Foto: Gordon Andersson

Cecilia Chrapkowska: "Sluta fördöma föräldrar som gör andra val än du - det finns fler sätt som är rätt"

På de flesta föräldrasajter och mammabloggar hittar du dem - mammorna som är självutnämnda experter på föräldraskap och som kastar ur sig tvärsäkra åsikter i diverse kommentarsfält - ofta fastän dessa är helt oönskade. Cecilia Chrapkowska, barnläkare och mama-krönikör, önskar att vi hade en större förståelse för att både barn och mammor faktiskt är olika.

Som mamma, särskilt nybliven förstagångsmamma med en förkärlek för föräldrasajter och mammabloggar, formligen dränks man i råd om hur man måste uppfostra och bete sig med sina barn. Självutnämnda experter som med en tornados energi och en gödselspridares träffsäkerhet kastar ur sig tvärsäkra åsikter kring hur mammor absolut måste alternativt under inga omständigheter får bete sig mot sina barn. Som regel helt oombedda.

Inte så sällan träffas två gödselspridare med motsatta åsikter i samma diskussion. För alla oss som har en viss distans till frågan kan ju den enas fullständiga övertygelse om att barnet går under mentalt om det inte helammas i minst 6 månader och den andras lika bombsäkra statement att bebisen kommer att bli lycklig som en my little pony på uppåttjack bara hen får prova ersättning bli aningen komisk. Men den mamma som tvivlar på hur hon ska mata sin bebis, inte har fått sova på åtta veckor och undrar var den där mammalyckan tog vägen egentligen, hon ser sällan det roliga i ställningskriget om hennes moderskapsval. 

Inte så sällan ser man att självutnämnda experter hänvisar till vad en bvc-sköterska eller barnläkare sagt till dem för att underbygga sitt eget argument. Det är ju lite lurigt. 

Men jag ska tala om en hemlighet för er: vi som jobbar med barn och föräldrar ger olika råd till olika mammor. För vi vet att barn är olika, föräldrar är olika, familjer är olika. Därför är det väldigt få råd som kan och ges till alla mammor utan att man förstått hur familjens situation är. 

De allmängiltiga råden kan väl sammanfattas med: drick aldrig alkohol när du är gravid, låt barnet sova på rygg tills det kan vända sig själv, ge D-droppar till åtminstone två års ålder, skaka aldrig en bebis våldsamt, använd aldrig fysiskt eller psykiskt våld mot barnen. Låt inte barnet dricka gift, äta batterier eller magneter. 

För i princip alla andra råd, inte minst alla som handlar om mat och sömn, så går det inte att säga något vettigt utan att lära känna barn och familj. Barn är väldigt olika när det gäller mat. Vissa älskar mat och äter lätt så mycket att de blir överviktiga, andra är så petiga att varje måltid är en kamp. Vissa hatar att äta så mycket att de hellre svälter sig än smakar på en ärta. 

Några mammor älskar myset med att sova i samma säng som barnen. Andra kan inte få en blund av ångest för att råka ligga ihjäl sin bebis. Vissa barn vill vara nära, nära dygnet runt och andra blir tokstressade om någon tar i dem vid fel tidpunkt. Därför är det förstås så att det som funkade för mig kanske inte funkar för dig. 

Mammor är också olika. Några tycker att den lugna hemmatiden med bebis är den mest fantastiska i livet och gör allt för att förlänga hemmamammaskapet så länge som möjligt. Kanske byter hon till och med karriär och blir dagmamma när de egna barnen blir några år gamla. Andra rasar farligt nära depressionens brant av att bli berövade sitt vuxensammanhang, snedtänder på amningshormoner och blomstrar i sitt föräldraskap när de får göra det på deltid, och får vara vuxen bland vuxna om dagarna. 

Får jag be er om hjälp. Kan ni inte allihopa, när ni stöter på åsiktstroll och fördömanden, vara kärleksfulla stöttarmorsor som för varje elak kommentar postar två snälla. För det finns många sätt att göra rätt. Att vara elak och fördömande är inte ett av dem. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!