Foto: Gordon Andersson

Cecilia Chrapkowska: "Det är lätt att tro att det är en föräldrauppgift att leka med barnen"

Många föräldrar tycker att det är aptråkigt att leka med barnen. Men måste man verkligen leka? Nej, säger mama-krönikören och barnläkaren Cecilia Chrapkowska. Gör något ni alla tycker är roligt i stället.

-Maaamaaa! Jag har tråååkigt! Leeek med mig! Neeej, jag vill inte leka själv! Det är tråååkigt!

Så låter det hemma hos oss under vissa förutsättningar. Förutsättningarna är: barnen har inga kompisar hemma. De ska gärna vara hungriga och bör helst inte ha lekt särskilt mycket på förskolan eller fritids. Vi är inomhus. 

Jag har aldrig fått lust att leka med en hungrig unge som ylar att hen har tråkigt. Jag vet inte hur det är med er. Jag börjar ibland pliktskyldigt, och tröttnar efter två och en halv minut, precis när barnet börjar tycka att livet är lite kul iallafall. För mamma leker ju. Så jag försöker smita, barnet upptäcker mig, börjar yla och jag leker. I en och en halv minut. Sen blir jag bajsnödig, och måste gå på toaletten väldigt länge. 

Det är ju lätt att tro att det är en föräldrauppgift att leka med barnen. Till viss del är det nog det. De allra minsta bebisarna, de behöver en vuxen att spegla sig i, att säga gurgel-gurgel till, en vuxen som skiner upp när bebisen ler mot den. Och det är klart att det är en sorts lek. Lite större barn behöver förstås också det. Vuxna som pratar med dem, som försöker förstå dem, och som skiner upp och strålar av glädje över att få vara med just dem. 

Så leken som handlar om kontakt, glädje, och språk, den behöver vi ge våra barn. Lyckligtvis verkar ju de allra flesta av oss gilla den typen av lek också. Vi kanske inte orkar om vi är stressade eller deprimerade, men jag känner få som tycker prat och bus och gos med sina barn är tråkigt. Som tur är. 

Men den andra leken då? Leken som handlar om att upptäcka världen, att öva sig på allt man behöver kunna för att leva ett liv. Härmlekar, rollekar och bygglekar, som de flesta barn kan leka med i timmar, dagar, månader, men de flesta vuxna tröttnar på efter minuter? 

Där är ju vi vuxna så himla dåliga. En eller flera jämnåriga gör det så mycket bättre. Ni vet en barnflock, på kalas, läger eller i förskolan. Den där barnflocken som bara springer och skrattar och bygger och fantiserar. Den som bara, mycket sparsamt, interagerar med vuxna när det krävs mat eller när de vuxna tvingar barnen att lägga sig, och ta paus i leken. Den barnflocken är i min värld platsen för den ultimata barndomen. 

När mina barn är i en barnflock, så klagar de aldrig över att ha tråkigt. De ber mig ibland trä en nål på tråd, stryka pärlplattor, eller undandagsvis att vara ett farligt monster som barnflocken kan bekämpa. Det händer förstås att de behöver hjälp med konfliktlösning eller plåster eller mellanmål. Vilket jag, för jag är så himla vuxen nu, gör otroligt mycket hellre än att leka med Skopis och Kranis och Blixten McQueen i evigheters evighet. 

Ni vuxna som fortfarande tycker det är kul att leka med barnens bilar och dockor, gör det för guds skull! Och njut! Vi som inte njuter, tycker jag ska göra saker med barnen som både vi och barnen gillar. Jag gillar att läsa med mina barn, och brukar föreslå det när de är på gnällhumör. Och så försöker jag se till att de har kompisar att leka med så mycket jag orkar. 

Just nu plingar min messengerinkorg hela tiden av mess från planeringsgruppen för årets sommarläger. Vi tillbringar en vecka varje sommar (den här sommaren kanske till och med två!) på ett hyrt vandrarhem fullt av gamla kompisar och deras kompisar och en himla massa barn. En barnflock, som jag inte riktigt vet vad den gör förutom när den badar och jag eller någon annan vuxen är med. Att de har fruktansvärt kul, älskar varandra och aldrig vill åka hem, det vet jag däremot, för det berättar barnen. Och en vuxenflock, eller flera småflockar som pratar och pratar och läser tidningen och dricker kaffe, simmar och fångar lite trollsländor, tittar på blommor, lagar mat och pratar igen. Och diskar och dricker kaffe. Jag tror det är så vi är ämnade att leva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!