Dagarna efter förlossningen – så här var det för oss

Peters dotter Leila hade just fötts. De första dagarna efter förlossningen var intensiva, med mycket besök och stor trötthet, både hos Peter och hans sambo Anna.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Så här berättar Peter, 32 år, är sambo med Anna, 26 år, har dottern Leila, 2 år, och bor i Malmö. Här är hans berättelse om dagarna efter förlossningen:

"J

ag minns precis hur det var att komma hem från BB. Det var en sådan konstig känsla att öppna ytterdörren och gå in med en ny liten människa som från och med nu skulle bo här tillsammans med oss. Känslan var häftig men samtidigt skrämmande.

Anna hade fött med planerat kejsarsnitt och var väldigt trött efter förlossningen. Det var jag också, eftersom Leila hade hållit oss vakna i några dygn. Hon gnydde och var hungrig och Anna hade jätteproblem med amningen.

Jag minns att vi tjafsade lite om alla besök vi hade bokat in. Ingen av oss hade räknat med en sådan bedövande trötthet som vi båda kände just då.

Så fort vi kom innanför dörren ringde telefonen. Sedan fortsatte det att ringa. Jag svarade och försökte skjuta upp besöken, men det var helt omöjligt. Annas mamma var redan på väg hem till oss. Hon sa att hon hade längtat ihjäl sig efter att få träffa Leila. Hur kan man avstyra efter en sådan kommentar?

Tre dagar pågick besöken. Vi tog emot folk, men önskade bara att de skulle gå så fort som möjligt. Inte för att vi inte gillade dem, utan för att vi båda var så förbaskat trötta och inte orkade vara sociala.

Samtidigt såg jag ju hur glad Anna var att få visa upp Leila. Jag tänkte att ”Nu får vi för fasen bita ihop. Vi får sova sedan. Den här upplevelsen är ju unik”.

När besöken var avklarade fick vi äntligen tid för varandra och för Leila. Anna hade fortfarande problem med amningen och fick ge ersättning. Äntligen började Leila att sova flera timmar åt gången. Det kändes underbart, men krävde samtidigt mer jobb med flaskkokning, pumpning och annat.

Pappadagarna gick åt hur snabbt som helst. Helt plötsligt skulle jag gå tillbaka till jobbet. Det kändes konstigt och ganska jobbigt, eftersom jag såg hur orolig Anna verkade vara över att bli lämnad ensam. Hade jag kunnat hade jag tagit extra semester, men det gick verkligen inte just då.

Det blev tufft för Anna. Jag försökte komma hem på luncherna och avlasta, men ändå. Om vi får ett barn till ska jag definitivt ta ut fler semesterdagar än de tio pappadagar jag hade nu."

Barnmorskans bästa råd

Prata med släkt och vänner i god tid om hur ni vill att tiden efter förlossningen ska se ut. Säg till exempel: ”Ni får gärna ringa, men vi hör av oss när vi känner oss redo för besök”. Det är bättre om ni bjuder in! När man väl får frågan kan det vara oerhört svårt att säga nej.

Glöm kaffe och fikabröd. Ingen förväntar sig att nyblivna föräldrar ska ha sådant hemma. Var inte rädda för att be släkt och vänner att ta med sig fika.

Omföderskor kan behöva hjälp. Var inte rädda för att be övriga familjen om hjälp. Ni kan redan i god tid höra er för: ” Är det okej om vi ringer och ber om hjälp om vi skulle behöva det?”

Källa: Barnmorskan Eivor Björkman

Artikeln publicerades 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!