Hur ser hon ut, den perfekta mamman, på sociala medier? Trebarnsmamman Adrienne har en viktig påminnelse. Foto: iStock / Getty images

”Den perfekta mamman existerar inte – eller gör hon det?”

Du har säkert sett den i flödet, Instagrambilden av den perfekta måltiden, i det städade rummet med de harmoniska barnen, och tänkt att du är ljusår ifrån den där mammans liv. Trebarnsmamman Adrienne, 34, har tröttnat på den stress som sociala medier lägger på oss och vill förändra bilden av ”den perfekta mamman”. Här är hennes läsarkrönika. 

mamaredaktionen

”Åh, vilken perfekt mamma” tänker du när en bild av en hemmagjord blåbärspaj, levande ljus och två leende barn poppar upp på Instagram. Bilden utstrålar verkligen perfektion! När du läser texten förstår du dessutom att detta tillhör den här familjens söndagstraditioner – att alltid ha mysiga fikastunder, att blåbärspajen är både gluten- och sockerfri och att blåbären är från egen bärplockning i somras. Du trycker såklart på gilla-knappen.

Adrienne Collin

Ålder: 34.

Familj: Maken Anders och barnen Zelda, 8, Mio, 6, och Bexley, 3. 

Bor: Stockholm.

Gör: Driver @mammapeppen 

När det senare är dags för fika hemma hos din familj serveras det köpekakor med extra socker och gluten. Inget barn är på gott humör, ingen sitter still och att tända ljus just nu vore brandfarligt eftersom 18-månaderstjejen sedan en tid har bordsklättring som sin största hobby. Du tänker på den där Instagrambilden och känner dig som en misslyckad och o-perfekt mamma.

Scenariot ovan tror jag att många småbarnsmammor känner igen. Och handlar det inte om en Instabild så handlar det om något annat. Kanske är du sist av alla mammor när du hämtar på förskolan vid 16.30 (HUR lyckas alla andra få till att både lämna senare än du och hämta före dig, trots att de också jobbar heltid?). Att du dessutom serverar köttbullar två dagar i veckan, samtidigt som du hör om alla andras ekologiska matkassar gör inte att du mår bättre. Du känner dig verkligen långt ifrån perfekt.

Adrienne Collin har startat @mammapeppen för att hjälpa andra mammor att dra ned på prestationskraven. Foto: Privat

Så här kan vi inte ha det längre! För vet ni? Det finns inga perfekta mammor. Med det sagt kan vi nu gå vidare och konstatera att vi alla är good enough – och DET är tillräckligt! Vi lever kanske olika liv men nämn en enda småbarnsfamilj, hur perfekt den än ser ut på utsidan (eller Instagram!) vars liv inte innehåller barngråt, föräldrar utan tålamod eller middagar som slutar i kaos? Jag lovar att den inte finns.

Det är helt enkelt inte hållbart att vi mammor ska gå runt med en outtalad press på oss att vara ”perfekta” mammor, arbetskollegor, partners och vänner. Som trebarnsmamma som tagit sig ur en sjukskrivning på grund av stress kan jag av egen erfarenhet berätta att det faktiskt existerar en bild av att vi ska klara allt. Jobba heltid, hämta barnen tidigt, laga näringsrik mat, hinna träna, förverkliga oss själva, ha ett städat och stylat hem, frigöra tid för socialt umgänge och sin partner. Den här ekvationen är dock helt orimlig, för det går inte att få ihop alla bitar. Inte samtidigt. 

Att det är livspusslet som skickar oss mammor rakt in i sjukskrivningen är ohållbart och det måste till en fundamental förändring i samhället för att detta ska upphöra. Men då måste vi hjälpas åt! Jag vill gå i bräschen för att bilden av den perfekta mamman suddas ut. Det räcker nu! 

Det kommer alltid finnas bilder på sociala medier som visar upp en (o)verklighet som ligger långt ifrån den verklighet vi – och förmodligen även mamman som lagt upp bilden – lever i. Du mamma, måste inse att du är tillräcklig. Du gör ju faktiskt så gott du kan. Och när jag tänker efter så är det kanske just det som innebär att vara en perfekt mamma. Vad skönt, då är vi alltså alla perfekta mammor. 

Läs även om vår mama-bloggare Vanja Wikström som skriver ärligt om hur det är att närma sig väggen
Eller denna fina, men hjärtskärande, text: Att vara mamma till ett funkisbarn – ”Jag gråter för att jag har misslyckats” 

Text: Adrienne Collin, 2020