"Jag är berömd och det känns bra", säger Caitlin Moran.

Caitlin Moran: "Min man var min första feministiska förebild"

För mama tycker storsäljande författaren och krönikören Caitlin Moran, 38, till om present­påsar på kalas, mens, Rihannas klädstil – och konsten att vara mamma.

Hej Caitlin! Vad har du egentligen emot presentpåsar på kalas?

– Barnen är på kalas halva dagen, de får tårta och leker och det är clowner och ansiktsmålning och gud vet allt, vilket jag också är helt emot, och sen när de går ska de ha en PRESENT!? Som tack för att de gick på kalas? Det är ju lika dumt som att ge Mariah Carey en goodiebag för att hon går på Oscarsgalan. Presentpåsar symboliserar så mycket som är fel. Det är en befängd idé.

Så dina döttrar Dora, 12, och Eavie, 9, får inga storslagna kalas?

– Inte om jag får bestämma, men de har en snäll pappa som brukar ordna sånt ändå. Medan jag smygröker i buskarna, säger Caitlin och skrattar högt vid tanken, innan hon ändrar sig:

– Nej förresten, inte nu längre, jag har slutat röka med hjälp av hypnos. Men sist jag hade slutat började jag igen när jag intervjuade Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes i den hyllade tv-serien). Han bjöd på en cigg. VEM skulle tacka nej till honom?

Du har gått från att vara en kaxig krönikör till att bli en internationellt känd feminist och författare. Hur känns det?

– Ärligt? Jag är berömd och det känns bra! Folk kommer fram till mig på gatan varje dag, I love it. Dessutom tjänar jag en massa pengar. Jag växte upp med sju syskon och vi levde på socialbidrag, så jag uppskattar det, även om jag fortfarande har billig smak – jag har alltid Doc Martens-kängor, en gammal klänning och kofta.

– Men mest gillar jag att folk lyssnar på vad jag säger. Jag älskar att lägga mig i folks samtal och komma med goda råd, jag vill interagera med andra människor, helst oavbrutet, dygnet runt. Jag twittrar oftare än jag andas.

Du sticker ofta ut hakan också.

– Ja, men jag är inte ute efter att provocera, jag vill få folk att tänka till. Jag skriver aldrig när jag är arg, utan väntar tills jag har lugnat ner mig. En gång skrev en 80-årig före detta militär till mig att jag hade fått honom att ändra åsikt i abortfrågan. Det var en av mitt livs bästa jobbdagar. Och jobbdagar för mig är alla dagar.

Dina döttrar är i tweenieåldern nu. Hur pratar du med dem om

feminism?

– Inte alls, jag bara LEVER det med dem. Vi har pratat mycket om Rihanna, som är en fantastisk artist men har så himla lite kläder på sig. Eavie tycker väldigt synd om henne, ”hon måste frysa hela tiden, hon borde ta på sig en kofta”. Och vi pratar om varför höga klackar är

livsfarliga – för att man inte kan springa i dem, och tråkiga – för att man inte kan klättra i träd i dem. Och om varför man inte ska banta. Det är lättare att förändra världen än att gå ner fem kilo, det är lättare att starta en revolution än att komma i storlek 36.

– En annan sak vi pratar om är mens. Världens sämst bevarade hemlighet. Halva jordens befolkning har mens varje månad, alla vet vad det är, ändå förväntas kvinnor skämmas över det, årtusende efter årtusende. Det är märkligt. Jag skäms inte, och det ska inte de behöva göra heller.

Du är en förebild för många. Vem ser du själv upp till?

– Min man var min första feministiska förebild. Han såg mig som människa, inte bara en ung tjej. Kate Moss är kanske ingen förebild, men hon är KATE MOSS. När tidningarna i England publicerade en bild på henne där hon låg naken på stranden med en cigg och läste ”Konsten att vara kvinna”, då blev jag ... alldeles till mig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!