Sara Tuncel är chefredaktör för Vi Föräldrar och mamma till Eskil, 15, Elsie, 12, och Julie, 9.

Barnvakt har aldrig känts LUGNT

Vem är bäst som barnvakt, frågar sig chefredaktör Sara Tuncel. Morfar som bor 60 mil bort eller personalen på Friskis & Svettis?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

När jag var nybliven bebisförälder fanns det ett radioprogram som jag ääälskade. I det svarade en barnpsykolog och en barnmorska på frågor från föräldrar som ringde in. Det kunde handla om allt från barns sömn till svåra förskolelämningar.

En dag togs en fråga som jag hade ställt upp i programmet! Jag hade mejlat redaktionen – jag var alldeles för feg för att ringa in och prata med programledarna (det skulle jag få ångra, men mer om det senare) – och lyckan var total när jag hörde min fråga läsas upp: ”Och här har vi en fråga från en mamma som undrar om det är någon skillnad för hennes son på 3 månader att bli passad av barnvakterna på Friskis & Svettis än att till exempel vara med sin morfar medan mamma tränar?”.

Vad jag fick för svar? Experterna förutsatte (kanske naturligt, i och för sig) att min son kände morfar men inte Friskis-personalen och enades om att han såklart hade det bäst med morfar. Punkt. Men för min 3-månaders, som hade mormor och morfar på 60 mils avstånd, var morfar obetydligt mer bekant än den främmande kvinnan på gymmets barnpassning. Däremot var skillnaden milsvid för MIG. Tanken på att lämna min bebis att tröstas av en främling fick det att göra ont i hela kroppen. Men att min egen pappa skulle göra det kändes lugnt (eller nåja, jag har aldrig tyckt att det känts LUGNT med barnvakt, men i alla fall typ okej). 

Men. Och det här var pudelns kärna: skulle min son känna sig tryggare med en främmande person (morfar) bara för att JAG gjorde det? Om ja – varför då, för att vi typ LUKTAR samma?? Om nej – betyder det att allt snack om att ”lita på sin magkänsla” som förälder bara är bullshit? 

Experternas svar gjorde mig så besviken, men framför allt kände jag mig så … dumförklarad! Vem som helst fattar väl att en bebis har det bättre med en trygg och välkänd morfar än med random tant på gymmet! 

Jag kommer att tänka på allt det här när jag läser dialogen mellan vår barnpsykolog Malin Bergström och en mamma som skrivit till henne med en fråga. För mamman var INTE nöjd med svaret – och Malin höll med – och ändrade i sitt svar! 

LÄS OCKSÅ: Har JAG skapar närhetsbehovet?