Därför skickar hela Sverige studsbollar till William – pappan: "Det är fantastiskt"

Autistiske William Johansson från Uppsala har det väldigt tufft just nu då han tror att ingen bryr sig om honom. Då fick hans pappa Martin Öjes en idé. Det tog inte lång tid innan människor från hela landet hörde av sig. –Jag ska säga ”Titta på det här, så här många människor var det som brydde sig om dig”, säger Martin till Mama.

Martin Öjes berättar att bakgrunden till hans statusuppdatering på Facebook är att hans 14-årige son William har det väldigt kämpigt just nu och känner att ingen bryr sig om honom eller tycker om honom. William har en del neuropsykiatriska handikapp bland annat autism och för honom är det svårt att tänka sig in i hur andra personer tänker och känner och han behöver mer konkreta saker som går att ta på. Martin berättar att William just nu snöat in på studsbollar i olika färger och storlekar och att de ger en slags glädje i hans liv och hittills har han själv cirka 27 stycken i sin samling som han köpt för sin egen veckopeng – men han har varit tydlig med att han vill ha fler.

Martin Öjes har fått mejl från hela landet. Foto: Privat

I och med att han är väldigt ledsen just nu och pratar mycket om det så kände Martin att han ville få sin son på andra tankar. Då föddes en idé om att han skulle fråga sina vänner på Facebook om de kunde hjälpa William att få ännu fler studsbollar till sin samling, William tyckte att det var en bra idé och nu har människor från hela landet hört av sig och frågat hur de kan hjälpa till.

– Det är många som hört av sig via meddelandeförfrågningar på Facebook, sådana som jag inte känner. En frågade om man kunde swisha pengar, tänk så gulligt. Så mycket värme och omtanke. Fantastiskt att okända människor tar sig tid och hör av sig och frågar vad för bollar han vill ha. Det är en väldig kraft i sociala medier.

Martins önskan har spridit sig som en löpeld på Facebook.

Dock har Martin inte vågat berätta för William ännu om den enorma responsen utifall studsbollarna uteblir.

– Jag vill inte måla upp en förväntan som kanske inte infinner sig. För det är en sak att skriva på Facebook att man ska skicka och en annan att gå till postlådan. Men jag har ju sett att flera skrivit att de har skickat så det kommer ju komma bollar, men hur många är jättesvårt att säga i det här läget, säger han och fortsätter:

– Jag frågade vad han tänkte och vad som skulle vara det bästa som kunde hända och han svarade ”Tänk om jag får tio studsbollar”, så det kommer bli överväldigande.

Martin berättar att William själv försöker få uppskattning via sociala medier via sina olika konton men att det varit svårt för honom och att han fått en del näthat, så William har tappat tron på sig själv. Så Martin hoppas att studsbollarna kommer bli ett bra exempel för att visa William att det finns människor som bryr sig om honom, att det blir ett mer konkret sätt för honom.

– Då kan jag säga ”Titta på alla de här bollarna, så här många människor var det som brydde sig om dig att du mådde dåligt och skickade saker till dig när du var ledsen”, säger Martin och fortsätter:

– Jag tror vi kan använda det en längre tid, att göra det tydligt för honom. Även fast människorna inte märks eller syns så kan han titta på studsbollarna sen och känna det, då blir det mer konkret.

I eftermiddag när William kommit hem från skolan ska han och hans mamma kolla postlådan med förhoppning att det kommit några studsbollar hem till honom.

– Han kommer nog bli överförtjust. För just nu är studsbollar det bästa han vet, det är väldigt mycket glädje i det när känslorna är kaos.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hudvård & molnlampa för endast 159 kr. Köp nu!