Evelina möttes av tomma hyllor när hon skulle köpa modersmjölksersättning till sin son. Foto: Evelina Kenttä/Privat, Shutterstock

Slut på modersmjölksersättning när Evelina, 27, skulle handla till nyfödde sonen

Svenska folket bunkrar inför en eventuell karantänsituation i och med corona-virusets frammarsch. Nu börjar även artiklar som modersmjölksersättning ta slut i butikerna. ”Hyllan var helt tom, det skrämmer skiten ur mig”, säger Evelina, mamma till fyra veckor gamle Arthur.

Lisa Nylén

I och med corona-virusets framfart har människor börjat bunkra med livsmedel och många hyllor gapar tomma i livsmedelsbutikerna. När mama-läsaren Evelina Kenttä, 27, skulle handla modersmjölksersättning till sin nyfödde son Arthur fick hon en chock:

”Som alla vet är folk just nu rädda och vill bunkra på sig mat. Förståeligt, det gjorde jag också i liten skala. Vad som inte känns okej och som skrämde skiten ur mig, var när jag kom till hyllan med bröstmjölksersättning. Jag har en fyra veckor gammal son som endast äter ersättning och på grund av krånglig mage endast klarar Nan sensitive. Den hyllan var helt tom. Det fanns massvis med annan ersättning, men just den var tom. I och med att det fanns mycket kvar av de andra sorterna känns det som att någon, eller några få, har köpt på sig väldigt många av just den varianten,” skriver hon i mamas Facebook-grupp mamapower.

”Låt bli att tömma den hylla som väldigt många bebisar är helt beroende av för att överleva”

I och med sitt inlägg vill hon uppmana andra föräldrar som ger ersättning att inte tömma hyllorna, utan tänka även på andra som är i behov av samma vara.

”Kan vi som ger våra barn ersättning kanske låta bli att tömma den hylla i affären som väldigt många bebisar är helt beroende av för att överleva? Ta kanske två burkar, och inte alla. Ni som har barn som inte har känslig mage, ta gärna en annan sort,” vädjar hon och får medhåll av andra medlemmar i gruppen:

”Fy, måste ha varit en hemsk känsla. Jag skulle fått panik,” skriver en mamma.

”Just ersättning är en vara jag förstår att man bunkrar! Men man kan ju köpa så man klarar sig kanske en månad framåt, inte ett år! Jag är glad att min kille är så stor nu att han inte dricker det. Jag hade haft panik,” kommenterar en annan.

Samtidigt finns det mammor som vill nyansera bilden av bunkrandet då just ersättning är en vara som ofta tar slut, enligt dem.

”Rikta kritiken mot affären i stället. Vår dotter äter Babysemp lemolac 6+ och vi köper alltid sex paket när vi storhandlar, på grund av att just lemolac är svårt att hitta, och affärerna inte beställer så mycket av det. Det kan vara liknande med Nan. Om tre personer tog två paket vardera så tog det slut – det betyder inte att någon har bunkrat upp för ett helt år,” poängterar en mamma.

Du kanske också vill läsa om hur det resoneras kring att stänga förskolor och skolor i corona-tider?
Eller Vi föräldrars artikel om hur corona påverkar gravida och barn.