Foto: Gustav Dalesjö

Berätta ALDRIG något för barnen som du inte kan säga till förskolepersonalen!

mamas Matilda Andersson om hur livet med kids innebär total avsaknad av privatliv - och hur du ska bete dig för att lyckas behålla någon typ av värdighet.

”Mamma har kissat på sig!”

För det första, det är inte sant. Men jag känner inte att situationen blir bättre av att jag försöker överrösta femåringen genom att skrika ut sanningen. Och det värsta är att grannarna säkert ändå skulle tro mer på honom än på mig.

Bakgrund: Jag hade tänkt vara ”härlig mamma” och hoppa studsmatta med mina kids och deras kompisar, vilket jag också gjorde – i cirka tio intensiva hopp. Men tio hopp är ungefär det som går innan jag känner att jag slarvat lite för mycket med knipet, varpå jag, så diskret det går, säger till mina medhoppare: ”Oj oj nu måste jag pausa lite annars kissar jag på mig”.

Tyvärr snappar min kära avkomma bara upp det sista vilket han snabbt basunerar ut till ALLA helglediga grannar: "Mamma har kissat på sig! Hörde ni? Mamma har kissat på sig!"

"Bör jag införa spamfilter på min son?"

Jag försöker vara avslappnad men herregud kan någon införa spamfilter på barn? Eller någon typ av integritetsfilter åtminstone?

Som i förra veckan när jag snabbt skulle på toaletten innan jag lovat hjälpa kidsen och deras kompisar med diverse sysslor (fylla vattenpistol/hämta bollar/bjuda på glass) och två, eller tre, femåringar stod utanför toadörren, knackade på och gång på gång, helt allvarligt, frågade: ”Har du bajsat klart snart?”. Jag bajsade inte ens.

Läs också: När barn skämmer ut sina föräldrar – 17 fantastiska (och piniga) barncitat

Och det här med sommar och varmt: Det är första året vi bor i hus och härligheten med det är obeskrivbar – enda lilla minuset skulle väl vara den totala avsaknaden av privatliv; du vet nämligen aldrig hur många barn som plötsligt befinner sig i huset, i sovrummet eller utanför en olåst toadörr.

Med detta sagt har jag kommit fram till en lösning som det är lika bra att ha som mantra från att barnet lär sig prata till att de typ tar studenten: Säg ALDRIG något till dina barn som du inte kan säga till grannen/svärmor/förskolepersonal/busschaufför.

Och gå endast naken bakom, inte bara stängda, utan LÅSTA, dörrar.

Nu finns ett nytt nummer av mama i butik!