Foto: Gordon Andersson

Cecilia Chrapkowska: "Ett besök på barnakuten i vabbruari garanterar en veckas vabb till"

Alla som är trötta på att vabba - räck upp en hand! Cecilia Chrapkowska, barnläkare och krönikör på mama.nu, rekommenderar att du inte glömmer bort att curla dig själv för att överleva vabbruari.

Magsjuka, hosta, vattkoppor. Halsfluss, snuva, feber. För alla oss med barn i förskoleåldern är namnet på nuvarande månad inget annat än vabbruari. Första vabbdagen för säsongen kan ju ibland nästan kännas mysig. Iallafall så länge barnet har vad som helst utom magsjuka. Magsjuka är aldrig mysigt.

Men efter två månaders vabbande, med enstaka avbrott för jobbförsök, har de allra flesta av oss tröttnat för länge sedan. Framåt slutet av vabbruari brukar desperata föräldrar söka barnakuten. "Det måste vara något fel på mitt barns immunförsvar! Det kan bara inte vara normalt att vara sjuk så här ofta! Hjälp!"

Att komma till barnakuten med den frågan är tyvärr ungefär lika smart som att ta sms-lån för att kunna sätta in pengar till en behövande okänd som mejlar på google-translate-svenska och lovar dig evig rikedom bara du lånar ut 10 000 dollar i en vecka. För är det någonstans man ska gå med sitt barn för att garantera sig en veckas vabb till så är det till barnakutens väntrum i vabbruari. Ingenstans är koncentrationen av magsjukevirus och influensa lika hög.

För att spara er ett livsfarligt besök i rotavirusmecka så ger jag svaret här: hur många förkylningar och magsjukor din förskoleunge än har haft så är immunförsvaret sannolikt alldeles normalt. Att små barn blir mycket sjuka beror inte på dåligt fungerande immunförsvar, bara på dåligt utbildat immunförsvar som träffar många nya virus och bakterier. Immunförsvaret behöver nämligen utbildas genom direktkontakt med alla virus och bakterier det sedan kan skydda emot. 

Direktkontakt med virus och bakterier innebär sjukdom. Den enda genvägen som finns är vaccination. Låt oss sända en tacksamhetens tanke till alla som stått bakom utvecklingen av vaccin och införandet av det allmänna vaccinationsprogrammet. Vi slipper två veckors mässlingsvabb, en veckas röda hund-vabb, två veckors påssjukevabb och livsfarlig difterivabb. De flesta slipper ångestkikhostevabben med spädbarn på sjukhus (även om vi längtar efter bättre vaccin där så alla kunde slippa!) och struplocksinflammationen, som mina äldre barnläkarkolleger berättar om med skräck i rösten (gav barn luftvägsstopp efter några timmar med feber) har vi inte sett i Sverige på flera år. 

Men att vara tacksam över att slippa mässling och hjärnhinneinflammation gör en inte alltid på tillräckligt bra humör efter en månad med gnälliga ungar och en tvättmaskin med tydliga tecken till utmattningdepression. Och ingen kommer troligen att hjälpa dig att bli på bättre humör. Om du och din partner orkar se och ta hand om varandra i vabbruari är ni bara att gratulera! Ni tillhör troligen en liten, lycklig minoritet. De flesta av oss bråkar om vem som vabbat mest och vem som egentligen borde torkat av bordet i förrgår. Vännerna håller sig troligen på avstånd och barnen är det du som ska ta hand om, de kommer inte att ta hand om dig! 

Så ta hand om dig själv. Curla dig! Köp din godaste mat, baka mycket kakor, sätt dig och ungarna framför varsin skärm med hörlurar och titta på favoritserien. Du behöver inte titta på Skåpbilen Olle bara för att treåringen vill det. Du kan faktiskt titta på vad du vill. Beställ hem glassiga magasin, messa med vännerna (smittar inte), och sist men inte minst. Ta inte all vabb själv. Dela lika om barnet har en annan förälder. Och är ni lite småkrassliga med flera sjuka ungar hemma, vabba båda två! 

PS. Det finns vaccin mot magsjuka, vattkoppor och influensa som inte letat sig in i BVC:s vaccinationsscheman ännu. (Förutom i Stockholm, som ger magsjukevaccinet sedan mars förra året). Bara som ett tips om du skulle vilja vabba lite mindre nästa år. Kan köpas på närmaste vaccinationsbyrå. DS.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!