mama-redaktionens Carin Carlgren, Emelie Lindblom Dalén, Lollo Bratt och Lisa Nylén ger sina bästa boktips. Foto: Caroline Borg, Privat

mama-redaktionen tipsar: Om du bara ska läsa EN bok på semestern…

Att hinna läsa böcker är inte det lättaste under semestern, då man har barn som konstant ska utfodras, badvaktas och besvaras eviga frågor som ”När är vi framme?” och ”Kan vi få en till glass?”. Men OM du får till det: Här är mama-redaktionens bästa lästips sommaren 2020!

Louise Bratt, chefredaktör, mamma till Billy, 9, och May, 6:

Chefred-Lollo biter tag i en deckare när Billy och ”Maisy” ger henne en lugn stund. Foto: Caroline Borg

”Efter att ha ägnat en hel vår åt studentlitteratur där jag tragglat massa marknadsstrategi-modeller ska det bli SÅÅÅ skönt med avkopplande skönlitteratur som omväxling! Som vanligt är jag en sucker för krim-genren, så jag kommer nog börja beta av de senaste från Mons Kallentoft (”Hör mig viska”) och Stina Jacksson (”Ödesmark”). Ska också äntligen sätta tänderna i ”Klubben” av Matilda Gustavsson – vilket jag länge lovat min kollega Carin (läs hennes ord om boken lite längre ner och försök själv att stå emot!)

Allt eftersom barnen blir större inser jag att jag ju faktiskt hinner läsa mer och mer för varje semester, så jag går all in nu och hoppas hinna med även dessa: ”Führerns barnmorska” av Mandy Robotham om en barnmorska i andra världskrigets koncentrationsläger. Uppföljaren till ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff (magiskt språk, norrländskt svårmod och en ömsom vacker ömsom brutal historia som golvade mig), heter ”Vi for upp med mor” och står på min måste-läsa-lista – och nu har även tredje boken hunnit komma också (”Sen for jag hem”!). 

Är också väldigt sugen på att läsa om en av mina all-time favoritböcker igen, ”Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini, ett makalöst vackert och gripande kvinnoöde från krigets Afghanistan som skakade om, berörde och överraskande avslöjade mina egna fördomar första gången jag läste den – rekommenderar starkt om du inte redan läst denna pärla! 

Och höll på att glömma: Vill du ha brittisk, humoristisk feelgood med oväntad svärta (svar: ja, det vill du!) så måste du bara läsa ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” av Gail Honeyman.”

Läs mer och köp Hör mig viska här.
Läs mer och köp Ödesmark här.
Läs mer och köp Führerns barnmorska här.
Läs mer och köp Jag for ner till bror här.
Läs mer och köp Vi for upp med mor här.
Läs mer och köp Sen for jag hem här.
Läs mer och köp Tusen strålande solar här.
Läs mer och köp Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt här. 

Lisa Nylén, feature-redaktör, mamma till Axel, 9, och Nina, 6,5:

Feature-redaktör-Lisa läser böcker av och om kvinnor i sommar. Nina och Axel får hitta på något själva under tiden. Foto: Privat

”Jag älskar att läsa böcker och gör det året om, helst på väg till jobbet. Därför har läsningen blivit lite eftersatt nu i corona-tider då jag jobbar hemma. På kvällarna är jag ofta så trött efter serie-maraton att jag bara hinner ett par sidor innan jag somnar, så nu ser jag verkligen fram emot sträckläsning på semestern. 

En klassiker jag vill tipsa om är feministiska romanen ”Dotter till en dotter” av Inger Alfvén, skriven 1977, som jag hittade i mammas bokhylla. Den handlar om 28-åriga Eva-Marie vars man Andro kommer och går som han vill, medan hon sitter och väntar, som så många generationers kvinnor före henne. Måsteläsning! I mammas bokhylla har jag även plockat kultromanen ”Kvinnorummet” av Marilyn French som väntar på att bli läst, och av svärmor har jag lånat välrenommerade ”En halv gul sol” av Chimamanda Ngozi Adichie som jag just satt tänderna i – mycket lovande!

Eftersom jag tycker att det är tungt att bära runt på inbundna böcker har jag väntat på att ”Vargen” av Katarina Wennstam (som utkom redan förra året) ska komma i pocket, så den kommer jag att läsa denna sommar. Wennstams sätt att väva in viktiga samhällsfrågor i klassiska deckare har gjort att jag läst varenda roman sedan debuten (kolla in hennes tidigare romaner om du missat dem). Givetvis tänker jag även sätta tänderna i min gamla favoritförfattare Hanne-Vibeke Holsts ”Som pesten”, som råkar handla om en kvinnlig läkare och mamma som arbetar med pandemibekämpning. Det är nästan lite läskigt att danskan lyckats förutse detta…”

Läs mer och köp Dotter till en dotter här.
Läs mer och köp Kvinnorummet (på engelska) här.
Läs mer och köp En halv gul sol här.
Läs mer och köp Vargen här.
Läs mer och köp Som pesten här.

Emelie Lindblom Dalén, ansvarig digital redaktör, mamma till Louie, 2, och väntar en bebis i juni 2020:

mamas digitala redaktör Emelie byter gungan mot amningsstolen – och kanske en god bok – i sommar. Foto: Privat

”Eftersom jag väntar mitt andra barn nu i juni har jag återigen djupdykt i förlossnings-litteraturen. Jag kör på säkra kort från förra gången och bläddrar i ”Att föda – en barnmorskas råd och erfarenheter” av Gudrun Abascal och Madeleine Svärd Huss samt ”Föda utan rädsla” av Susanna Heli. Jag trodde att kunskap om födandets skeden satt kvar från första barnet, men nope! Just nu ägnar jag kvällarna åt förlossningens faser, smärtlindring och när det är dags att åka in, igen! Jag fick också serieromanen ”En klump i magen” av Malin Granroth när jag fyllde år i våras. Humor, viss igenkänning om att vara gravid och en rejäl känga till dagens förlossningsvård.

Hur mycket jag kommer kunna läsa i sommar med en nyfödd och en 2-åring känns svårt att uppskatta. På min läsönskelista ligger i alla fall debutboken från en av mina favoritartister; Annika Norlins novellsamling ”Jag ser allt du gör”. Jag vill också läsa ”Gift” av danska författaren Tove Ditlevsen. Den gavs ut första gången 1971, men kom i en hyllad nyutgåva förra året. En självbiografi där klass och kvinnors villkor står i fokus, samtidigt som män, droger och skrivande är genomsyrande teman.

Att välja en (1! En enda!) favoritbok of all time, är tyvärr omöjligt för mig. Men två böcker som jag fullkomligt har slukat och fortfarande bär med mig är Fatima Bremmers biografi om den kvinnliga journalisten Ester Blenda Nordström ”Ett jävla solsken”, och ”Expeditionen: Min kärlekshistoria” av Bea Uusma. Den senare har utkommit i en illustrerad utgåva som är en perfekt gå-bort-present i sommar.” 

Läs mer och köp Att föda – en barnmorskas råd och erfarenheter här.
Läs mer och köp Föda utan rädsla här.
Läs mer och köp En klump i magen här.
Läs mer och köp Jag ser allt du gör här.
Läs mer och köp Gift här.
Läs mer och köp Ett jävla solsken här.
Läs mer och köp Expeditionen: Min kärlekshistoria här.

Carin Carlgren, ansvarig printredaktör, mamma till Stella, 3: 

Carin har många böcker att plöja i sommar – om Stella låter henne, vill säga. Foto: Caroline Borg

”Under corona-tider har mitt bokläsande fått ge vika för kravlösa och lättillgängliga tv-serier. Kanske för att så snabbt som möjligt kunna fly från världens alla problem en stund. Men ingenting slår ju egentligen att bli helt uppslukad av en bok som skapar en helt ny värld i huvudet. 

Bladvändaren ”Livet efter dig” av Jojo Moyes, strama-men-ack-så-träffsäkra ”Egenmäktigt förfarande” av Lena Andersson och serieboken ”Kunskapens frukt” av Liv Strömquist är tre helt spridda exempel på böcker jag gillar, så att ni har lite koll på min boksmak. 

Och ja! Som chefredaktör Lollo nämner här ovan så var jag helt lyrisk när jag hade lyssnat klart på ”Klubben”, Matilda Gustavssons reportagebok om Forum och den numera våldtäktsdömde ”Kulturprofilen”. Den berörde mig så starkt eftersom den inte bara gör upp med specifika händelser (eller ja, sexuella övergrepp) inom kultureliten, utan även med de kulturella mönster som tillåtit män med makt att ta för sig, och sedan fått utsatta kvinnor att vara tysta och skämmas. Matilda Gustavsson visar så skickligt genom sina många exempel hur snett det har sett ut (ser ut?), och hur viktig hela #metoo-rörelsen är!

Från det ena ämnet till det andra. Författaren  Liane Moriarity bakom ”Stora små lögner” (som sedan blev HBO-succén ”Big little lies”) har fler bra böcker i sitt stall, bland annat ”Öppnas i händelse av min död” och ”En annan Alice”. Romanerna innehåller alltid lite lagom svärta, intressanta karaktärer och en spännande twist. Så om det bara blir en läsupplevelse i sommar får det bli hennes senaste bok ”Nio främlingar”. Myspys!”

Läs mer och köp Livet efter dig här.
Läs mer och köp Egenmäktigt förfarande här.
Läs mer och köp Kunskapens frukt.
Läs mer och köp Klubben här.
Läs mer och köp Stora små lögner här.
Läs mer och köp Öppnas i händelse av min död här.
Läs mer och köp En annan Alice här.
Läs mer och köp Nio främlingar.

GLAD SOMMARLÄSNING ÖNSKAR MAMA-REDAKTIONEN!

Kolla in vilka böcker vi rekommenderade inför sommaren 2019!
Du kanske också vill få tips om härliga klänningar och andra sommarplagg till både dig och barnen?
Eller få koll på de enda skönhetsprodukterna en mamma behöver i necessären! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på mama & 24 andra titlar. Köp här!