Foto: Gordon Andersson

Cecilia Chrapkowska: "Det är inte svårt att förstå att oron är en ständig följeslagare i föräldraskapet"

Våra graviditeter är olika, våra förlossningar är olika - men en sak har vi gemensamt. Den ständiga oron. "Det finns en tendens att tro att det finns ett optimalt svar på varje mikroval vi gör i vardagen", skriver barnläkaren och mama-krönikören Cecilia Chrapkowska.

Förlossningshistorier är olika. Graviditetshistorier är olika. Men i  en detalj är nästan allas berättelser lika – känslan när man ska hem med  första barnet från BB. Får jag ta med bebisen hem? Ska jag ta hand om  den här lilla människan? Vem tyckte det var en bra idé? Och vem har  godkänt mig?

Den plötsliga insikten om att ha ansvar för en annan  människas liv är överväldigande. Den nyfödda är helt beroende av en  vuxen människas vård för att överleva. För mat, värme, hygien och  mänsklig kontakt. Och när du är förälder är det du som har ansvar för  att ge allt detta. 

Givet det fulla ansvaret för en värnlös  människas liv är det inte svårt att förstå att oron är en ständig  följeslagare i det tidiga föräldraskapet. Inte heller är det märkligt  att det kan vara svårt att se var ansvaret tar slut. 

Den helt  rimliga oron för om barnet ska få i sig tillräckligt med mat, om febern  står för en livshotande sjukdom eller för en harmlös förkylning, eller  om du ska glömma kaustiksodan framme så barnet smakar på den och får  frätskador i matstrupen, den går lätt över i en oro för om du själv är  en tillräckligt bra person för att vara förälder. Om du ger optimal  mängd ögonkontakt, om du ger den bästa tänkbara maten, om leksakerna är  de allra mest pedagogiska och garanterat giftfria, och om du har ett  tillräckligt välstädat hem för att barnet inte ska bli förgiftat av  tungmetallsbemängt damm. 

Det finns nämligen en övertro i det  svenska samhället idag på hur mycket vi kan påverka våra barn och deras  utveckling. Det finns en tendens, hos experter, föräldrar, bekanta och  oss själva, att tro att det finns ett optimalt svar på varje mikroval vi  gör i vardagen, ett svar som påverkar barnets utveckling resten av  livet. Och är det så faller ansvaret tillbaka tungt på oss själva om  barnet inte utvecklas normalt, blir sjukt eller utstött eller bara  olyckligt. 

I själva verket är detta kraftigt överdrivet. Det  spelar roll för barnens utveckling och för deras tillväxt att de får  trygg tillgång till mestadels näringsrik mat som de äter på någorlunda  regelbundna tider. Det spelar roll för tänder och vikt att de inte har  tillgång till godis och socker dagligen i obegränsade mängder. Det  spelar stor roll för utveckling och humör att barn över spädbarnsåret  har regelbundna sovvanor och en trygg sovmiljö. Det spelar roll att  barnen får leka och träffa andra barn under trygga former. Det spelar  roll att föräldern kan hantera gränssättning utan att bli alltför arg,  utan att straffa eller att håna. Det spelar roll att de människor barnet  lever med oftast visar glädje inför att umgås med barnet. 

Jämfört  med dessa saker spelar det inte så stor roll om barnet åker fram- eller  bakåtvänt i vagnen, om babykläderna är ekologiska eller inte, om  barnmaten är från burk eller hemlagad, om nappflaskan är i glas eller  plast. Det är helt okänt vilken roll det spelar om barnen använder  skärmleksaker till viss del i sin lek, eftersom ingen har kunnat göra  långtidsuppföljningar på lek med dagens skärmleksaker eftersom de är så  nya. 

Om du är en person som har någorlunda rätsida på ditt eget  liv och har väsentligen välfungerande nära relationer så är  sannolikheten stor för att du klarar av att ge dina barn vad de behöver.  Det är en del att lära sig, men de flesta av oss gör det med hjälp av  BVC, vänner, böcker och föräldratidningar. 

Om du å andra sidan har  stora och långvariga problem med att få ihop vardagen, om det kör ihop  sig på alla jobb, om du har en livshistoria av trasiga och infekterade  relationer med andra, om du har svårt att ta hand om dig själv på ett  kärleksfullt sätt, ja då kommer du att behöva extra stöd av både BVC,  socialtjänst, BUP, vuxenpsykiatri eller kanske beroendevård för att ditt  barn ska få en tillräckligt trygg barndom. Se till att du och ditt  barn får den hjälpen om ni behöver den. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!