Carolina Gynning om hånet på förlossningen: "Läkaren sa att jag skulle vänta på Café Opera"

I nya numret av mama berättar Carolina Gynning om hur hon blev hånad av bb-läkaren när hon skulle föda dottern Adele. Det här är ett utdrag.
Anna Björkman

Carolina Gynning, 36, gör tv, målar tavlor, spelar ibland in film och driver Gynning design. Hon bor i en villa med sjöutsikt på Ekerö utanför Stockholm med sambon Alexander Lydecker, 33, annonsdirektör på Expressen, samt döttrarna Alicia, 2, och Adele, 4 månader.

Stackars dig som haft så jobbiga graviditeter.– Ja, men sedan är jag ändå en sådan, som min tjejkompis som är gravid sa: ”Du pallade så mycket mer än vad jag gör.” Jag tror att jag är ganska hård mot mig själv. Speciellt om jag signat upp för något, som typ ”Talang”, då viker jag inte ner mig. Har jag sagt att jag kan – visst, det är för jäkla jobbigt, men jag ska göra det bara.

Med fanan i topp!– Högt i topp! Dagen efter åkte jag direkt till barnmorskan för jag undrade ”Varför har jag inte fött i natt? För jag hade täta värkar när jag satt där i tv i går”, men hon sa att det var helt normalt för att vara mig. Då bad jag henne göra en sådan här hinnsvepning och så gjorde hon det.På beräknat datum?– Ja, precis. Jag var öppen tre centimeter och då öppnade jag mig ännu mer, så då kände jag att jag verkligen ville föda. Jag och Andrea åkte in till bb och det var då jag fick sådant fruktansvärt dåligt bemötande av den här läkaren.

Berätta!– Det var en manlig läkare som var jättekonstig. Jag var öppen sex centimeter, men mitt vatten hade inte gått, så då skickade de hem mig. Och jag tycker det är för jävligt, för jag kände ”jag föder när som helst”, och tre timmar senare var hon ute.

Vad sa läkaren?– ”Jag skulle ju kunna ta hål på blåsan här nu, men jag tänker inte göra det. Åk och vänta på Café Opera eller Riche.” Den repliken, alltså, den kommer jag aldrig att glömma. I det stadiet jag befann mig.

Så får en läkare inte säga.– Visst, jag har varit en partytjej, men det var tio år sedan! Jag är en helt annan person nu. Speciellt också eftersom min första förlossning var så jobbig. Jag hade verkligen skrivit i mitt förlossningsbrev att det är jätteviktigt att jag får en väldigt snäll och lugn miljö runt mig, för jag är jävligt rädd för att föda barn.

Så blir du i stället hånad när du kommer in.– Ja. Det är så chockerande! Nu är jag så arg, men då kunde jag inte ta in det. Sedan har högsta chefen ringt upp mig och bett om ursäkt och sagt att hon ska prata med honom. Men jag och Andrea satte oss i bilen och åkte hem, då började de stora, starka värkarna komma och då hade jag ju så jäkla ont.

Alexander då?

 

– Han var hemma! Andrea skulle passa 

Alicia

 och så skulle Alexander och jag åka, jag bara: ”Packa en väska snabbt som fan, vi ska föda nu.” Så ringde jag dit jag fött Alicia och frågade om jag fick komma dit i stället, ”Inga problem, kom hit bara!” Alltså, de stod med öppna armar, de bara: ”Hej, Carolina Gynning! Ta det här rummet, ta det lugnt, sköterskorna kommer!” Men jag var rätt lugn ändå, för jag kände, ”Jag vet vad som kommer hända.”

Läs hela intervjun i mama nr 10, 2014, som finns i butk nu!