Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Boktips av mammor – för mammor.
Boktips av mammor – för mammor.
Boktips av mammor – för mammor.
Boktips av mammor – för mammor. Foto: Caroline Borg / Caroline Borg/BMB, Emelie Lindblom Dalén/Privat,

Utvalda boktips för läshungriga: Av mammor – för mammor!

Att läsa är kanske inte det lättaste att få till på semestern, men vi hoppas du kan få en liiiten stund i hängmattan i alla fall! Här är mama-redaktionens bästa boktips inför sommaren!

Louise Bratt, chefredaktör, mamma till Billy, 9, och May, 6

Som vanligt är jag en sucker för krim-genren, så jag kommer nog börja beta av de senaste från Mons Kallentoft (”Hör mig viska”) och Stina Jacksson (”Ödesmark”). Ska också äntligen sätta tänderna i ”Klubben” av Matilda Gustavsson – vilket jag länge lovat min kollega Carin (läs hennes ord om boken lite längre ner och försök själv att stå emot!)

Allt eftersom barnen blir större inser jag att jag ju faktiskt hinner läsa mer och mer för varje semester, så jag går all in nu och hoppas hinna med även dessa: ”Führerns barnmorska” av Mandy Robotham om en barnmorska i andra världskrigets koncentrationsläger. Uppföljaren till ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff (magiskt språk, norrländskt svårmod och en ömsom vacker ömsom brutal historia som golvade mig), heter ”Vi for upp med mor” och står på min måste-läsa-lista – och nu har även tredje boken hunnit komma också (”Sen for jag hem”!). 

Vill du ha brittisk, humoristisk feelgood med oväntad svärta (svar: ja, det vill du!) så måste du bara läsa ”Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt” av Gail Honeyman.” 

Tusen strålande solar, Khaled Hosseini

Är också väldigt sugen på att läsa om en av mina all-time favoritböcker igen, ”Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini, ett makalöst vackert och gripande kvinnoöde från krigets Afghanistan som skakade om, berörde och överraskande avslöjade mina egna fördomar första gången jag läste den – rekommenderar starkt om du inte redan läst denna pärla! Tusen strålande solar: Mer info – köp här (länk till återförsäljare)   

”Är väldigt sugen på att läsa om en av mina all-time favoritböcker igen, ”Tusen strålande solar””. Foto: Caroline Borg

Lisa Nylén, feature-redaktör, mamma till Axel, 9, och Nina, 6,5

Eftersom jag tycker att det är tungt att bära runt på inbundna böcker har jag väntat på att ”Vargen” av Katarina Wennstam ska komma i pocket, så den kommer jag att läsa denna sommar. Wennstams sätt att väva in viktiga samhällsfrågor i klassiska deckare har gjort att jag läst varenda roman sedan debuten. Givetvis tänker jag även sätta tänderna i min gamla favoritförfattare Hanne-Vibeke Holsts ”Som pesten”, som råkar handla om en kvinnlig läkare och mamma som arbetar med pandemibekämpning. Det är nästan lite läskigt att danskan lyckats förutse detta…” 

Dotter till en dotter, Inger Alfvén

En klassiker jag vill tipsa om är feministiska romanen ”Dotter till en dotter” av Inger Alfvén, skriven 1977, som jag hittade i mammas bokhylla. Den handlar om 28-åriga Eva-Marie vars man Andro kommer och går som han vill, medan hon sitter och väntar, som så många generationers kvinnor före henne. Måsteläsning! Dotter till en dotter: Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

I mammas bokhylla har jag även plockat kultromanen ”Kvinnorummet” av Marilyn French som väntar på att bli läst, och av svärmor har jag lånat välrenommerade ”En halv gul sol” av Chimamanda Ngozi Adichie som jag just satt tänderna i – mycket lovande!

”Dotter till en dotter, måsteläsning!” Foto: Lisa Nylén/Privat

 

Emelie Lindblom Dalén, ansvarig digital redaktör, mamma till Louie, 2, och väntar en bebis i juni 2020

Jag fick serieromanen ”En klump i magen” av Malin Granroth när jag fyllde år i våras. Humor, viss igenkänning om att vara gravid och en rejäl känga till dagens förlossningsvård.  På min läsönskelista ligger debutboken från en av mina favoritartister; Annika Norlins novellsamling ”Jag ser allt du gör”. Jag vill också läsa ”Gift” av danska författaren Tove Ditlevsen. Den gavs ut första gången 1971, men kom i en hyllad nyutgåva förra året. En självbiografi där klass och kvinnors villkor står i fokus, samtidigt som män, droger och skrivande är genomsyrande teman.

Ett jävla solsken, Fatima Bremmer och Expeditionen: Min kärlekshistoria, Bea Uusma

Att välja en enda favoritbok of all time, är tyvärr omöjligt för mig. Men två böcker som jag fullkomligt har slukat och fortfarande bär med mig är Fatima Bremmers biografi om den kvinnliga journalisten Ester Blenda Nordström ”Ett jävla solsken”, och ”Expeditionen: Min kärlekshistoria” av Bea Uusma. Den senare har utkommit i en illustrerad utgåva som är en perfekt gå-bort-present i sommar.” Ett jävla solsken: Mer info – köp här (länk till återförsäljare) och Expeditionen: Min kärlekshistoria: Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”Att välja en enda favoritbok of all time, är tyvärr omöjligt för mig.” Foto: Privat/Emelie Lindblom Dalén

Carin Carlgren, ansvarig printredaktör, mamma till Stella, 3

Bladvändaren ”Livet efter dig” av Jojo Moyes, strama-men-ack-så-träffsäkra ”Egenmäktigt förfarande” av Lena Andersson och serieboken ”Kunskapens frukt” av Liv Strömquist är tre helt spridda exempel på böcker jag gillar, så att ni har lite koll på min boksmak. 

Klubben, Matilda Gustavsson

Jag var helt lyrisk när jag hade lyssnat klart på ”Klubben”, Matilda Gustavssons reportagebok om Forum och den numera våldtäktsdömde ”Kulturprofilen”. Den berörde mig så starkt eftersom den inte bara gör upp med specifika händelser (eller ja, sexuella övergrepp) inom kultureliten, utan även med de kulturella mönster som tillåtit män med makt att ta för sig, och sedan fått utsatta kvinnor att vara tysta och skämmas. Matilda Gustavsson visar så skickligt genom sina många exempel hur snett det har sett ut (ser ut?), och hur viktig hela #metoo-rörelsen är! Klubben: Mer info – köp här (länk till återförsäljare)   

Från det ena ämnet till det andra. Författaren  Liane Moriarity bakom ”Stora små lögner” (som sedan blev HBO-succén ”Big little lies”) har fler bra böcker i sitt stall, bland annat ”Öppnas i händelse av min död” och ”En annan Alice”. Romanerna innehåller alltid lite lagom svärta, intressanta karaktärer och en spännande twist. Så om det bara blir en läsupplevelse i sommar får det bli hennes senaste bok ”Nio främlingar”. Myspys!” 

”Jag var helt lyrisk när jag hade lyssnat klart på ”Klubben”, reportageboken om Forum och den numera våldtäktsdömde ”Kulturprofilen”. ” Foto: Caroline Borg