"Det händer att vi går vilse hemma"

”Det var helt hysteriskt när vi flyttade hit”, säger fyrabarnsmamman Sofia Jansson, som driver den populära inrednings-webbutiken Little cute mokkasin. Nu har familjen boat in sig i jättevillan i Katrineholm.

Det första som slår en när man kliver in i den vita 1910-talsvillan är ytorna.Vardagsrummet som öppnar sig är inte bara stort, det är gigantiskt. Vilket den hängivna inredaren, butiksinnehavaren, bloggaren och fotografen Sofia Jansson, 41, är mycket väl medveten om.– Vi bodde i en trea på söder i Stockholm, två vuxna och två barn. Det funkade bra men så blev jag gravid igen, med tvillingar. Då fick vi panik, säger Sofia, som pratar i ett tempo endast förunnat en fyrabarnsmor – ”man blir lite speedad med fyra ungar, allt måste gå så fort”.

– Så vi började titta på större lägenheter i innerstan och de kostade sex miljoner. Då blev det här till salu i Katrineholm. Vi är båda uppvuxna här och hade inga planer på att flytta tillbaka, vi hade bott i Stockholm i 15 år, men det blev så bråttom. Kristo åkte ner och tittade på huset. Jag såg bara några bilder och sa ”okej, vi tar det”. 

Så kom det sig att Sofia, Kristo, 

Liv

, i dag 9, 

Viggo

, 8, och de då alldeles nyfödda tvillingarna 

Nomi

 och 

Charlie

, 5, plötsligt flyttade in 

 

i en jättevilla i Katrineholm.

 

– Vi sålde lägenheten, köpte huset, och Kristo bytte jobb samma vecka. Det var helt hysteriskt. Tänk dig att komma hem med två nya bebisar till de andra barnen mitt i en enda röra med mäklare, bankmöten, flyttkartonger ... Jag grinade hela vägen hit. ”Vad har vi gjort”, skrek jag åt Kristo.

Tog du det lite lugnt när ni väl var på plats?– Nej, då satte vi igång att renovera! Vi har ändrat precis allt i huset, från planlösning till ytskikt. Det har varit år av kaos.

Det låter inte riktigt klokt, vilket tempo!– Om vi hade fattat hur det skulle bli i början med fyra småbarn och renovering hade vi nog inte vågat köpa huset. Men vi tänker inte så, det går i rasande fart när vi bestämmer oss för något. Vi bara drar igång saker.

Villan på 300 kvadratmeter boyta och ytterligare 200 kvadratmeter biyta var ett tvåfamiljshus när familjen flyttade in. Den byggdes som bostad åt en bankdirektör – bankvalvet finns kvar i källaren – och har periodvis även fungerat som skolmatsal. 

I dag är huset en stor familjs vitoljade dröm, med sovrum och extrakök på övervåningen, kök, sällskapsytor och gästrum på nedervåningen, Sofias kontor i källaren och en enorm vind där familjen fortfarande gör fynd ibland. Som trappräckena, ”de låg slängda däruppe”.

Tappar ni inte bort varandra här hemma?– Jo, när vi renoverade nere så bodde vi på övervåningen och då hände det att man gjorde det. Det är ju långt mellan källaren och vinden. Kristo och jag fick ringa varandra, haha. 

Den högenergiska Sofia driver webbutiken Little cute mokkasin och bloggar flitigt om inredning och barnkläder. Hon är dessutom chef för det ständigt pågående renoveringsarbetet hemma.– Jag har så många idéer. I det här huset smaskar vi på med allt som bara går. Vårt senaste projekt var att bygga ett trädäck härute och först tyckte vi att 40 kvadrat var lagom. Men sedan tänkte vi, att varför inte ha en pool också när vi ändå håller på! Så då byggde Kristo en pool och till slut var trädäcket 200 kvadrat.

Har ni gjort det mesta själva, eller tar ni in hjälp?– Jag kommer med idéerna, Kristo utför dem.

Den uppenbarligen också högenergiska Kristo pendlar till Stockholm och jobbet i Kista. Efter middagen hemma byter han om till arbetskläder och inleder dagens andra arbetspass, som tidigare till stor del bestod i att riva väggar och sätta upp nya, medan det nu mest handlar om att tapetsera eller laga trasiga barnstolar.– Det är en otroligt skön omväxling till att jobba teoretiskt – att göra något med händerna och se konkreta, omedelbara resultat, säger Kristo. Men jag hade inget inredningsintresse från början, det är Sofia som har öga för det. Hon säger vad jag ska göra.

Sofia och Kristo träffades redan som 18-åringar, men reste och pluggade på skilda håll och flyttade ihop långt senare, i en tvåa som de renoverade upp och sålde. Och nu är de alltså åter på mammas gata – nästan bokstavligen för Sofia, som har båda sina systrar på samma gata och sina föräldrar på promenadavstånd. – Livet hemma blir viktigare när man bor på en mindre ort, säger Sofia. Man får ordna sin egen underhållning. Vi älskar att ha gäster och när gamla kompisar från Stockholm hälsar på stannar de ofta flera dagar, vi har ju plats för hur många som helst. 

Sofias blogg och webbutik har vuxit med tiden, och sedan hon lade ner den fysiska butiken sköter hon hela ruljansen hemifrån.– Jag jobbar stenhårt tills barnen kommer hem från skolan vid tretiden. Det är väldigt bra tryck i webbutiken, men själva jobbet är oglamouröst, jag står nere i källaren och packar paket och svarar på mejl. Bloggen har upp till tretusen besökare per dag. Det är Kristo som kollar kommentarer och siffror, jag hinner inte.

Hur tänker du stilmässigt?– Lutade, vitoljade golv där det är möjligt. Massor av inspirerande tavlor. Lättflyttade möbler. Vackra tapeter med mönster i barnens rum, de har fått välja själva. Hållbara möbler även åt dem, riktiga grejer. Jag hoppas att barnen kan ta med sig sina möbler när de flyttar hemifrån. 

Vad är ditt bästa tips just nu?– Att köpa klumpiga gamla 60-talsmöbler på andrahandsaffärer och göra om dem. Själv spraylackar jag allting vitt. Det blir otroligt fint och kostar nästan ingenting. Du har fyra barn, jobbar och renoverar. Vad ger du upp för att hinna?– Sömnen ... Jag lägger mig ett och går upp sex alla dagar, även helger. Jag ser aldrig på tv och surfar aldrig på datorn. Det som andra kallar egentid vet jag inte vad det är! Antin­gen jobbar jag, eller så är jag med barnen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!