Halloween – då ska barnen gå bus eller godis 2020

När är Halloween och när går man bus eller godis? Och frågan är också – kan man gå bus eller godis under coronapandemin? Vi vände oss till etnologen Agneta Lilja för att få svar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När ska barnen gå bus eller godis egentligen? Det är samma förvirring varje år.

”Halloween är ALLTID den 31 oktober” säger vissa genast – och det stämmer, åtminstone delvis … Men det är något med en barnhögtid på en kväll mitt i veckan som inte känns … optimalt (och särskilt inte en högtid som till stor del går ut på att vräka i sig godis).

Bus eller godis 2020: lördagen den 31 oktober

Att "riktiga" Halloween i år infaller en lördag är väldigt praktiskt för de av oss som tycker att lördagsgodis är en vettig grej. Annars är det inte ovanligt att det bildas två läger av föräldrar när det kommer till bus eller godis: en grupp som röstar för den 31 oktober och en som förespråkar fredagen före Alla helgons dag, det vill säga den 30 oktober i år 2020 (och det finns en viss logik i det, se ruta här intill).

De som argumenterar för denna lösning har till och med en ramsa som stöd för sin uppfattning: ”På fredag bus, på lördag ljus”. Praktiskt!

Agneta Lilja, etnolog, forskar vid Uppsala universitet.

Men vad säger expertisen? Vi vände oss till etnologen Agneta Lilja, forskare vid Uppsala universitet, som kallats för ”Sveriges Halloweendrottning”.

Halloween är, inte oväntat, hennes favorithögtid:

– Jag har alltid tyckt att det är intressant med nya seder, sådant som sker i vår samtid. Vad är det som gör att tiden är mogen för det här just nu? När det gäller Hallo­ween tror jag att det hänger ihop med att döden är så pockande och närvarande i vår tid. Coronapan­demin är ju ett väldigt påtagligt exempel på det. Men det är också dödsskjutningar jämt och ständigt, det är busskrascher och översvämningar där massor av människor har dött. Den informationen fick vi inte förut och vi behöver strategier för att hantera det. Då klär man ut sig och skojar med döden för att kunna hantera den. Men Halloween är ju i första hand en helg för barn och ungdomar och jag menar inte att ungdomarna tänker att ”nu måste jag bearbeta mina intryck av döden”, det är snarare vi forskare som ser sådant när vi tittar på fenomenet utifrån.

Apropå corona, tror du att det blir bus eller godis i år?

Kan man gå bus eller godis trots corona? Foto: Shutterstock

– Det ska bli spännande att se. Vissa föräldrar kommer nog att tycka att det är fel att barnen går runt och riskerar att smitta eller att själva bli sjuka. Men det kan ju också vara så att det blir en annan sorts godis än lösgodis eller att man har godis i förslutna påsar. Någon kanske hittar på ett coronagodis? Kanske kommer man också på säkra sätt att överlämna godiset, med metspön till exempel. Barn är ju väldigt uppfinningsrika, de kan säkert komma på en massa saker som inte jag kan.

Tror du att covid-19 kommer att göra andra avtryck på Halloween­?

– Det är klart att det kommer att få någon påverkan på Halloween. Kanske kommer det här med munskydd att tas upp i maskeradklädseln. Eller så kommer man att använda sig av coronasymbolen på något sätt. Och ha Halloweenfirande med social distansering. Men det kan också vara många föräldrar som känner att ”gud vad skönt, nu slipper vi det här i år”. Att det kommer att märkas, det är jag säker på.

Läs också: Bjud på kakor som ser ut som avhuggna fingrar

Varför firar man Halloween?

En lång mörk höst utan några festligheter – det banade vägen för det svenska Halloweenfirandet. Foto: Colton Sturgeon/Unsplash

Ibland hör man folk muttra om att Halloween är ett ”kommersiellt jippo” som vi ”importerat från USA”. Agneta Lilja håller inte med om det. Något direkt skäl till att Halloween fick sitt stora genomslag i Sverige i slutet av 1990-talet verkar inte finnas. Men att högtiden infaller under en mörk tid på året som saknar andra festliga avbrott kan ha gjort sitt till.

– Vi har ett behov av ritualer i vår tid. Men behovet måste komma underifrån, inte ovanifrån! I många år har man försökt få oss att fira nationaldagen, ”gå nu ut och fira att ni är svenskar”, men det funkar inte så. Men Halloween, däremot, det var något som ungdomar var bekanta med. De hade sett det i tidningar, på nätet, i filmer och stött på det utomlands. De valde själva, inte för att det var amerikanskt, utan för att det verkade kul!

Hon fortsätter:

– Att klä ut sig och tigga godis är inget nytt i Sverige. Se på gamla tiders lussegubbar och på påskkärringarna, som på 1940- och 1950-talen kunde vara vuxna killar som ställde till så mycket trubbel att det blev polisingripanden. Vi har blivit mycket fridsammare!

När barnen går bus eller godis verkar det inte heller vara så mycket fokus på bus – mest på godis …? 

– Ja precis, det är ett bra exempel på hur en sed måste anpassa sig till den rådande kulturen. Det passar inte vårt lynne att hålla på med practical jokes, vi är inte så utlevande.

Och kommersiellt jippo … vad säger du om den invändningen?

– Det blir så med alla helger som har behov av särskild mat, prylar eller kläder. Vi lever i en kommersiell värld. Men till skillnad från jul och många andra högtider är Halloween en fest som kan användas av många; på förskolorna kan alla barn känna sig inkluderade i Halloweenfirandet, oavsett religion. Ingen har monopol på hur högtiden ska firas eller ens när den ska firas utan man kan göra lite som man vill. Det tycker jag är sympatiskt!

Ja just det, NÄR ska man fira Halloween? 

– Det är ju det som är det fina! Man kan fira Halloween när man vill, och man kan fira det flera gånger, på olika sätt och med olika personer. I USA firar man i en hel månad med final den 31 oktober.

När går man bus eller godis? 

Shout-out till alla Sveriges föräldrar: NÄR SKA BARNEN GÅ BUS ELLER GODIS?? Foto: Conner Baker

Som förälder vill man ju gärna att det ska vara någon hemma när barnen knackar på …

– Det finns ingen regel. Jag inser att det finns praktiska problem med det, för det är klart att en tradition måste fungera i vardagen. Julen firas ju under en lång tid och julklappar delas inte bara ut på julafton utan man firar flera jular – en hos pappa, en hos mamma och så vidare. Det borde gå att göra likadant med Halloween; man håller sig beredd under två veckor. I småhusområden och villakvarter kan man väl komma överens om lämpligt tillfälle.

Vad skulle krävas, tror du, för att vi ska nå konsensus kring vilken dag barnen ska gå bus eller godis?

– Det går inte att bestämma uppifrån utan det är de som firar – det vill säga vi – som bestämmer. Finns det vettiga skäl till att fira EN dag blir det så, men det betyder ändå inte att alla gör likadant. Vi får se, Halloween är bara en drygt 20 år gammal tradition hos oss.

Agneta Lilja vill avfärda uppfattningen att trenden att fira Halloween inkräktar negativt på Alla helgons dag. Så är det inte. Tvärtom har all uppståndelse kring Halloween gett ökat fokus till Alla helgons dag.

För att undvika eventuella intressekonflikter försöker grannar ibland skapa överenskommelser kring vad som ska gälla för barnen som vill gå bus eller godis i bostadsområdet. Som till exempel att en Halloween-pumpa med tända ljus utanför huset betyder ”välkommen in”.

Behöver man bekymra sig, tycker du, för att ens barn ska komma och störa hemma hos någon som kan ta illa upp?

– Absolut inte. Tidigare skojade man jättemycket med döden och hade stora fester när folk hade dött. I vår tid har man fått för sig att det är motsatser. Barn och ungdomar har fått en egen högtid som är lika viktig som julen. Jag tycker man ska betona det istället. Den som inte vill fira kan bara strunta i det, då säger man det när det ringer på dörren, det är inte konstigare än så.

Läs också: Halloweenmat som barnen kommer att jubla över

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på mama & 24 andra titlar. Köp här!