Barnvakt - så funkar det
Barnvakt - så funkar det

Barnvakt - så funkar det

Sugen på att boka barnvakt, men osugen på att bli en skattebrottsling? Här är allt du behöver veta.

”Barnvakt” är ett ord som ofta pop­par upp bland oss mammor när barnen blivit några år. För visst behöver man en hjälpande hand ibland, om än bara för att hinna träna, se en film (på bio, vilken grej!) eller kanske jobba över en kväll.

Men den som vill vara skattetekniskt vit snubblar strax över frågor som: Är det lagligt att betala barnvakten utan att skatta? Måste man registrera sig som arbetsgivare? Och vad ska man betala?

Anlitar du ett företag som hyr ut barnvakter, fakturerar de dig för tjänsten och tar arbetsgivaransvaret. Timpris: från cirka 290 kronor/timme (före rut-avdraget på 50 procent). 

Du kan också boka en barnvakt privat. En rundfrågning visar att de flesta betalar från cirka 50 kronor i timmen upp till 85 kronor i timmen till barnvakten. Summan stiger förstås i takt med ålder, utbildning och erfarenhet.

Så här säger skattereglerna:

- Om du betalar barnvakten (privat) mindre än 1 000 kronor per år behöver du inte göra något alls. 

- Betalar du från 1 000 upp till 9 999 kronor per år till en och samma person ska du lämna en kontrolluppgift till skatteverket. Du behöver inte betala arbetsgivaravgift eller dra skatt. 

- Betalar du från 10 000 kronor och uppåt per år, ska du betala arbets­givaravgifter och göra skatteavdrag. 

- Om du anställer en studerande tillfälligt under ett lov behöver du inte dra skatt – om du ”på goda grunder antar” att hans eller hennes årsinkomst inte överstiger 18 200 kronor.

Klart som korvspad! Dags att boka den där biobiljetten?

Fotnot: 

På skatteverket.se finns förenklade blanketter för privata tjänster.  
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!