Därför får du gråa hår när du blir förälder

Har du fått en massa gråa hårstrån sedan du fick barn? Du är INTE ensam – OCH det finns en vetenskaplig förklaring, menar Harvard-läkare. Stress kan nämligen vara en faktor som bidrar till ditt grånande hår (och man är väl aldrig så stressad som under småbarnsåren?!).

Det är inte HELT ovanligt att de gråa håren gör entré under de första småbarnsåren, för att sedan sprida sig i rask takt. Åtminstone om man ska tro den högst ovetenskapliga sifo-undersökning vi på redaktionen gjort bland våra vänner med barn. Det visar sig nämligen att samtliga mödrar och fäder (bara fem stycken i och för sig) i undersökningen märkte en markant förändring i mängd gråa strån åren efter att barnen fötts.

Dr Anthony Komaroff vid Harvard medical school, förklarar hur det går till i Harvard Health Publications, där en 43-årig kvinna i en frågespalt undrar om stress kan ha orsakat den plötsliga färgförändringen i hennes hår.

– Det är lätt att anta att stress orsakar grått hår, eftersom det finns bevis överallt. Ta president Obamam som exempel, skriver Komaroff.

Håret kan inte förlora färg

Han förklarar att varje hårstrå på huvudet har en speciell färg som det behåller tills det faller av. Om ett hårstrå till exempel är svart kommer det aldrig att kunna bli grått.– Ingen mängd stress kommer att kunna göra det grått. Men stress kan definitivt ha effekt på din hårfärg, eftersom den påverkar färgen på nya hårstrån som växer ut.Varje hårstrå produceras i en follikel, vilket också är det enda stället där hårstrået faktiskt är levande. Komaroff förklarar att hårstrån vanligtvis finns kvar på huvudet i 2-5 år. När exempelvis en persons bruna hårstrå "dör" (faller av) börjar follikeln att producera ett nytt.– Efter att vi fyllt 35 börjar hårstråna i follikeln förlora färg, jämfört med det senaste hårstrået.Stress gör att hår faller av tre gånger så snabbtHur påverkar då stress hårfärgen?– Stress kan orsaka att hårstråna faller av tre gånger så snabbt som normalt. Håret växer ju ut igen, så man blir inte flintskallig, säger Komaroff men förklarar att håret kan bli grått eftersom det på grund av stress regenereras snabbare.LÄS OCKSÅ: 20 vardagliga händelser som (tydligen) förstör din 3-årings livGener har dock den största effekten på eventuell tidpunkt för hårets grånande, menar han.– Kolla på tidigare generationer, då får du tydligare indikationer på om och när ditt hår blir grått.Ja, det är med andra ord inte så konstigt om ditt hår blir grått. Graviditet, trotsålder, treåringskonflikter, hämtningslogistik, karriär, relation – stressigare period i livet än småbarnsåren finns knappast. Tur att det är så trendigt med grått hår i alla fall!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!