Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
SVT Barns programledare Alex och Carro Hermansson väntar sitt första barn.SVT Barns programledare Alex och Carro Hermansson väntar sitt första barn.SVT Barns programledare Alex och Carro Hermansson väntar sitt första barn.
SVT Barns programledare Alex och Carro Hermansson väntar sitt första barn. Foto: Urszula Striner/SVT

Barnprogramledaren Caroline Hermansson: ”Alex kissade också på stickan!”

Barnfavoriterna Alexander och Caroline Hermansson väntar en son i sommar. För mama berättar Carro om när Alex tog ett graviditetstest, peppen inför förlossningen och varför Alex är världens bäste make.

Grattis till graviditeten! Hur reagerade du och din man, tillika kollega, Alex på graviditetstestet?
– Tack så jättemycket! Vi fick reda på att jag var gravid samma dag som vi firade fem år som par. Min mens var två dagar sen och den är aldrig sen, så jag tog ett test utifall att. Vi hade inte aktivt försökt bli gravida så allt var en stor överraskning och jag blev superglad och supernervös. Alex trodde inte på mig först. Han tyckte att det andra strecket på testet var för svagt för att det skulle gillas så han provade att ta ett test med sitt eget kiss för att se hur ett negativt test såg ut! Men vi köpte tre tester till och alla var positiva så då trodde han på det till sist.  

Caroline Hermansson

Ålder: 23.

Familj: Maken (tillika kollegan) Alexander Hermansson samt bebis i magen.

Bor: Malmö.

Gör: Programledare på SVT Barn.

Aktuell: Med ”Värsta bästa barnvakterna”, ”Alex <3 Carro” samt ”Hemmahänget” på SVT Barn.< p>

Gravidvecka vid intervjun: 28.

BF: 11 juli 2020.

Snacka om dedikerad man! Hur har du mått hittills?
– Första trimestern var hemsk! Jag låg bara i sängen eller hade huvudet över toaletten. Det var konstant illamående och huvudvärk. Men efter graviditetsvecka 14 så vaknade jag upp en dag och mådde toppen! Nu när man kliver in i tredje trimestern börjar man känna sig väldigt trött och andfådd och superhungrig hela tiden! 

Och hur mycket oroar du dig kring corona?
– Det är lite blandade känslor. Det finns ju tyvärr inte så mycket info kring covid-19 och graviditet än men även om gravida inte är en riskgrupp så är jag superförsiktig. Vi är ju en riskgrupp i andra influensor, så jag är faktiskt hemma så mycket som möjligt och följer alla restriktioner. Men jag oroar mig inte, det löser inga problem alls, jag försöker bara fokusera på att vara tacksam för att jag är frisk istället.

Kanske får bebisen heta Donut?Kanske får bebisen heta Donut?Kanske får bebisen heta Donut?
Kanske får bebisen heta Donut? Foto: Urszula Striner/SVT, Unsplash

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Donut! Haha, jag tänker på donuts hela tiden. Har till och med drömt om donuts några gånger.

Gulligt ju! Irriterar du dig på något som du inte tänkt på innan du blev gravid?
– Alltså jag har blivit så himla lättirriterad och har blivit en åsiktsmaskin sedan jag blev gravid. Jag har alltid varit jättechill och easy-going, men det har inte varit fallet under min graviditet. Jag irriterar mig till exempel något enormt på stora sällskap som tar över hela trottoaren och går jättelångsamt så att man är fast bakom dem. En väldigt onödig irritation och ingenting jag ens tänkte på innan jag blev gravid. Men jag försöker skratta åt mig själv när jag blir så där lättirriterad och försöker se det som lånad personlighet under 9 månader.

”Jag irriterar mig på stora sällskap som tar över hela trottoaren och går jättelångsamt”

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra då?
– ”Saknar du vin?” Alltså detta har jag fått höra så mycket. Ja absolut, ett glas vin kan vara supergott, men det finns andra saker jag avstår från under graviditeten som jag saknar betydligt mer. Jag saknar till exempel att kunna knyta mina skor ordentligt. Vin är väl det sista jag tänker på just nu, haha! 

Så, vad längtar du mest efter att äta och dricka när bebisen är ute?
– Jag har druckit lite kaffe under graviditeten men hållit mig till den rekommenderade mängden koffein, så jag längtar efter att kunna dricka mina tio koppar om dagen som jag gjorde innan. Och jag kommer äta charkbricka varje dag tills jag tröttnar – så fort jag klämt ut ungen. 

Paret Hermansson är aktuella med nya tv-serien ”Alex hjärta Carro” på SVT Barn.Paret Hermansson är aktuella med nya tv-serien ”Alex hjärta Carro” på SVT Barn.Paret Hermansson är aktuella med nya tv-serien ”Alex hjärta Carro” på SVT Barn.
Paret Hermansson är aktuella med nya tv-serien ”Alex hjärta Carro” på SVT Barn. Foto: Urszula Striner/SVT

Den där charkbrickan verkar många preggos drömma om! Vem vinner namndebatten då – du eller Alex?
– JAG. Lätt match. 

Haha! När kickade ditt gravidglow in?
– Jag tycker att gravidglow är ett mysterium. Om det är att vara konstant svettig och andas tungt genom näsan så kickade det nog in i gravidvecka 20. 

Vilken bebis-pryl har du redan köpt?
– Vi har inte köpt så mycket ännu, men vi har fått lite presenter. Till exempel ett par MFF-strumpor och en napp som jag älskar!

Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Om han kommer ut tryggt och mår bra så har jag inga krav alls. Jag tänker mycket att det blir som det blir. Jag kommer vara jättenöjd hur det än går, så länge vi tar oss igenom förlossningen och alla mår bra i slutändan. Men om jag har något önskemål hade jag velat bada under värkarna, jag har hört att man kan göra det i vissa fall och jag älskar att bada! Sen kommer jag tacka ja till alla bedövningar som erbjuds.

”Jag kommer tacka ja till alla bedövningar som erbjuds”

Är du orolig eller peppad inför förlossningen?
– Jag är så pepp! Har i hela mitt liv varit så rädd för en förlossning och fått ont i magen när jag tänkt på det. Men ända sen jag blev gravid har jag varit så sjukt taggad! Jag längtar!

Du och Alex är ju både gifta och kollegor, ser han efter dig extra mycket på jobbet nu?
– Ja! Han är den absolut bästa mannen som finns! Han är så omhändertagande och omtänksam! Och han är så otroligt förstående kring allting. Han erbjuder mig mat, vatten eller sittplats konstant. Är verkligen så tacksam för honom! Fantastisk är han! 

Vad fint! Har du kört veto-kortet ”Hallå, jag kan inte/vill inte/får bestämma/orkar inte för att jag är gravid”?
– Haha OM jag har! Kör den i princip hela tiden på Alex, min familj och mina vänner! Jag gör det oftast när det handlar om mat. När vi ska bestämma vad vi ska äta, då fungerar den alltid!

Alex är världens bäste make, enligt Carro.Alex är världens bäste make, enligt Carro.Alex är världens bäste make, enligt Carro.
Alex är världens bäste make, enligt Carro. Foto: Urszula Striner/SVT

När känner du att Alex inte förstår dig då?
– Han är så otroligt förstående på alla plan och om han inte förstår så gör han sitt bästa. Men det skulle vara när det kommer till hur trött man är i kroppen och vad den utsätts för varje dag. Att man helst bara vilar hela tiden och blir andfådd av att stå upp, det tror jag inte någon som inte har varit gravid verkligen förstår. Jag kunde inte ens föreställa mig vad kroppen går igenom under en graviditet och hur mycket man märker av den hela tiden. Men det är sjukt mäktigt med kvinnokroppen, man känner sig lite som superwoman. En superwoman vars superkraft är att lyckas hitta sittplats överallt! 

”Barn behöver känna sig sedda och älskade”

Du är ju en riktig barn-favorit, vad har du lärt dig om föräldraskap av att jobba med barn?
– Oh wow, bra fråga! Jag tror att det jag har tagit till mig mest är att barn behöver känna sig sedda och älskade. Sen är alla barn olika kring på vilket sätt de behöver det. Men jag upplever att barn som känner sig bekräftade i vilka de är, och barn som vet att de är älskade, är extremt trygga personer.

Till sist: Vad kommer du aldrig göra som mamma?
– Jag är verkligen inte så mycket av en natur- eller utomhusmänniska, så jag kommer undvika att presentera konceptet camping för mina barn!

Du kanske också vill läsa om Alex & Carros kollega Malin Olsson: ”Det är superviktigt att inte glömma barnen i corona-situationen”
Eller om de nykläckta mammorna Elsa Swärd Brattström och Cornelia Axelsson: ”Vi delar på alla sysslor”