Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
mamas mamma! Carina Nunstedt håller upp det allra första numret, som kom ut våren 2003!
mamas mamma! Carina Nunstedt håller upp det allra första numret, som kom ut våren 2003!
mamas mamma! Carina Nunstedt håller upp det allra första numret, som kom ut våren 2003!
1 AV 2
Carina Nunstedt om tidningens och samhällets förändring på 20 år
2 AV 2
mamas mamma! Carina Nunstedt håller upp det allra första numret, som kom ut våren 2003!
Foto: Linus Björkestedt / Expressen Lifestyle

Carina Nunstedt om att mama fyller 20 år: ”Glad och stolt”

Hurra – vi fyller 20 år! Hur gick det till när tidningen startades egentligen? Vi träffar mamas mamma och grundare, Carina Nunstedt, för att prata om då och nu. ”Jag känner mig väldigt glad och stolt över all inspiration och kunskap som mama har spridit”

”Att vara mamma är ofta rätt tufft. Det behövs en ny tidning som både peppar och inspirerar – utan pekpinnar. mama är besatt av livspussel-problematiken och drömmen om en mer jämställd tillvaro. Men vi gillar också mode, glamour, inredning, mat, resor och sköna tips. mama handlar både om vardagen och drömmarna – från blöjbyten till paraplydrinkar”, skrev Carina Nunstedt i sin första krönika i det allra första numret av mama, som kom ut i mars 2003. Nu, 20 år senare, ses vi för att prata om nu och då.

Berätta, varför startade du mama?
– Som journalist har jag alltid läst mycket internationella magasin som Vogue, Red och Elle. Men när jag blev mamma fick jag en chock. Det fanns ingen tidning för mig, det var ”Vi Föräldrar” och ”Föräldrar och barn”, som var ganska präktiga och bara handlade om barnen, inget om mamman och hur ens liv och identitet kan förändras när man blir mamma, säger Carina och fortsätter: 

– När mitt första barn, Wilmer, var 9 månader träffade jag Ulrika Saxon som då var chef för ett nytt Bonnierförlag med fokus på att ta fram nya magasinskoncept, och hon sa: ”Har du någon idé?”. Jag sa nej först, men 24 timmar senare hade jag skissat upp idén till tidningen mama, så den fanns där inom mig. 

Carina Nunstedt

Ålder: 53.

Familj: Sönerna Oscar, 18 och Wilmer, 21.

Bor: I hyreslägenhet i centrala Stockholm och i en skrivarlya i Nice. 

Gör: Förläggare, författare och poddproducent. 

mama-fakta: Hösten 2002 togs konceptet fram, första numret kom ut 2003. Carina var kvar till 2007, sista tiden gjorde hon parallellt mamas systertidning Family Living som startade 2005. 

Aktuell: Med podden Hälsorevolutionen (tillsammans med Maria Borelius), svenska utgåvan av succéboken Glukosrevolutionen (på egna förlaget Yourlife Books) och med en egen självbiografisk roman, Vi ses på andra sidan (Bookmark förlag) i oktober. I våras släpptes boken Cat Power (Bazar förlag) tillsammans med Ulrica Norberg, som nu är såld till 10 länder.

Carina Nunstedt var själv på omslaget med sönerna Oscar och Wilmer sitt sista nummer. Då och nu. Foto: Faksimil mama/Privat

Vilken respons fick ni i början?
– Vi fick fantastisk respons redan efter första numret! Läsare mailade och skrev brev, som man gjorde på den tiden, haha. De skrev att tidningen kändes som en present eller att det här var tidningen de hade väntat på. Annonsörerna var också med på tåget nästan direkt.

Varför gick det så bra tror du, vad var unikt med mama?
– Balansen mellan yta och djup. Att mammorna, våra läsare, kände sig sedda och kände igen sig. Man fick komma de här kändismammorna så nära inpå livet. Vi hade också fantastiska krönikörer som till exempel Emma Wiklund och Martina Haag som skrev roligt och träffsäkert om mammalivet. 

De skrev att vi var för ytliga

Fick ni någon kritik?
– På kultursidorna fick vi en del kängor i olika krönikor. Att vi var för ytliga, att ”bebisen var en accessoar”. Det var som att det inte riktigt var okej att bli mamma och fortfarande vilja vara en egen person som gillade de saker man gillade innan barn.

Carina berättar att mama-tiden var en väldigt speciell tid i hennes liv. Alla som gjorde mama levde och brann för tidningen. Det allra första omslaget, med supermodellen Emma Wiklund, fotograferades på franska rivieran. 

Carina Nunstedt bläddrar i de tidiga utgåvorna av mama, som fyller 20 år 2023. Foto: Linus Björkestedt / Expressen Lifestyle

Då reste teamet ner till Frankrike i några dagar. Artisten Charlotte Perrelli prydde omslaget totalt fem gånger, och Carina minns med värme ett av omslagsjobben de gjorde på Mauritius och stannade en vecka tillsammans med sina respektive barn och badade med sköldpaddor. Ett annat av Carinas många drömomslag var när de lyckades stämma träff med Izabella Scorupco i Rom, när skådespelaren var där och spelade in en långfilm. 

Carina påpekar att det inte hade gått att starta mama utan stödet från hennes man Anders Nunstedt, som gick bort i cancer sommaren 2021.

– Han var min livspartner och en jämställd och fantastisk pappa till våra två barn. Jag började jobba på mama när Wilmer bara var 10 månader, vilket var lite kontroversiellt då, en mamma förväntades vara hemma i åtminstone ett år, så det fick jag många frågor om. 

”Amma offentligt var inte uppskattat i USA på den tiden”

– När jag födde mitt andra barn, Oscar, började jag jobba halvtid efter bara 2,5 månad, vi delade 50/50 på föräldraledigheten. Men det var tufft, för jag ammade fortfarande, så Anders fick promenera runt mamaredaktionen med Oscar, som hade kolik och knappt sov dagtid, så att jag kunde amma. Om jag hade fått göra om det hade jag tagit det lite lugnare, men det var svårt eftersom tidningen gick som tåget, säger hon. 

– Hösten 2004 när jag just börjat småjobba lite med min andra son Oscar åkte jag till New York på en kombinerad privat- och jobbresa för att göra en intervju med sångerskan Céline Dion som skrivit en mammabok. Mötet ägde rum i en fantastiskt lyxig svit på hotell Peninsula. Oscar var bara fyra månader och ville amma hela tiden, Anders var med och tog hand om honom, men jag hade liksom bara fokus på att amma. När jag kom in till intervjun, mötte tjusiga Céline i en chic Armanidräkt så insåg jag att jag fortfarande hade den snorgröna amningströjan på mig. Det var bara att blunda och köra. När jag kom ut ekade Oscars skrik i hela hotellobbyn, jag kastade mig ner i en guldsoffa och drog upp tröjan för att sedan få världens utskällning. Amma offentligt var inte uppskattat i USA på den tiden. 

Carina Nunstedt i amningströja bredvid Céline Dion i Armanidräkt. Foto: Privat/Carina Nunstedt

Några av Carinas viktigaste råd till blivande mammor är att välja en bra medförälder till sina barn (om man kan) och att dela på föräldraledighet och vab.

Hur känns det att din tidningsbebis nu fyller 20 år? 

– Det känns otroligt roligt! Jag känner mig väldigt glad och stolt över all inspiration och kunskap som mama har spridit och vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som varit med på resan. Och till er som gör tidningen idag. Tack också till Ulrica Saxon och Jonas Bonnier som direkt trodde på idén.

Nuvarande chefredaktör Emelie Lindblom Dalén och grundaren Carina Nunstedt. Foto: Emelie Lindblom Dalén / Expressen Lifestyle

Se också: Mama-grundarens 5 tips till nyblivna mammor