Papporna träffas upp till fyra dagar i veckan, både i parken och helst hemma hos varandra.

"Det är som att hänga på krogen"

I pappagruppen finns en avslappnad inställning utan måsten eller tydliga krav. Här går en heldag hemma med vin snabbt tillsammans med diskussioner om böcker, mat, musik och arkitektur hellre än blöjbyten.

– Det kändes som att jag blev pappa direkt. Det var en person, en individ direkt, inte en bebis, säger Fredrik Prytz, 39.

– Det var en häftig upplevelse att få barn. Man blev överväldigad av det här lilla krypet. Men det kändes på bb som om man där var lite på nåder för att man inte hade en faktisk uppgift. Jag fick sova på en saccosäck, säger Fredrik Lyth, 38, besviket.

– Ja, och när personalen kom och frågade något så vände de sig till (sambon) Christina, säger Sebastian Olsson, 28.

– Jag som kan prata på en hel del, babblade på när personalen ställde frågor, men då kände jag att jag skulle ta ett steg tillbaka och inte svara, säger Petter Lyth, 37, (inte släkt med Fredrik!) när vi promenerar längs Linnégatan i Göteborg.

Papporna träffas en till fyra gånger i veckan. Att de kände varandra sedan tidigare, då de alla arbetar på en arkitektbyrå i Göteborg, tror Sebastian är en fördel.– Det är lättare att prata öppet. Att vi ibland har setts hemma hos varandra gör också att det blir mer personligt, säger Sebastian.

– Vi kan hänga till middag ibland. Då har vi korkat upp en flaska vin och det har känts som semester, säger Fredrik Lyth.

– Ja, vi kan klämma en heldag och då blir det som ett semesterbeteende. Lata, sköna dagar och vi tjuvröker på balkongen, säger Petter.

Den lättsamma stämningen hindrar dock inte papporna från att ta upp problem och besvikelser som kan ha att göra med den nya situationen i livet.– På en skala från ett till tio, är vi tio i hur personliga vi blir. Vi har kunnat komma varandra på djupet, men sexlivet har vi aldrig pratat om, säger Fredrik Lyth och fortsätter:

– Jag vet inte om det är så vanligt bland killar att prata om sex. Sexlivet förändrades också mer i början och nu har våra relationer normaliserats mer och då har vi inte haft samma behov att prata om det kanske.

– Men jag tror inte att det hade varit så annorlunda om vi börjat umgås på det här sättet tidigare heller, säger Fredrik Prytz.

– Fast hemma blir det ju en annorlunda situation med en bebis i sovrummet. Man kan inte ligga och snacka eller läsa eller ha den där stunden som man kunde ha förut på samma sätt. Det är många saker som har förändrats, men det är naturligt att barnet påverkar situationen i sängkammaren. Allt kan inte vara precis som innan, säger Petter.

I Haga smiter papporna in på ett café och beställer take-away-kaffe innan vi fortsätter till en närbelägen lekpark där barnen får gunga och leka i sandlådan. 

Barnen är anledningen till att gruppen började umgås på det här sättet. Men det är inte samtalsämnen kring barnen som dominerar, snarare är de en parentes. I stället är det mat, jobb, hemsysslor och relationer som det pratas mycket om.– Vi har väldigt privata och personliga samtal i gruppen. Det finns ingen dagordning, utan det är som att hänga på krogen med kompisar. Det är ett stöd att prata med vänner om problem och kriser som man kan ha i relationen och att känna att man får prata av sig – och älta, säger han och fortsätter:– Man kan få lite olika agendor i relationen och få lite olika dygnsrytm när man är föräldraledig och komma ur fas. Det kan kännas som om man träffas lite mindre när man får barn. Det är när barnen somnat som man kan umgås med varandra, men då ska man även hinna betala räkningar, vika tvätten och göra snyggt i köket. Därför är det viktigt att bryta slentrianen i vardagen, även fast det är svårt. När Bonnie har somnat har vi ibland gått ut och käkat med henne i vagnen.

Han berättar också att han tycker att det är viktigt att göra saker som man gjorde innan man fick barn. Som att umgås med vänner.– Jag och min tjej har testat att sova över hos någon kompis på en vardag för att få variation och lite mer kvalitet när vi ses. Annars blir det lätt att man helt missar andra kompisar och polarna är också en del av ens person. Det är faktiskt ganska skönt, för då kan man sitta och dricka vin och lyssna på musik hos en kompis utan att störa om man kommer hem klockan tolv.

– Jag och min fru är dåliga på att ta egentid och vi saknar det båda två, säger Fredrik Prytz och Sebastian håller med.

– Vi är bra på det. Jag cyklar, sportar, går ut eller på konsert och är med kompisar. Min tjej har också tid själv, men då vill hon mer vara hemma ensam, säger Fredrik Lyth.

Innan de går vidare till en lunchrestaurang för att klara sig undan de regntunga molnen säger Petter:– Det är inget som är riktigt jobbigt med att ta hand om ett barn. Så klart att det finns vissa moment som är krävande, men det är inte så himla jobbigt. Jag har personligen inte upplevt det som så dramatiskt att få barn, även om det är en stor förändring.

– Jag upplevde att mitt fokus förändrades, säger Sebastian.

 

– Förut var jag ganska självcentrerad. Nu tänker jag först på någon annan. Det var ganska skönt och coolt på något sätt att släppa sig själv.

 

LÄS OCKSÅ:

 

Så funkar det i mammagruppen: "Vi är bättre än google"

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!