Bilan Osmo, journalist på Expo, vill att hennes son aldrig ska behöva vara rädd. Foto: Carolina Byrmo

Bilan Osman: ”Barn förstår orättvisor väldigt bra”

Som barn var hon livrädd för att ungdomarna med kängor i centrum skulle attackera henne. Idag brinner debattören och journalisten Bilan Osman, 27, för att kämpa mot rasismen, så att hennes lilla son aldrig ska behöva vara rädd.

Många svarta kvinnor möter rasism i sitt föräldraskap. För Bilan Osman, journalist och utbildare på Expo, kom fördomarna redan innan hennes son föddes. 

– Jag satt med min barnmorska som frågade om jag tänkte ”omskära” mitt barn. Jag utgick från att hon tänkte att vi skulle få en son, men en bit in i samtalet inser jag att hon i själva verket frågade om kvinnlig könsstympning. Hon hade säkert goda intentioner och ville förhindra den typen av övergrepp på barn, men det faktum att den enda förklaringen till att hon ställde den här frågan till just mig var min bakgrund gjorde mig rätt trött, minst sagt.

Bilan växte upp på i en kommun utanför Göteborg på 1990-talet. Frågor om rasism och radikalnationalism var ständigt närvarande. Genom vänners föräldrar som förbjöd deras barn att umgås med henne. Genom fröknar som talade om att när gud skapade människan så råkade han bränna några och därför är vissa svarta. Och inte minst genom en konstant känsla av att i bästa fall känna sig malplacerad – och i värsta fall livrädd för att ungdomarna med kängor i centrum skulle attackera henne och hennes kompisar. 

– Det är omöjligt för mig att inte tänka på hur min son kommer att påverkas av att växa upp med en annan hudfärg än normen. Jag tänker på vad det kommer att göra med den här lilla ovetande och glada bebisen jag har nu. Om han i framtiden kommer att önska bort de drag som skvallrar om att han kommer från mig. 

Bilan Osman menar att rättvisa är en bra utgångspunkt när man ska prata med barn om rasism. Foto: Unsplash

Bilans son är mixad. Med jämna mellanrum fäller människor omkring henne exotifierade kommentarer om hur ”vackert” det är att han är så ljus, och att hans lockar är precis lagom krulliga.

– Indirekt säger det ju att hans mamma, hans mormor, hans morbröder och mostrar är allt annat än det här vackra. Det oroar mig jättemycket vilka effekter det här kommer att få på mitt barn. 

Hennes son är så liten fortfarande, bara 10 månader, men när han blir äldre kommer hon att prata med honom om rasism och strukturer. Och det tycker hon att alla ska göra, vare sig barnen är vita, bruna eller svarta.

– Jag tänker att barn väldigt tidigt förstår vad som är rättvist eller inte. Det är en bra utgångspunkt i samtalen om rasism. Att prata om vad som är ett privilegium, och foka på rättvisa. Är det verkligen rättvist att någon får starta lite tidigare när ni springer ikapp? Varför inte?

– Men det är ju skitsvårt att veta hur man på bästa sätt formar en annan människa! Det man kan göra är att faktiskt tänka till, att göra en massa små, men medvetna val. Det kan handla om att läsa en bok där ett barn växer upp i en familj som inte ser ut som ens egen. Eller att tillåta favoritdockan vara något annat än vit. Men ytterst handlar det om ens eget agerande. Du kan placera ditt barn i en massa olika miljöer, men om du själv går till ett jobb med bara vita kollegor, går hem och umgås med bara vita vänner, bor i ett homogent område – då är det ett lärande i sig. 

Vill du veta hur du ska prata med barnen om rasism? Här är retorikexperten Elaine Eksvärds bästa tips!
Missa heller inte den här artikeln, där fler mammor berättar om rasismen i Sverige!

Aktuellt just nu