Bli ett superteam i småbarnskaoset! Två par om hur de har lyckats

Lämna, hämta, vabba, storhandla, jobba och – pust – vara kär … Är det ens möjligt? mama träffar två par som hittat sin egen magiska formel för att lägga pusslet.

Valerie och Johan:”Kommunikation är viktigast av allt”

Valerie Aflalo och Johan Törnström, båda 42, lever ihop, jobbar ihop, har barn ihop och driver båda egna företag. Deras magiska formel för att hålla allt flytande stavas kommunikation – med lite hjälp av Excel.

Valerie Aflalo med sitt superteam. Foto: @valerie_aflalo

Vad tror ni det är som gör just er till ett så bra team?

J: – Jag tror att en viktigt del är att vi reder ut saker direkt, i stället för att låta irritation ligga och gro. Vi har aldrig långa tvister om någonting.

V: – Kommunikationen är jätteviktig, och att inte lägga prestige i att vara förälder, typ ”Jag vabbade senast”, och tävla om vems jobb som är viktigast. Vi är väldigt bra vänner också, vi har roligt tillsammans och gillar samma saker.

J: – Och så har vi båda två ett driv, vi vill att saker ska hända. Det hjälper nog att vi båda är doers.

Men hur löser ni sådant som vab då, när ni båda driver eget?

V: – Vi kan oftast vara flexibla. Jag jobbar tillsammans med min mamma, och kan ofta ta barnen med mig på jobbet, eller åka hem tidigt om någon är sjuk.

J: – Och jag har i stället jobbat mycket hemifrån.

Hur mycket planerar ni vardagen?

V: – Vi har veckomöten och så lägger vi in allt som ska hända i en gemensam Google-kalender. Och för Nicoletta, som bor med oss varannan vecka, har vi ett Excel-dokument för hela året som vi delar med hennes pappa och hans familj. Där står allt från skolkonserter till semesterresor och var hon ska fira påsk. Egentligen borde vi ha ett sådant för resten av familjen också.

J: – Ja, det är mycket att hålla reda på med tre barn…

Hur delar ni upp markservicen där hemma då?

V: – Vi delar på matlagningen, Johan sköter disk och tvätt, och jag tar allt annat plock – det där som aldrig tar slut, säger Valerie.

J: – Och det är mer värt, ha ha!

V: – Men det där med att gå upp på nätterna slutade jag med när vår yngsta, Leonie, var ett halvår. Då fixade jag det inte längre. Och Johan såg det och tog över det helt, han klarar att inte sova på ett annat sätt än jag.

Förutom alla andra tusen bollar ni har i luften har ni helrenoverat ert hus. Hur funkade det?

V: – Vårt förhållande var liksom satt på paus under renoveringen, all fokus låg på den och all ledig tid gick åt till att åka till byggvaruhus. Barnen tyckte att det var SÅ tråkigt och sa att de inte ens ville bo i huset.

J: – Utom när de fick ligga i badkar hos Kakelexperten.

V: – Till slut var jag så knäckt att vi bestämde oss för att åka på semester bara vi två, i en vecka. Vi fick hjälp av Johans mamma, som förstod läget.

J: – Det var otroligt värdefullt att få fokusera på annat och prata med varandra på riktigt. Vi försökte också att ha dejtkvällar både hemma och borta. Våra familjer hjälpte till jättemycket, de har sagt efteråt att de var riktigt oroliga för oss.

Då var det force major, men hur tar ni hand om relationen i vardagen?

J: – Det är lätt att barnen får all uppmärksamhet, men vi försöker verkligen att se varandra också. Och att hålla kvällarna fria.

V: – Man får anstränga sig lite, och inte somna när man lägger barnen varje kväll, utan vika den tiden för varandra. Och ett jättebra tips är att boka lagom mycket socialt. Det går inte att köra på i samma tempo som innan man fick barn, det har Johan lärt mig. Så känn efter, kör inte bara på!

– Och det går lika bra, om inte bättre, att vårda relationen över en god middag hemma som ute på restaurang. Så gör vi ofta när vi får barnvakt.

Valerie och Johan har precis tagit fram en språkutvecklingsapp för barn tillsammans. Foto: •valerie_aflalo

Som grädde på moset har ni nyligen lanserat en app som ni tagit fram tillsammans. Berätta!

V: – Det är en språkutvecklingsapp för barn, som heter ”Var är” och kan användas redan från att barnen börjar förstå ord, och sedan följer deras utveckling.

Hur dök idén till den upp?

J: –Bianca pratade tidigt och var väldigt intresserad av ord. Vi kände att de flesta appar för barn är rätt ensidiga, och snabbt blir tråkiga. Vi ville ha en app som var rolig, lärorik och där svårighetsgraden utvecklades med barnet. Så vi gjorde en själva!

V: – Det är ett roligt sätt att lära sig språk utan krav, och Johans mamma, som är pensionerad förskollärare, har varit med och gett input genom hela processen. Appen har också en tidsinställning, så att barnen inte ska bli sittande med den för länge.

Vad har ni för planer inför 2019? Kommer ni att maxa teambuildingen ännu mer?

V: – Jag vill att vi ska fixa en resekalender för familjen. Jag jobbar väldigt mycket mot mål och älskar att boka in resor och annat kul långt i förväg.

J: – Det är en bra idé, det är sådant man kan suga på länge och se fram emot. Om man vet att man har en helg i september när man ska göra något härligt blir vägen dit lättare. Det gör vi!

Minja och Sofie:”Vi utgår från varandras styrkor!”

När Minja och Sofie Christovski, båda 32, fick sonen Sigge för 13 månader sedan var det en chockerande omställning. Men ganska snabbt hittade de ett fungerande system, där rutiner är A och O.

Ni har varit föräldrar i drygt ett år. Hur tacklade ni den första tiden?

M: – Det viktigaste från första början var att bekräfta varandra i föräldraskapet. Att se varandra och stötta när den andra vacklar i självförtroendet. Det är ju en helt ny situation för oss båda två. Och vi fattade snabbt att vi måste sätta rutinerna, så nu kör vi varannan matdag och det önskar jag att vi gjort redan för flera år sedan.

”Se varandras styrkor”, tipsar Minja och Sofie. Foto: @minjachristovski

Och snart ska ni byta roller, så att Sofie jobbar och Minja är hemma med Sigge?

S: – Ja, och vi har verkligen hela tiden haft som inställning att det är lika mycket jobb att vara hemma som att vara på kontoret.

M: – Den första tiden var Sigge som en stafettpinne, han kunde inte sättas ner utan skulle bäras hela tiden. Det var en sådan semester att gå till jobbet efter en månad, och då kände jag att jag skulle sköta all markservice. Jag handlar ofta mat på lunchen, och sedan kommer jag hem från jobbet så fort som möjligt.

Hur delar ni upp jobbet på hemmaplan?

S: – Vi försöker att se varandras styrkor och utgå från det.

M: – Till exempel har jag alltid sovit väldigt bra, och det är det värsta man kan ha gjort när man får barn, för då är det så tufft att gå upp på natten. Så den biten har Sofie, som också har ammat, skött. Jag har däremot inga problem att stiga upp vid fem, och Sofie får alltid sovmorgon när jag är ledig.

S: – Det är ett ömsesidigt givande och tagande, och att göra något man är bra på är ett lätt sätt att få känna sig lite som en hjälte även när man är osäker och ny på något.

Det låter som att ni blivit mer sammansvetsade av att få barn?

M: – Ja, gud ja! Innan kunde vi nästan ta varandra för givet ibland, och det var mer konflikter om småsaker. Nu har vi tvingats till rutiner som är ganska sköna. Vi är mer snälla mot varandra och har inte så höga krav.

Hur håller man kärleken vid liv mitt i bebiskaos och vaknätter?

M: – Genom enkla saker som att intressera sig för varandras dag.

S: – Då ger man uttryck för att man fortfarande är intresserad av den andra som person, och inte bara som förälder. Det ligger mycket i den lilla frågan.

M: – Och att sänka kraven och inte förvänta sig att relationen ska funka som innan man fick barn, nu kommer vi ju i andra hand och Sigge i första. Det är viktigt för den som jobbar att förstå att den som är hemma behöver tid för sig själv också. Medan jag kanske vill att vi ska gå ut och käka kan Sofie i stället känna att det skönaste vore att sitta ensam på ett kafé och läsa. Lyssna in varandras behov och överraska varandra med en present, hämtmat eller boka en massage. Skaffa barnvakt för att gå på brunch, och var snälla mot varandra!

Hur tänker ni kring egentid?

S: – Det är inget vi planerar in regelbundet, men det funkar bra om det dyker upp något som någon av oss vill göra. Vi är måna om att ge varandra utrymme, men har inte haft bråttom att till exempel komma iväg till gymmet.

M: – En bra egentid för mig kan vara att få vara ensam hemma och storstäda samtidigt som jag lyssnar på en podd. Jag skulle aldrig planera in en AW utan att se till att det finns mat hemma och att Sofie är okej med det.

Ett team kan ju bestå av fler än två personer. Har ni mycket hjälp från släkt och vänner?

M: – Ja, vi har båda våra familjer i Uppsala, så vi har bra uppbackning.

S: – Det är egentligen DE som är dreamteamet, inte vi. Vi har inte haft barnvakt i flera timmar eller så, men de kommer ofta över så att vi till exempel kan städa, och Sigge får forma en egen relation till dem.

Vad ska man tänka på att INTE göra som medförälder?

M: – Man ska inte komma hem irriterad från jobbet och fråga sin föräldralediga partner ”Vad har ni gjort idag egentligen?”. Den missen gör jag aldrig om, ha, ha!

Pussas så mycket ni kan!

Läsarnas bästa team-hacks

Här är några av mamaläsarnas bästa råd när det gäller team-building med sin partner:

Rebecka Jørgensen Gustafsson, 24, mamma till Josef, 1, teamar med Johannes, 25:

”Vi byter egentid med ett par kompisar. En helg i månaden får man egentid/datenight på lördag och på söndagen passar vi deras barn så att de får egentid. Det är bästa helgen i månaden.”

Mia Löfvenholm Lundell, 31, mamma till Wilmer, 6, och Ludvig, 5 månader, teamar med Martin, 35:

”Lika mycket ’egentid’ till båda, humor, jämställdhet. Vi har en 5-månadersbebis som inte sover på nätterna och som ska ha bröstet i munnen från klockan 20 på kvällen och resten av natten. När han somnar till i 10 minuter passar jag ibland på att springa ner till min man och hångla upp honom innan det är dags att återgå till den gnölande bebisen. Ta vara på de små tillfällena som ges till närhet.”

Marie Björk, 35, mamma till Astrid-Lo, 3, och bebis i magen, teamar med Gabriel, 30.

”Jämställdhet skulle jag säga är grunden för att just kunna vara ett team, och det är en bra insats för att hålla kärleken vid liv (det visar även statistik). Jag har skrivit boken ’Vi ska ha barn: Handbok i jämställt föräldraskap’, och jag vågar påstå att jag och min sambo lever som jag lär.”

Ichrak Brunge, 36, mamma till Idris, 3, och Noor, 6 månader, bonusmamma till Molly 11, teamar med Henrik, 42.

”Släng ut alla förväntningar och krav! Ta en dag i taget och ta hjälp av mor- eller farföräldrar. Njut av det lilla; en tidig nattning, glada barn (även om det varar i 20 minuter), se din mammaledighet som en heltid, det vill säga från att partnern kommer hem delas sysslorna lika. Den som varit ute och jobbat har troligtvis haft det lite lättare. Försök få till lite tid tillsammans som par efter nattning, även om det bara är en timme och ni kollar på en serie. Ha ett kodord för när ni är sura och arga på varandra, när man säger det ordet måste man bli sams, pussas och försonas. Skriv en sysslolista, allt för att den ena partnern inte ska dra ett tyngre lass. Påminn ALLTID varandra om att det blir lättare under småbarnsåren. Pussas!”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!