Det bråkar svenska barnfamiljer mest om – och så bråkar ni rätt

Enligt en undersökning bråkar svenska barnfamiljer mest om mobilanvändning och skärmtid. När nu vardagen är tillbaka blir det ofta mindre tid för surfande för barnen, vilket lätt skapar konflikter. mamas webbredaktör Lisa Nylén har redan upplevt detta.

Under sommarlovet fick våra barn ganska många timmars skärmtid på morgonen. Det blev en lugn start på dagen för hela familjen och alla var nöjda. När vi nu är tillbaka i vardagen och har tider att passa finns det inte tid för surfplattor, eftersom de distraherar barnen från att klä på sig och äta frukost.

Därför beslutade vi härom dagen att helt ta bort skärmtiden på vardagsmorgnarna, något som i teorin togs emot väl av båda barnen. När måndag morgon kom blev det dock katastrof och de tyckte inte alls om denna förändring.

LÄS OCKSÅ: Alla som lämnat ett gråtande barn på förskolan borde läsa detta

Om vi hade förberett oss lite bättre hade bråken kanske kunnat undvikas. Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Renault handlar de flesta familjebråken nämligen om just skärmtid och de blir uppenbarligen inte färre när man gör en förändring såhär efter sommaren.

Låt alla i familjen komma till tals. Foto: kupicoo

– Livet innebär förändringar och de flesta föräldrars initiativ till förändring handlar om att göra det bättre, även om barnen inte alltid förstår det till en början, säger psykoterapeut Louise Hallin.

– Bekräfta och acceptera barnens reaktion, för att senare hjälpa dem att hitta lösningar på deras farhågor, genom att säga till exempel ”Nu ser mamma att du blir ledsen, du kan berättare för mig senare hur det kommer sig”.

LÄS OCKSÅ: Vad händer bakom skärmen? Så håller du koll på barnens surfande

Ett klassiskt misstag, åtminstone hemma hos oss, är att fråga barnen vad de vill. Louise Hallin tipsar om att göra precis tvärtom.

– Föräldrarna är för barn auktoriteter och har skäl till olika förändringar som påverkar alla i familjen. Därför är det bra att undvika att fråga dem om de vill eller tycker likadant, för att i stället ställa öppna frågor som ”hur tror du att det här blir för dig?” eller ”vad tänker du när mamma berättar det här?”.

Det här bråkar svenska familjer mest om:

1. Mobil- och surfplattetid (34%)

2. Städning och sysslor i hemmet (27%)

3. Skola och läxläsning (24%)

Så bråkar ni bättre – Louise Hallins bästa tips

Låt alla som är med i samtalet, oavsett ålder, känna sig hörda och sedda. Ha en tydlig samtalsstruktur och hjälp barnen att förstå att alla kommer att få säga sitt.

Om man ska prata om något jobbigt är bilen en av de bästa platserna. Oavsett var man sitter i bilen behöver man inte sitta mitt emot varandra och slipper därmed den känsliga och ibland konfrontativa situationen, vilket gör det lättare att prata för både barn och vuxna. (Dessutom kommer ingen någonvart, reds anm.)

Storbråk? Bestäm att tysta leken gäller i tre minuter för att låta alla lugna ner sig.

HÄRLIG FAMILJEAKTIVITET: Spring ToppLoppet tillsammans i höst!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!