Därför vill du nypa och äta upp ditt barn – här är den vetenskapliga förklaringen

Känner du ibland att du får lust att bita eller nypa ditt barn för att du tycker så mycket om det? Eller att du bara vill klämma lite på en söt kattunge? Nu har forskare hittat en vetenskaplig förklaring till beteendet.

Det är forskare vid Yales universitet i USA som har gjort studien, skriver Psychological Science. Forskarna lät personer titta på bilder på spädbarn och frågade vad de kände när de såg bebisarna. Personerna i studien sa sig känna att de ville ta hand om och skydda barnen på bilderna, men också att de ville "nypa dem i kinderna" och "äta upp dem". Resultatet visade att ju starkare personerna kände att de ville ta hand om barnen, desto mer ville de också "bita dem".

Beteendet kallas för dimorphous expressions, eller mer vardagligt för "cute aggression". Forskarna tror att anledningen till det är att vi blir så överväldigade av postiva känslor när vi ser något gulligt att vi börjar känna lite aggression samtidigt för att reglera våra känslor. Vi känner helt enkelt så starka positiva känslor att vi måste kompensera med negativa känslor för att balansera upp.

Samma beteende kan också vara anledningen till att vi ibland börjar gråta när vi blir väldigt glada eller lyckliga.

– Det här kan vara ett sätt för människor att nå emotionell jämvikt. Det verkar hända när människor blir överväldigade av starka positiva känslor, och de som gör så här verkar återhämta sig bättre från de starka känslorna, säger Oriana Aragon vid Yale till Psychological Science.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!