa uppskattning för personalen. Vi sliter häcken av oss och får sällan ett tack. Chefen ställer krav, föräldrar ställer krav, styrdokumenten ska följas, men det känns som att ingen ser det man faktiskt gör. Så de där presenterna är ett bevis för att det man gör uppskattas. Det är synd att det ska behöva kännas så, för ideologiskt vill jag inte känna att presenter är så pass viktiga,” skriver en lärare.

Hembakat och äppelträd står på tips-listan från pedagogerna.

Så, om man nu vill visa den där uppskattningen och ge pedagogerna något, vad uppskattar de då mest? Enligt medlemmarna i Facebookgruppen är det detta:

Tips på presenter till pedagogerna

Något till verksamheten som alla kan nyttja.
En upplevelse för hela arbetslaget.
En digital present, kanske ett mejl med uppskattande ord?
En gåva till något välgörande ändamål.
Hembakat godis eller kakor.
En kylväska med picknickfilt och vinflaska i – ”Jag jobbar i kyrkan så föräldrarna var lite nervösa över att ge oss vin men det var uppskattat.”
Pocketbok.
En nyckelring med texten ’Jag är pedagog, vad är din superkraft’.
Ett äppelträd.
Kit från Body shop.
Presentkort på en bok.
En korg med olika delikatesser.
Inträde till spa.
En tomat- eller jordgubbsplanta i en liten kruka.
”Det finaste jag fått var ett stort kort där föräldrarna intervjuat sitt barn om hur jag som pedagog är. Min ålder, vad jag tycker om, hur jag ser ut och så vidare. Charmigt! Kostar nästan inget och ger mycket värme!”

Ett sista tips från en pedagog:
”Det bästa är att ge något från hela barngruppen. Då kan alla vara med och bidra anonymt med vilken summa de vill. Det är viktigt att tänka på att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar och därmed inte kan spendera pengar hur som.”

Tänk på det här…
I vissa fall kan en gåva sticka i ögonen, särskilt om det kommer från en enskild förälder och läraren sätter betyg på dess barn. Att visa uppskattning i form av en present från hela klassen/gruppen ska dock vara okej. Det är också skillnad på att ge en gåva till en betygsättande lärare mitt i terminen, och att ge den på skolavslutningen.

LÄS MER: 11 fina julklappar som barnen kan pyssla själva

LÄS OCKSÅ: Hur lång ledighet behöver barn?