Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På bara 13 månader har Britney, 27, och Frankie, 25, gått från noll barn till att bli tvillingföräldrar två gånger.
På bara 13 månader har Britney, 27, och Frankie, 25, gått från noll barn till att bli tvillingföräldrar två gånger.
På bara 13 månader har Britney, 27, och Frankie, 25, gått från noll barn till att bli tvillingföräldrar två gånger.
På bara 13 månader har Britney, 27, och Frankie, 25, gått från noll barn till att bli tvillingföräldrar två gånger. Foto: ANDREA MABRY / UAB

Britney, 27, födde enäggstvillingar två gånger på 13 månader

Tvillinglycka gånger två!

Sex månader efter att Britney Alba fött enäggstvillingar upptäckte hon att hon var gravid igen. Och ja, i magen låg överraskningarna. Det var enäggstvillingar igen!

På bara 13 månader har läraren Britney Alba, 27, och brandmannen Frankie Alba, 25, gått från noll barn till att bli tvillingföräldrar två gånger. Det berättar University of Alabama at Birmingham, UAB, där Britney födde tvilllingsystrarna Lynlee och Lydia. 

Britney och Frankie, som bor i Alabama i USA, hade för ett år sedan fullt upp hemma med sina sexmånaders tvillingpojkar Luka och Levi. Då upptäckte Britney att hon var gravid igen. Det var inte planerat, men ändå ett glädjande besked. Som rutinerade tvillingföräldrar tänkte de att ja, ett barn till ska väl inte vara någon match.

Men snart tog allt en oväntad vändning. För vid ultraljudet sa först teknikern att det var EN bebis i Britneys mage. Sedan: 

”Herregud... det är TVÅ.”

Alla i rummet började skratta. För det måste väl vara ett skämt? 

Tills teknikern sa ifrån:

”Nej. Jag skulle inte skämta om det här. Det är TVÅ.”

Britney blev gravid när sönerna bara var sex månader. Chocken var stor när det visade sig att hon bar på enäggstvillingar igen. Foto: STEVE WOOD /UAB

Monoamniotisk graviditet är högrisk

Snart övergick chocken i glädje – och sedan oro. För det skulle visa sig att bebisarna i magen var unika av fler anledningar. Inte nog med att de var föräldrarnas andra tvillingpar, (och som kommit till helt på naturlig väg), det var dessutom en monoamniotisk (MCMA) graviditet. Det är den ovanligaste typen av tvillinggraviditet, som innebär att bebisarna i magen delar både yttre och inre fostersäck och samma moderkaka. De simmar alltså runt i samma fostersäck.

– Även om de är extremt sällsynta har tvillinggraviditeter med MCMA en hög risk för fosterkomplikationer, berättar Rachel Sinkey, biträdande professor vid UAB, och förklarar:

– De delar allt utom navelsträngar, som lätt kan trassla ihop sig i en enda fostersäck.

För att öka tvillingarnas chanser att överleva vårdades Britney Alba på UAB-sjukhuset från vecka 24, där bebisarna i hennes mage övervakades noga dygnet runt.

– De kontrollerade deras hjärtfrekvenser flera gånger om dagen och varje gång höll jag andan och väntade på att få höra två hjärtslag, berättar Britney.

– Det var väldigt läskigt - men jag fick den bästa vården.

Nu har de fyra barn under 1,5 år

Som tur är gick allt bra. I vecka 32 förlöstes de friska tvillingsystrarna Lydia och Lynlee, och lagom till jul fick de komma hem till storebrorsorna Luka och Levi. Nu säger föräldrarna Britney och Frankie att familjen är komplett.

Flickorna har hunnit bli tre månader – och storebröderna 17 månader. Att ha fyra så små kan låta tufft, men Britney säger att hon och pappa Frankie älskar det.

– Det har blivit det nya normala. Det är fint!

Tvillingsystrarna föddes med kejsarsnitt i vecka 32. Foto: STEVE WOOD / UAB

Olika typer av tvillingar

Tvillingar kan vara dizygota (DZ = tvåäggstvillingar) eller monozygota (MZ = enäggstvillingar). Cirka 2/3 av alla tvillingar är DZ och 1/3 är MZ.

Tvåäggstvillingar tillkommer genom att två ägg befruktas av två spermier.

Enäggstvillingar uppkommer genom att en spermie befruktar ett ägg som sedan delar sig till två. Med andra ord delar dessa barn på exakt samma arvsmassa och blir mer eller mindre identiska.

Vilken typ av tvillinggraviditet det blir avgörs av hur lång tid efter befruktningen ägget delar sig. MZ tvillingar uppkommer genom att ett befruktat ägg delar sig inom 14 dagar efter befruktning.

Sker delningen 0-3 dagar efter befruktning uppkommer MZ tvillingar med var sin moderkaka och dubbel uppsättning fosterhinnor, dichoriotiska diamniotiska tvillingar (DCDA).

Sker delningen dag 4-7 uppkommer monochoriotisk, diamniotisk (MCDA) tvillinggraviditet där placentan och chorionhinnan är gemensamma men tvillingarna har var sin amnionsäck. Britneys tvillingsöner Luka och Levi är exempel på denna typ av tvillingar.

En delning efter dag 7 resulterar i en monochoriotisk, monoamniotisk (MCMA) tvillinggraviditet. Britneys döttrar är ett exempel på denna typ av tvillingar.

En senare delning kan ge upphov till sammanvuxna tvillingar (conjoined twins). Cirka 2/3 av MZ tvillingar är MCDA, vilket innebär att totalt cirka 20-25% av alla tvillinggraviditeter är MCDA.

MCMA tvillingar utgör cirka 1 % av alla MZ tvillingar.

MCMA tvillingar har stor risk för navelsträngskomplikation. 

Källa: vgregion.se, https://bbstockholm.se/