1 av 2: Caroline med lilla familjen, Joacim och Wilda. Foto: Privat
2 av 2: Traktorer är favoriter hos lilla Wilda. Foto: Privat / Privat

Caroline Kejbert: ”Skrämmande hur dömande mammor kan vara”

Hon hittade kärleken i Joacim Rickling genom ”Bonde söker fru”. Nu har Caroline Kejbert fullt upp med familjelivet, bondgård och uppstart av en egen butik. ”Tiden med Wilda är viktigast för mig”, säger Caroline om livet på landet utanför Örsundsbro.

Hej Caroline! Hur är livet med en snart tvååring där hemma?
– Det är högt tempo men samtidigt väldigt mysigt. Både jag och min sambo Joacim känner oss trygga i föräldraskapet och lägger stor vikt vid kommunikation och framför allt hur vi lägger upp vår tid med Wilda. När hon väl kommer hem från förskolan så har vi bestämt att vi båda avsätter all vår tid på Wilda tills det är dags att sova. Hon har mycket spring i kroppen och hon älskar att vara ute och leka, och vi tycker också om att vara ute så det är en perfect match! Så tiden med en tvååring är väldigt mysig skulle jag säga. 

Har du några roliga citat från Wilda som du vill dela med dig av?
– Haha, nja… Det är nog lite tidigt för henne än. Hon pratar MYCKET, men inte hela meningar. Favoritord är traktor sedan länge, hon är tokig i traktorer. 

Vad saknar du mest från bebistiden med Wilda?
– Att allt var så nytt. Jag tycker att det är så häftigt att se utvecklingen som sker när de är som minst, men så saknar jag vår lilla bubbla som hon och jag hade och framför allt bebisgoset. Haha! Wilda lever upp till sitt namn och har sällan ro att sitta och gosa. Hon springer mest runt - med betoning på springer - och ibland får man tvångskrama henne lite när man vill gosa. 

Vad har du lärt dig från ditt barn?
– Att inte ta allt på så stort allvar, och att ställa in vissa planerade saker är inte hela världen. Wilda är för mig det största som finns och jag kan i stundens hetta när man är superstressad bara andas ut lite och tänka att, vad är det värsta som kan hända, eller är det verkligen så himla viktigt att göra just det där just nu? Tiden med Wilda är viktigast för mig. 

”Mitt största råd är att inte lyssna på alla pekpinnar”

Vilket är ditt bästa mamma-hack?
– Jag har vissa saker som Wilda blir totalt uppslukad av och som kan göra att vi hinner göra vissa saker, exempelvis laga ihop middagen. Hon älskar att plocka, så att låta henne sortera tvätten är ett riktigt mamma-hack för mig, haha! Sen älskar hon böcker, så att låta henne bläddra i en bok kan spara lite tid. 

Hur är Joacim som pappa?
– Världens bästa. Pappa är just nu favoriten. Så fort det kommer in en bil på gården så är det ”pappa” som kommer och hon springer till fönstret och tittar ut. Joacim är väldigt trygg i sin roll som pappa och älskar att vara med Wilda. Nu under perioden då jag arbetat i vår butik under helgerna har de dessutom haft sin kvalitetstid hela helgerna och spenderat mycket tid med varandra utan mig. Jag tycker att det är jätteviktigt att de får tid tillsammans själva och skapar sin pappa och dotter-relation. Under min uppväxt så hittade jag och pappa på mycket tillsammans, reste, gjorde utflykter tillsammans och spenderade mycket tid i naturen. Det är något som har format mig och är några av de finaste minnena jag har. Så vill jag att Wilda också ska ha det. 

Har din och Joacims relation förändrats sedan ni fick barn?
– Egentligen inte, det är i så fall att vår kärlek till varandra har stärkts. Vi har alltid varit duktiga på att kommunicera och vi båda tror att det är nyckeln till en bra relation. Både jag och Joacim jobbar på hemmaplan och vi skulle kunna jobba 24/7 om vi vill det, men det vill vi givetvis inte, och därför måste vi prata med varandra och planera våra dagar tillsammans så att vi samtidigt avsätter tid för familjen som inte involverar jobb. Men vi har nog bara blivit stärkta i vår kärlek när vi blev en familj. Vi brukar säga att vi är ett bra team!

Vad är det bästa med att bo på landet?
– Naturen och lugnet, helt klart! Jag älskar att bo på landet och kommer aldrig kunna bosätta mig i stan. Älskar närheten till naturen och att det alltid är ett lugnt här ute. När jag bodde i Stockholms innerstad så stressade jag från det att jag klev utanför porten tills att jag var framme i skolan. Man stressar till bussen och stressar vidare till tunnelbanan som går om två minuter, trots att det kommer en till om fem. Det var nog inte bra för mig egentligen och det har jag reflekterat en hel del över i efterhand. 

Så sant, men finns det något du saknar från ditt city-liv?
– Jo men visst gör jag det, jag kan framför allt sakna närheten till allt. Blir man sugen på en latte så fanns det ett kafé runt hörnet. Att allt finns nära, sen är det ju så klart att jag i vissa stunder liksom saknar pulsen. Men den saknaden brukar kunna mättas när jag åker upp till Stockholm över en dag bara!

Vad gör du helst när du får två timmar för dig själv?
– Då tar jag helst en kaffe och bara andas ut, alternativt köra ett kort träningspass eller tar en promenad eller joggingtur. Det är nog kaffestunden för sig själv och träningspassen som har blivit lidande under de stressigaste perioderna av mig liv. 

”Jag kan tycka att det är skrämmande hur dömande mammor kan vara mot varandra och hur mycket man kan lägga sig i en annans mödraskap”

Vilket är ditt bästa knep för att komma utanför dörren på morgonen?
– Att öppna dörren och peka på ”kissekatten” där utanför, haha… 

Bästa rådet från en annan mamma?
– Att inte tänka så mycket på hur allt ”borde vara” eller att jämföra sig med andra. Jag har alltid utgått från mig själv när det gäller Wilda, inte oroat mig i onödan och mitt största råd är: Lyssna inte på alla pekpinnar. Jag kan tycka att det är skrämmande hur dömande mammor kan vara mot varandra och hur mycket man kan lägga sig i en annans mödraskap. Jag är otroligt förskonad från det men jag har också valt att inte dela med mig av Wildas utveckling i detalj, hur vi resonerar med rutiner, vad vi låter henne äta och inte och så vidare. Och det är ett aktivt beslut vi har tagit. 

Det låter förnuftigt. Om du skulle beskriva dig själv som förälder med tre ord, vilka väljer du?
– Lekfull, lugn och trygg.

Vad tycker du är roligast att hitta på med Wilda?
– När det är ljust ute, nu har det ju varit konstant mörker i en och en hav månad... så är våra promenader vår speciella stund och Wilda älskar sin vagn. Men annars så är picknick i trädgården en favorit. 

Vilken är din vanligaste muta till Wilma?
– Kall korv! 

Vilken är din absoluta favoritpryl i hemmet?
– Min Dyson Airwrap Styler. Den hjälper mig att göra mig fin i håret på två minuter. Galet bra! 

Favoriten i badrumsskåpet du inte klarar dig utan.
– Måste välja två! ”Light Dry Shampoo” och ”Styling Spray Soft Hold”.

Skönhetsrutin sedan du blev mamma?
– Sheet-mask framför tv:n när Wilda har somnat! 

Fem saker som alltid finns i ditt kylskåp.
– Avokado, ägg, körsbärstomater, mozzarella och mjölk till kaffet. 

Favoritplagg när det är dags för date eller fest?
– Jag skulle säga att jag egentligen inte har något favoritplagg, kan vara både klänning, kjol eller byxa med top, men däremot så går jag ingenstans utan ett par fina örhängen! Smycken är liksom mitt sätt att klä upp mig och jag tycker att ett par pampiga örhängen piffar upp vilken tråkig outfit som helst! 

Sist men inte minst, vad är din högsta önskan inför nästa år?
– Att vi en gång för alla blir av med corona skulle jag säga. Det är det absolut viktigaste!