Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dela eller inte? Meningarna går isär.
Dela eller inte? Meningarna går isär.
Dela eller inte? Meningarna går isär.
Dela eller inte? Meningarna går isär. Foto: Unsplash

Bilder på barnen i sociala medier? Så tycker svenska mammor

Att dela bilder på barnen på sociala medier har varit en stor snackis det senaste året. Enligt en ny undersökning tycker en majoritet att det är okej att lägga upp bilder på sina barn. 

Frågan om att visa sina barn på sociala medier har varit en het potatis under det gångna året. Bland kändisarna som aktivt valt att dölja sina barns ansikten i sina egna sociala flöden märks namn som Ida Warg och Alexander Pärleros och Margaux Dietz. Även storbloggaren Kenza Zouiten Subosic:

”Det var ett planerat beslut sedan det att han föddes, vi tyckte det var okej att visa upp honom när han var en bebis eftersom han senare skulle få ett annat utseende. Men nu är han ingen bebis längre och nu finns vi inte alltid runt honom och kommer inte kunna skydda honom alltid... Och vi tycker inte att det är rättvist att främlingar skriker hans namn på gatorna och så vidare. Så vi känner att det är bästa att inte visa upp hans ansikte inför miljontals människor”, har hon tidigare förklarat på Instagram.

Men vad tycker egentligen okända mammor? I Läkarmissionens undersökning Mammarapporten får vi en liten hint. I undersökningen svarar till exempel 63 procent att de tycker det är okej att andra okända mammor visa bilder på sina barns ansikten i sociala medier. 53 procent tycker även att det går bra att dela en video när barnet pratar.

När det kommer till att visa sitt barn ledset eller argt är mammorna däremot mer tveksamma. 80 respektive 77 procent tycker inte att det är okej att visa upp sådana bilder eller video för andra i sina sociala flöden.

Mammor mer tveksamma till att kändisar delar bilder på sina barn 

Majoriteten av de tillfrågade mammorna tycker alltså att det är okej att andra personer lägger upp bilder på barn på sociala medier. När det kommer till kändisar är man dock inte lika överseende. 45 procent tycker att kända föräldrar ”får” visa upp sina barn på sociala medier, medan 29 procent tycker att det inte är okej. 

Ida Warg och Alexander Pärleros samt Kenza Zouiten Subosic. Foto: Privat/Kajsa Göransson

Paret Ida Warg och Alexander Pärleros tog nyligen beslutet att inte längre visa upp sin sons ansikte. Tidigare har Ida Warg svarat på frågan (på sin Instagram) om hur de tänker kring exponeringen av sitt barn så här:

”Lägger aldrig ut något jag inte hade velat att min mamma la ut på mig.”

Men där har alltså paret tänkt om. Och just att få se ett kändisbarns ansikte kanske inte är så viktigt när vi följer influencers som har barn. I Läkarmissionens undersökning svarade 81 procent att det de främst får ut av att följa mammainfluencers är ”igenkänning”. Därefter kommer ”bra tips” (58 procent), ”inspiration” (53 procent) och stöd (34 procent). 

Läkarmissionens mammarapport 2021 bygger på svar som samlades in under mars i år och svarade gjorde 1001 slumpmässigt rekryterade mammor med barn under 18 år.