Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Carin da Silva bor i Belgien sedan i höstas.Carin da Silva bor i Belgien sedan i höstas.Carin da Silva bor i Belgien sedan i höstas.
Carin da Silva bor i Belgien sedan i höstas. Foto: Privat, Unsplash

Carin da Silva i Bryssel: ”Min 6-åring blir orolig när vi pratar om corona”

Hur påverkar corona svenska mammor ute i världen? mama har pratat med ett gäng kändismammor om hur vardagen förändrats där de bor. ”Jag ringer och pratar med mina föräldrar i Sverige varje dag,” säger Carin da Silva, som numera bor i Belgien.

mamas bloggare Carin da Silva bor sedan i höstas i Belgien, där hennes man Niklas jobbar för EU.

Carin da Silva

Ålder: 35.

Familj: Maken Niklas, och sönerna Theo, 6, och Max, 3, samt hunden Leia, 10.

Bor: Waterloo, Belgien. 

Gör: Bloggar på mama, har podcasten ”Mammasanningar med Vivi & Carin” tillsammans med Vivi Wallin

Aktuell: Med ”Bäst i Test” på SVT.

Vad är den största skillnaden i din mammavardag till följd av corona?
– Skolorna har varit stängda sedan i slutet av mars, så vi har båda barnen hemma. Eftersom Theo går i ettan här (förskoleklass finns inte i Belgien, reds anm) så har han lektioner dagligen via nätet och sedan får han uppgifter som ska göras. Det är alltså mycket med hemundervisningen och samtidigt ska jag se till att 3-årige Max inte gör alldeles för många hyss. Jag ska dessutom laga mat, städa, jobba, ta hand om hunden,  handla… ja allt, så dagarna har förändrats otroligt mycket. Niklas jobbar hemifrån men sitter ofta i möten, men han hjälper självklart till med allt också. 

– Man får heller inte vara i parker, på lekplatser eller vara fler än två personer tillsammans om man inte bor under samma tak, så jag och Niklas får ju även ”ställa upp” och vara lekkamrater till barnen, och inte bara föräldrar. Det är mycket kurragömma, kull och cykelturer varje dag. Samtidigt försöker vi njuta av att vi får så mycket tid tillsammans även om det också är ganska tufft…

”Det är mycket kurragömma, kull och cykelturer varje dag”

Vad oroar du dig mest över?
– Jag är inte orolig för mig själv och min familj, däremot oroar jag mig för mina föräldrar som båda är över 70 och för min mormor som är 96 år. Jag vet att de håller sig inomhus och följer alla rekommendationer, men jag är orolig för att de ska bli deppiga eftersom de inte träffar någon. Jag ringer och pratar med dem varje dag men det är tufft när man är så långt bort och när jag inte vet när jag får träffa dem igen. Jag saknar dem otroligt mycket!

Hur reagerar dina barn på allt det här?
– Max förstår inte riktigt situationen. Han tycker mest att det är toppen att få vara hemma med mamma, pappa och brorsan hela dagarna. Theo vill inte att vi ska prata om corona när han är med för han blir orolig och det respekterar vi så klart, men det är svårt att undvika eftersom allt handlar om corona på tv och radio. Jag märker också på Theo att han börjar sakna sina kompisar väldigt mycket. 

Carin och Niklas är numera både föräldrar och lekkamrater till sönerna Theo och Max.Carin och Niklas är numera både föräldrar och lekkamrater till sönerna Theo och Max.Carin och Niklas är numera både föräldrar och lekkamrater till sönerna Theo och Max.
Carin och Niklas är numera både föräldrar och lekkamrater till sönerna Theo och Max. Foto: Privat

Vad pratar man om borta hos er just nu, relaterat till corona?
– Just nu håller man på att försöka öppna upp samhället i olika steg och snacket går mycket om när och hur det ska gå till. Eftersom allt varit stängt förutom mataffärer, apotek och banker, är det mycket som ska börja fungera och man vill göra det på rätt sätt.

Får du som svensk några kommentarer kring hur vi hanterar corona här i Sverige?
– Här kallar man Sverige för ”The Open country” och det säger ju en del. Jag kan inte yttra mig så mycket i hur de olika länderna hanterat situationen, man får lyssna på vad experterna säger och följa de riktlinjer som ges. Sedan tycker jag det är otroligt sorgligt när man ser folk sitta tätt på uteserveringar i Sverige och inte följa rekommendationerna. Bor man i ett land där det är ”frihet under ansvar” som gäller tycker jag det är viktigt att man tar ansvar, för annars kan det nog bli ett bakslag. 

”Det är sorgligt när man ser folk sitta tätt på uteserveringar i Sverige”

Har du känt att du har kunnat ”bidra” i krisen på något sätt?
– Jag följer de rekommendationer och de regler som är, det är mitt bidrag till att sluta sprida smittan. Mer kan jag tyvärr inte göra.  

Är det något i dina egna reaktioner eller sätt att hantera krisen som förvånar dig?
– Jag har känt mig ganska lugn hela tiden faktiskt, men det har nog mycket att göra med att man vet att barn inte blir så hårt drabbade. Om de hade varit i riskgrupp hade det varit en helt annan situation. Då hade jag nog haft panik och låst in hela familjen!

Vad längtar du mest efter att göra när det är över?
– Att åka till Sverige och träffa min familj där och låta barnen leka med sina kompisar. Sitta på en parkbänk med en kaffe i solen utan att få en bot på 250 euro… Jag längtar efter frihet!

Vad längtar dina barn mest efter?
– Att få leka med kompisar och vara på en lekplats.

Här kan du läsa om fler svenska kändismammor i världen, och deras syn på corona
Läs också vad du kan göra med barnen i corona-karantän – 40 tips på lekar och aktiviteter