Vad ska man mata änderna med, om inte bröd? Foto: Shutterstock

Därför ska du inte mata änder med bröd (men det här kan du ge i stället!)

Att mata änder tillsammans med sina barn kan vara bland det mysigaste som finns. Men det är tyvärr inte så bra för fåglarna med för mycket bröd. Det finns dock annat du kan ge!

mamaredaktionen

En undersökning gjord av brittiska stiftelsen Canal and River Trust visar att de mängder bröd som ges till vildänder kan vara skadliga för fåglarna, skriver The Guardian.

– Det finns ingen näring i vitt bröd. Fåglar tycker att det är gott, men problemet är att de blir mätta på det i stället för att äta mat som skulle vara bättre för dem, säger en talesperson för den brittiska organisationen Royal Society for the Protection of Birds, RSPB.

– Det finns också en risk att änder får en sjukdom som heter ”Angel wing”, som orsakas av att fåglarna får fel kost. Sjukdomen innebär att vingarna blir deformerade så att de får svårt att flyga, fortsätter hon.

Erik Ågren, veterinär och viltpatolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tycker dock att rapporten är lite överdriven, åtminstone ska man vara försiktig med att dra för stora slutsatser av den i Sverige.

– Jag tror att det handlar om att göra saker med måtta. Det verkar petigt att säga att man inte alls får ge bröd. I England finns en annan kultur av att mata fåglar, så det är ett större problem där.

Vad skulle du säga är dåligt respektive bra att ge?
– Jag tycker inte att man ska ge popcorn, kex och godis så klart, men man ska inte behöva känna att man ska gå och köpa något nytt för att ha något att ge. Nej det är väl inte bra med för mycket bröd, men det innebär ju inte att det är farligt att ge lite bröd. Precis som att det inte är bra för människor att äta mycket rött kött, men det är ju inte i sig farligt att äta rött kött.

Detta kan du mata vildänder med:

Majs
Havre
Ris
Vindruvor
Hackad sallad
Fågelfrön

Detta ska du inte mata vildänder med:

Chips
Kakor
Kex
Choklad
Popcorn

Missa inga artiklar – gå in på mama.nu varje dag!

Av: Lisa Eriksson